Kommunikation og Sprog (KS) takkede i lørdags ja til forlovelsen med Dansk Journalistforbund (DJ) ved at give hovedbestyrelsen mandat til at undersøge fordele og ulemper ved en eventuel fusion.
Næste skridt er at føre medlemmerne i de to forbund tættere sammen.
»Vi kender alt for lidt til hinanden. Der er for mange myter, så det må vi arbejde på i den kommende tid,« sagde KS- formand Per Lindegaard Hjorth på forbundets repræsentantskabsmøde i lørdags.
Journalisten spurgte en række af de fremmødte KS’ere, hvordan de opfatter medlemmerne i KS, og hvem de tror, at DJ-medlemmerne er.
Her får du otte bud fra KS.
Maj-Britt Kristensen og Inge-Lise Juel Hansen
Henholdsvis Delivery excellence assistant og Advokatsekretær. Begge medlemmer af repræsentantskabet i KS.
– Der er mere, der samler, end der skiller
»Jeg tror, at ligheden mellem forbundene er, at det begge steder drejer sig om kommunikation og formidling. Både skriftlig og mundtlig – kommunikation er jo et vidt begreb,« siger Inge-Lise Juel Hansen.
Hun bliver bakket op af Maj-Britt Kristensen, som dog holder fast i, at forholdet mellem DJ-medlemmer og KS-medlemmer ikke er én til én.
»I DJ beskæftiger de sig primært med journalistik inden for forskellige områder, tror jeg,« siger Maj-Britt Kristensen.
»Ja, men de er sikkert lige så forskellige, som vi er. Jeg ser meget positivt på en fusion. Jeg er overbevist om, at vi gensidigt kan supplere hinanden,« siger Inge-Lise Juel Hansen.
Maj-Britt Kristensen bakker også op om fusionen, og hun gætter på, at opbakningen umiddelbart er mere entydig i KS.
»Det er bare en fordom, men jeg tror, at man i DJ lige skal vænne sig til tanken om, at der kommer nye fagområder ind,« siger Maj-Britt Kristensen.
Jette Bankovic
Corporate finance assistent.
– Vi er vant til forandring
»I dag er der nok flere kommunikationsfolk end sprogfolk i KS, og jeg ved jo også godt, at der er mange journalister, der laver noget andet end journalistik. Det er dér, vi er begyndt at ligne hinanden i DJ og KS,« siger Jette Bankovic.
Hun tror, at KS er mere fleksibel i forståelsen af, hvor bred en vifte af medlemmer og faggrupper et forbund kan favne. KS tog nemlig allerede debatten for 10 år siden, da forbundet åbnede for nye faggrupper og skiftede navn fra Erhvervssprogligt Forbund til Kommunikation og Sprog.
»Vi har længe kendt til det skifte, og det er nok også derfor, at vi ikke er så bange for fusionen, som DJ er,« siger Jette Bankovic.
Mette Christiansen og Cathrine Holm-Nielsen
Henholdsvis PR- og kommunikationskonsulent og Talent attraction specialist. Begge medlemmer af repræsentantskabet i KS.
– Der er ikke den store forskel på medlemmerne
»I det store hele er der rigtigt mange kommunikationsfolk og journalister, der arbejder med de samme områder. Når man læser jobprofiler, appellerer flere og flere jobs til begge medlemmer,« siger Mette Christiansen.
Hverken hun eller hendes sidemand Cathrine Holm-Nielsen ser de store problemer i at skulle dele forbund med DJ’erne, for de har for længst vænnet sig til de flydende faggrænser.
»De største fordomme ligger nok hos de ældre generationer, som har været medlemmer af forbundet i længere tid. De er nok låst mere fast i stereotyper om, at vi laver forskellige ting,« siger Cathrine Holm-Nielsen.
Men de kan heller ikke sige sig selv helt fri for fordomme.
»Jeg har måske stadig nogle fordomme om, at journalisterne synes, at de altid skal være kritiske, men vi er mere optaget af, at informationer skal være inkluderende og forståelige,« siger Cathrine Holm-Nielsen.
»Men når man møder journalisterne andre steder rundt om i erhvervslivet, så er de jo ikke sådan, så det er nok mest på studiet,« siger Mette Christiansen opblødende.
Uanset hvad, så skal fordommene nok ændre sig, hvis fusionen bliver aktuel, mener hun.
»Så vil folk nok opdage, at vi ikke er så forskellige. Der er ikke så mange tilbage af de klassiske journalister, og der findes ikke rigtigt en entydig kommunikationsuddannelse, så jeg synes, at det lapper rigtigt meget ind over hinanden,« siger Mette Christiansen.
Jette Dearman
Erhvervssproglig administrativ medarbejder. Medlem af repræsentantskabet i KS.
– Vi har en anden debatkultur
»Rent fagligt er der naturligvis nogen forskel mellem ydrepunkterne. Der er langt mellem en hardcore journalist og en oversætter. Men når jeg har været sammen med journalister, så har jeg nu altid følt mig meget godt tilpas og har kunnet udveksle ideer,« indleder Jette Dearman.
Hun mener, at det er vigtigt, at der bliver dannet nogle netværk eller grupper, hvis forbundene slår pjalterne sammen.
»Så der forsat bliver mulighed for at dyrke de snævre faglige ting,« forklarer Jette Dearman.
For selv om journalistik bevæger sig mod kommunikationsfaget, så er der er altså stadig forskelle, mener hun.
»Vi har eksempelvis nok ikke så meget en debatkultur, som journalisterne har. Vi har en meget mere afdæmpet form,« siger Jette Dearman.
Henriette Muhlig Andersen og Christina Hjortshøj
Henholdsvis projekleder og marketingsassistent. Begge medlemmer af repræsentantskabet i KS.
– Der er forskel på volumen
»DJ’erne er dem, der er tættest på medierne, mens vi sidder mere inde bagved,« siger Christina Hjortshøj.
Det billede kan Henriette Muhlig genkende, men hun holder fast i, at billedet er mere nuanceret end som så.
»Jeg tænker om DJ og journalisterne, at de laver nyhederne, men jeg sidder selv sammen med tre DJ’ere hos en bogtrykker,« siger Henriette Muhlig Andersen.
Og så er der forskel på, hvor højt volumenknappen er skruet op hos de to forbunds medlemmer, mener de.
»DJ’ere råber lidt højere, end vi gør. Nå ja, og så er der flere mænd. Ej, jeg ved simpelthen ikke, hvad forskellene er,« siger Christina Hjortshøj med et grin og tilføjer:
»Jeg tænker, at fusionen virker oplagt, selv om vi ikke ved så meget om hinanden. Uanset hvad, så er kommunikation det overordnede begge steder.«
Hun bliver bakket op af Henriette Muhlig Andersen:
»Og så har vi A-kassen sammen, så det er naturligt. Jeg glæder mig til at komme i gang. Selv om fusionen ikke bliver til noget, så bliver der forhåbentligt skabt nogle kontakter på kryds og tværs,« siger hun.
»Det kan nærmest kun gå godt,« siger Christina Hjorsthøj.
Opdateret 13.11 med KS-medlemmers titler
34 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Mogens, svar nu på spørgsmålene fra Nordjyske Medier; hvis I bliver ved med at give politiker-svar, så kommer vi ikke videre med denne debat.
Jeg opsummerer lige:
1. Hvordan vil det styrke DJ at optage 4.000 chefsekretærer, sagsbehandlere og tresproglige korrespondenter?
2. Skal de nye, mediefremmede medlemmer være med til at tage stilling til spørgsmål som offentlighedslov og ophavsret?
3. Skal vi også til at optage rigtige chefer – chefer som kan ansætte og afskedige? For det gør KS i dag.
Mogens, denne sag er simpelt hen for alvorlig til udenomssnak. Så venligst: Svar på spørgsmålene. På forhånd tak.
Vh. Uffe Gardel, tillidsmand på Berlingske
Jeg har ikke læst alle kommentarerne ( sorry, orker det ike), men jeg har da bemærket Lars Werges udsagn om "at styrken blandt andet handler om mængden". Kender godt den tankegang fra min opvækst i Tjekkiet og er absolut ikke enig. Man får ikke nødvendigvis mere ret, fordi man er mange, og heldigvis for det - skræmmende eksempler på den tankegang har vi da set rigeligt af i historien.
DJ kan blive styrket på flere andre måder, en fusion er ikke nødvendigvis en af dem - dermed ikke sagt, at jeg partout er modstander af den. Jeg tror problemet for de fleste DJ-medlemmer er følelsen af, at de mennesker vi har valgt til at repræsentere os - altså HB medlemmerne - har truffet deres beslutning og vil manipulere os til at synes det samme - den slags kender jeg nemlig også godt fra min opvækst. Jeg mener, vi skal rette blikket ind af, eksempelvis på DJ`s kæmpemæssige politiske overbygning, og evaluerer resultaterne af den, før vi vi udvider med endnu flere politiske poster, udvalg og holder endnu flere møder, som muligvis ikke bringer andet end flere udgifter.
Kære Mogens
Der var en gang, hvor jeg virkelig syntes, at du var en god DJ-formand.
Du var rolig og lyttede til folk. Og det er jo godt i DJ.
Men nu har jeg mistet tilliden til dig.
Du har siddet i DJ siden 1997 og har garanteret lavet godt arbejde for mange medlemmer. Men du har ikke været ude på arbejdsmarkedet siden, og dine vurderinger og - undskyld udtrykkket - floskler om f. eks. freelancerne. - giver mig ondt i maven.
Jeg undrer mig også over, at DJ sender Esben Ørberg, der nu kun er informationskonsulent i forbundet, til Tyrkiet. Og det er er selvfølgelig en anden sag.
Dit og forretningsudvalgets løb ødelægger Dansk Journalistforbund. Og på et tidspunkt, hvor vi har mest brug for forbundet.
Jeg håber ikke, at det kommer så vidt.
Venlig hilsen
Bodil Rohde
Kære Mogens
Der var en gang, hvor jeg virkelig syntes, at du var en god DJ-formand.
Du var rolig og lyttede til folk. Og det er jo godt i DJ.
Men nu har jeg mistet tilliden til dig.
Du har siddet i DJ siden 1997 og har garanteret lavet godt arbejde for mange medlemmer. Men du har ikke været ude på arbejdsmarkedet siden, og dine vurderinger og - undskyld udtrykkket - floskler om f. eks. freelancerne. - giver mig ondt i maven.
Jeg undrer mig også over, at DJ sender Esben Ørberg, der nu kun er informationskonsulent i forbundet, til Tyrkiet. Og det er er selvfølgelig en anden sag.
Dit og forretningsudvalgets løb ødelægger Dansk Journalistforbund. Og på et tidspunkt, hvor vi har mest brug for forbundet.
Jeg håber ikke, at det kommer så vidt.
Venlig hilsen
Bodil Rohde
Det er en meget forenklet opstilling at kigge på enkelte stillingskategorier, som Bent Stenbakken og Torben Duch Holm spørger til. Vi bliver styrket af at kunne samle kommunikatørerne i samme forbund og dermed både blive en stærkere fagpolitisk organisation og et stærkere talerør for den del af vores arbejdsområde. Kommunikatørerne har brug for, at der er ét sted, de kan være samlet.
I forhold til mediepolitik kan alle kan være helt trygge ved, at spørgsmål som ophavsret og offentlighedslov fortsat vil være helt centrale mediepolitiske områder for DJ.
Mange har cheftitler uden at have den endelige kompetence til at hyre og fyre – det gælder også i DJ. Vi har så selv nedsat en arbejdsgruppe, som skal se på, hvad det betyder for de mange freelancere, der opererer på kanten af at være freelancer, selvstændig og undertiden hyrer medlemmer til opgaver. Det bliver der god mulighed for at drøfte på Fagligt Forum. Vi skal som organisation være, hvor medlemmerne er – også når arbejdsmarkedet forandrer sig.
Det nye forbund skal som det nuværende kunne forstå den måde, arbejdsmarkedet udvikler sig på. Hvis vi med chefer forstår den gråzone, freelancere og selvstændige kommer i enten midlertidigt eller på vej mod at etablere sig som virksomheder med ansatte, så både kan og skal vi kunne finde ud af det – også hvornår cheferne ikke længere kan være medlemmer. – For stadig flere af vores medlemmer bliver entrepreneurship et omdrejningspunkt, og det skal vi kunne hjælpe dem med. At forstå den forandring er også en forudsætning for at kunne levere den bedste service for den mere traditionelle lønmodtager.
Vi har i dag en klart besluttet fremgangsmåde i sagsbehandlingen, hvis der er konflikt mellem to medlemmer, som nu primært har været anvendt mellem for eksempel to freelancere, men i øvrigt meget sjældent anvendt. Når det gælder et tænkt eksempel med en lønmodtager og en chef, så vil jeg da forvente, at chefen får hjælp af sin virksomheds øverste ledelse.
Flere