Aviserne prioriterer politiske nyheder højere end kulturjournalistik, men det er kultur, læserne ønsker at læse om, viser forskningsprojekt.
Det er lavstatus at lave kulturjournalistik, mens politisk journalistik er hot og eftertragtet på redaktionerne. Det er derfor, avisernes forsider næsten altid handler om politik.
Men i virkeligheden afspejler den prioritering slet ikke læsernes interesser og ønsker, viser ny forskning fra Nete Nørgaard Kristensen, lektor ved Institut for medier, erkendelse og formidling ved Københavns Universitet.
Hun er aktuel med bogen "Kulturjournalistik. Journalistik om kultur", som hun har forfattet i fællesskab med Unni From, der er lektor ved Film- og medievidenskab på Aarhus Universitet.
Til Information siger Nete Nørgaard Kristensen, at avisernes forsider illustrerer, hvad redaktionen mener er det vigtigste stof. Og her har den politiske journalistik længe været i centrum.
»Men der er ingen tvivl om, at det er i kulturstoffet, profileringspotentialet ligger. Det er her, aviserne kan differentiere sig fra de andre aviser. Og det er her, de sælger abonnementer. Ikke på forsiden,« siger Nete Nørgaard Kristensen, der baserer sin analyse på kvalitative interviews med både kulturjournalister og læsere og en omfangsrig gennemgang af kulturjournalistikkens historiske udvikling.
Ifølge Nete Nørgaard Kristensen er kulturjournalisterne selv ikke nødvendigvis uenige i prioriteringen på forsiden.
»De synes også, der er andet, der er vigtigere set i et offentlighedsperspektiv.«
Det paradoksale er, at kulturjournalisterne udadtil nyder højere status end resten af redaktionen. Det er derfor, kulturjournalister bruges til at profilere avisen.
»Mange af de læsere, vi har talt med, siger da også, at de læser kulturtillægget på en anden måde, end de læser resten af avisen. De følger ofte en specifik kulturjournalist. De læser alt, hvad vedkommende skriver, uafhængigt af emne. Det hænger sammen med, at kulturjournalisten i højere grad end andre journalister har en personlig stil og er med til at profilere avisen,« siger Nete Nørgaard Kristensen til Information.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Elisabeth Saugmann er "på" hver eneste dag med kulturstof - på Facebook. Og det er dejligt at se både bredden i hendes interesseområde og dybden i de enkelte genrer. Jeg læser ikke hendes avis, men jeg læser hende på FB hver dag. Og nyder det. I min hverdagsavis - som er Politiken - er det kultursektionen jeg læser først! Tak Elisabeth for dejlige input!
Kulturjournalisten er trængt fra flere sider. Ligesom pressefotografen mange steder er afløst af journalister med iPhone, er læserne i dag anmeldere, og alles meninger er lige gode. Det kræver mod at bevare sin kritiske sans midt i flokken af skamrosende blurpmeisters, der kårer alle film/forestillinger/koncerter til "årets bedste".
Samtidig er den politiske reportage blevet mere larmende og overfladisk og tilkæmper sig urimelig stor opmærksomhed. Og da redaktionschefer sjældent er skønånder, er prioriteringen indlysende -
Denne forskning svarer til min erfaring som kulturjournalist. Det er simpelthen ikke sexet journalistik at skrive om den slags bløde emner (som det i øvrigt ikke behøver at være jvf. Det Kongelige Teaters nuværende situration). Senest har Berlingske nedlagt kulturen som selvstædig sektion, hvilket lugter af nedprioritering. Det er netop den fejlvurdering af kulturstoffet og læserne, som afspejler Nete Nørgaards Kristensens forskningresultat. Men når det er sagt, kan kulturjournalister (en meget broget flok i øvrigt) godt skærpe den kritiske profil. Tandløse foromtaler vælter jo ikke ligefrem regeringer, så mere kritisk kulturjournalistik, tak. @ Jens Rossel: Ja, Lottes journalistik er savnet.
JPs Elisabeth Saugmann og Berlingskes Lotte Bichel burde i begyndelsen af 1990'erne hver have haft en Cavling, Elisabeth for sin artikelserie om Carl Nielsens noder, der førte til Carl Nielsen Udgaven, og Lotte hvis artikler om konsekvensen af statslige nedskæringer forhindrede, at de danske symfoniorkestre blev reduceret med ca. 70 musikere. Det var kulturjournalistik på højeste niveau, som så afgjort burde havde udløst en Cavling. Begge journalister er stærkt savnet.