Kuglepennen, et højtek-nologisk skriveredskab

Er der noget dejligere end kuglepenne, der bare skriver? Lange jævne blå streger, ingen klatter, ingen forstoppelser og halve bogstaver. Så er det næsten, som om ordene også kommer af sig selv.Men gode kuglepenne kommer ikke af sig selv.

Er der noget dejligere end kuglepenne, der bare skriver? Lange jævne blå streger, ingen klatter, ingen forstoppelser og halve bogstaver. Så er det næsten, som om ordene også kommer af sig selv.
Men gode kuglepenne kommer ikke af sig selv.

For at starte i begyndelsen af pennen, så er kuglen, der drejer rundt og sætter det essentielle blækspor på papiret, af stor betydning. Kuglen udsættes i sagens natur for et stort pres, når man trykker pennen mod papiret, og det vil i stort set alle materialer føre til mærker, ridser og deformitet. Og det gør, at blækket kommer ud i ujævne portioner, altså som klatter.

Kvalitetskuglepenne har derfor kugler af særlige materialer, for eksempel tungsten carbide.
»Tungsten carbide er hårdere end almindeligt stål. Det er næsten umuligt at gøre deformt, så trods slag og stød bevarer man den runde form,« fortæller Karina Kristensen fra kuglepensproducenten Pilot.

Blækket er naturligvis også en afgørende ingrediens. Der findes mange typer, men overordnet kan de opdeles i tre: Den tykke, oliebaserede pasta-blæk, det flydende blæk og så det, der ligger midtimellem: Gele-blækket. Især med det oliebaserede blæk kan man opleve, at kanalen stopper til, og kuglepennen ikke kan skrive.

Flydende blæk bruges i de såkaldte ball-liners, hvor kuglen på grund af blækken glider nemmere rundt. Valget af blæktype er ifølge Karina Kristensen udslagsgivende for både stregen og fornemmelsen i hånden.
»Den flydende blæk giver en mere intens og præcis streg. Når du vælger pastablækket, er det formentlig, fordi du gerne vil have en smule modstand i din streg, så pennen ikke bare glider af sig selv. Det er en smagssag,« forklarer hun.

I dag har udviklingen af blæk ført til en næsten sensationel opfindelse, nemlig kuglepennen, der kan viskes ud. En ny type blæk reagerer på varme ved simpelthen at fordampe og forsvinde sporløst. Den nye viske-kuglepen udstyres med et viskehoved, man gnubber mod papiret, så der opstår varme, og blækket forsvinder.

Karina Kristensen fortæller, at salget af kuglepenne ikke er faldende trods it-udviklingen og bevægelsen mod det papirløse samfund.

0 Kommentarer