KS lukker sin facebookside efter fotofadæse

Kommunikation og Sprog undersøger nu, hvor mange fotos foreningen har brugt uden tilladelse på foreningens hjemmeside, Facebook, LinkedIn, Twitter og Instagram. »Vores interne procedurer har ikke været gode nok,« forklarer KS-formand

Den populære facebookside fra fagforeningen Kommunikation og Sprog er lukket for øjeblikket. Det samme er foreningens profil på Instagram. Efter at Journalisten i sidste uge skrev, at Kommunikation og Sprog bruger fotos uden at indhente tilladelse fra fotograferne, er KS nu gået i gang med at undersøge problemets omfang på alle foreningens medieplatforme.

Det fortæller KS-formand Per Lindegaard Hjorth.

»KS gennemgår nu de forskellige medieplatforme inklusive hjemmesiden, Facebook, Instagram, LinkedIn og Twitter, så vi kan rydde op og ikke fortsætter med at risikere at krænke nogens rettigheder,« siger Per Lindegaard Hjorth.

Før KS' Facebook-side lukkede, havde den over 28.000 brugere. Det er mere end dobbelt så mange som Dansk Journalistforbund.

Forsvarede krænkelse af rettigheder

Han ved endnu ikke, hvor mange fotos det drejer sig om. Men der er typisk tale om sjove billeder fundet på nettet og på sociale medier – for eksempel et billede af et vejskilt, der viser til ”Håbets vej”. På samme pæl er tilføjet et andet skilt, hvor der står ”Blind vej”.

I sidste uge forsvarede kommunikationschef i Kommunikation og Sprog Susanne Møller Pedersen, at fagforeningen bruger billederne uden aftale med rettighedshaverne.

»Når du finder noget på Facebook, så har du ikke en kinamands chance for at finde ophavsmanden, og så må du stole på, at det er okay at bruge,« sagde hun.

Det fik Pressefotografernes formand, Lars Lindskov, til at opfordre DJ-formand Lars Werge til at kontakte Kommunikation og Sprog i sagen.

Lægger sig fladt ned

I dag siger Per Lindegaard Hjorth, at KS har handlet uacceptabelt.

»Den her sag er vigtig for KS og for mig selv, fordi vi hver dag kæmper for medlemmernes rettigheder. Nu står vi selv i en sag, hvor vi har krænket nogens rettigheder. Det er fuldstændigt uacceptabelt og ikke godt nok,« forklarer han.

Har KS ændret syn på ophavsret på Facebook?

»På organisationens vegne er jeg virkelig ked af, at det her er opstået – især når reglerne er så klare, som de er. Vores interne procedurer har ikke været gode nok,« forklarer han.

Har overvejet fusion med DJ

Dansk Journalistforbund og KS har tidligere overvejet at fusionere. Fusionen er i dag aflyst, i stedet er de to forbund enige om at øge samarbejdet.

Du kan læse Journalistens tema-artikler om fusionsplanerne her.

4 Kommentarer

Bjarne Riis Jørgensen
3. NOVEMBER 2015
Hej Andreas og tak for
Hej Andreas og tak for billedteksten :-) Bjarne
Andreas Marckmann Andreassen
3. NOVEMBER 2015
Kære Bjarne Riis Jørgensen

Kære Bjarne Riis Jørgensen

Du har ret, billedteksten gled ud i farten. Vi beklager, den er tilføjet nu. Herren på billedet er Per Lindegaard Hjorth, formand for Kommunikation og Sprog.

Bedste hilsner

Andreas Marckmann Andreassen
Digital redaktør, Journalisten
Morten Larsen
3. NOVEMBER 2015
Så kan forbundet jo passende
Så kan forbundet jo passende begynde at kigge på Den Korte Avis. Her kan man virkelig tale om ophavsrets krænkelser.
Bjarne Riis Jørgensen, redaktionssekretær
3. NOVEMBER 2015
Hvem et den nydelige mand med
Hvem et den nydelige mand med briller, ternet skjorte og jakke? Er det Carsten Snejbjerg? Eller er Carsten Snejbjerg fotografen?