Kryptering: Sund fornuft eller paranoidt nørderi?

SIKKERHED. Er kryptering af mails og harddiske kun for nørder? Det burde det ikke være, men man bliver desværre nødt til at været lidt af en nørd, hvis man vil lære at kryptere sine mails og informationer på computeren. Jeg ved af erfaring, at der ikke er hjælp at hente i DJ, der heller ikke har et eneste link på dets hjemmeside, der henviser til noget, der bare minder om it-sikkerhed.

SIKKERHED. Er kryptering af mails og harddiske kun for nørder?

Det burde det ikke være, men man bliver desværre nødt til at været lidt af en nørd, hvis man vil lære at kryptere sine mails og informationer på computeren. Jeg ved af erfaring, at der ikke er hjælp at hente i DJ, der heller ikke har et eneste link på dets hjemmeside, der henviser til noget, der bare minder om it-sikkerhed.

Det kan godt undre mig. Det handler jo om journalisters arbejdsvilkår. Jo mere udviklede informationsteknologierne bliver, jo mere sårbare bliver journalisterne, fordi de mere og mere er afhængige af deres computere og internettet.
Som Bo Elkjær udtaler i Journalisten nummer 6, så handler det blandt andet om troværdighed. Danskerne skal vide, at de fortrolige informationer, de videregiver til journalister forbliver fortrolige.

Her ville det være flot, hvis DJ gik i spidsen med et budskab om, at i det moderne overvågningssamfund er der et fag, hvor man stadig værdsætter at kunne skrive og tale sammen i fortrolighed. Fordi kilde- og informationsbeskyttelse er en grundlæggende forudsætning for kritisk journalistik i et moderne samfund. Et budskab, der også vil være kærkomment i en tid, hvor journaliststanden har fået sværere ved at indsamle oplysninger om væsentlige samfundsforhold og oftere og oftere mødes med krav om at oplyse, hvem deres kilder er.

Desuden handler kryptering også om beskyttelse af ens ideer mod konkurrenter, dårlige kolleger eller chefer, der vil snage.

Kilde- og materialebeskyttelse er selvfølgelig lige så meget en fagpolitisk kamp, der skal udkæmpes, og også bliver det, i udvalg og kommissioner, men der er samtidig behov for egentlig handling.

DJ bør derfor oprette et tilbud om praktisk hjælp til kryptering for medlemmerne. Det kan ikke være dyrt. Programmer som GPG og Truecrypt er gratis at downloade, så det, der er brug for, er en krypterings-helpdesk. 

De fleste kolleger, jeg snakker med om dette, synes, jeg er paranoid. Jeg håber ikke, at det er, fordi de mener, at jeg ikke laver noget, der er værd at læse eller stjæle. Jeg håber til gengæld, at DJ begynder at tage journalisternes sårbarhed i it-samfundet meget mere alvorligt. Også i praksis.

– Henrik Kellberg, korrespondent, Singapore

0 Kommentarer