Kühlman: Er netmedierne parasitter?

Nyhedsformidlingen på internettet kan umiddelbart ligne det rene snylteri. Men måske fungerer de traditionelle medier snarere i frugtbar symbiose med netmedierne, skriver Lone Kühlman i dagens Information.

Nyhedsformidlingen på internettet kan umiddelbart ligne det rene snylteri. Men måske fungerer de traditionelle medier snarere i frugtbar symbiose med netmedierne, skriver Lone Kühlman i dagens Information.

Med udgangspunkt i New York Review of Books, der i midten af august beskæftigede sig med nyhedsformidlingen på nettet (The News About the Internet), bringer Lone Kühlman debatten videre til Informations læsere.

"Er det bare parasitter på aviserne, som ukritisk stjæler, kommenterer og med deres eget formål for øje forvrænger den trykte presses møjsommeligt indsamlede nyhedshistorier, og på den måde tager livet af deres værtsorganisme, sådan som mange kritikere mener? Eller er der tale om original og anderledes nyhedsindsamling, sådan som vi f.eks. så det i forbindelse med urolighederne omkring valget i Iran?," spørger Lone Kühlman.

Og selv giver hun svaret, at noget kunne tyde på, at de gamle printmedier og nettet lever i en sund symbiose.

Samtidig kan man ikke entydigt tale om en negativ udvikling, hvor dagbladene kun bliver ringere og ringere.

Godt nok bliver der stadig færre og færre fagmedarbejdere, færre udenrigskorrespondenter og i det hele taget stadig færre redaktionelle medarbejdere. Og de, der er tilbage, skal skrive om økonomi den ene dag, ventelister den næste dag og siden hundens betydning for et velfungerende parforhold. Desuden skal de levere til en uendelighed af platforme.

Men udviklingen har også sine positive sider, noterer Lone Kühlman med henvisning til Michael Massing fra Columbia Journalism Review, der påviser, hvordan historierne tit begynder på mere eller mindre obskure netsteder, for siden at blive bragt frem af mere anerkendte weblogs for så til sidst at ende på forsiden af New York Times.

Læs her Kühlmans artikel fra Information.
Og her originalartiklen fra New York Review of Books: The News about the Internet

Vurderingen af internettets betydning for journalistikken går i øvrigt et skridt videre i det helt nye nummer af New York Review of Books.

Her skriver Michael Massing om: A New Horizon for the News

0 Kommentarer