Aviserne prioriterer politiske nyheder højere end kulturjournalistik, men det er kultur, læserne ønsker at læse om, viser forskningsprojekt.
Det er lavstatus at lave kulturjournalistik, mens politisk journalistik er hot og eftertragtet på redaktionerne. Det er derfor, avisernes forsider næsten altid handler om politik.
Men i virkeligheden afspejler den prioritering slet ikke læsernes interesser og ønsker, viser ny forskning fra Nete Nørgaard Kristensen, lektor ved Institut for medier, erkendelse og formidling ved Københavns Universitet.
Hun er aktuel med bogen "Kulturjournalistik. Journalistik om kultur", som hun har forfattet i fællesskab med Unni From, der er lektor ved Film- og medievidenskab på Aarhus Universitet.
Til Information siger Nete Nørgaard Kristensen, at avisernes forsider illustrerer, hvad redaktionen mener er det vigtigste stof. Og her har den politiske journalistik længe været i centrum.
»Men der er ingen tvivl om, at det er i kulturstoffet, profileringspotentialet ligger. Det er her, aviserne kan differentiere sig fra de andre aviser. Og det er her, de sælger abonnementer. Ikke på forsiden,« siger Nete Nørgaard Kristensen, der baserer sin analyse på kvalitative interviews med både kulturjournalister og læsere og en omfangsrig gennemgang af kulturjournalistikkens historiske udvikling.
Ifølge Nete Nørgaard Kristensen er kulturjournalisterne selv ikke nødvendigvis uenige i prioriteringen på forsiden.
»De synes også, der er andet, der er vigtigere set i et offentlighedsperspektiv.«
Det paradoksale er, at kulturjournalisterne udadtil nyder højere status end resten af redaktionen. Det er derfor, kulturjournalister bruges til at profilere avisen.
»Mange af de læsere, vi har talt med, siger da også, at de læser kulturtillægget på en anden måde, end de læser resten af avisen. De følger ofte en specifik kulturjournalist. De læser alt, hvad vedkommende skriver, uafhængigt af emne. Det hænger sammen med, at kulturjournalisten i højere grad end andre journalister har en personlig stil og er med til at profilere avisen,« siger Nete Nørgaard Kristensen til Information.
4