Kronprinsparret drysser stjernestøv over fotojournalist

Fotojournalist Lærke Posselt hædres med Kronprinsparrets Stjernedryspris på 50.000 kroner ”for sin evne til at skabe visuelle fortællinger, der brænder sig ind på nethinden”. »Jeg er stolt over, at man vælger at fremhæve mit fag,« siger Lærke Posselt

Hun har prøvet det før. At vinde priser.

Men alligevel betyder Kronprinsparrets talentpris Stjernedrysprisen noget specielt for fotojournalist Lærke Posselt. Det er netop offentliggjort, at hun er den ene af to modtagere af prisen, som ud over anerkendelsen lyder på 50.000 kroner. Den anden modtager er skuespilleren Johanne Louise Schmidt.

»Det er vigtigt, at der er nogle, der går op i det, du laver. Jeg ser det som et skulderklap til mit arbejde, men også i høj grad som et skulderklap til faget. Jeg er stolt over, at man vælger at fremhæve mit fag med den her pris,« fortæller Lærke Posselt.

Gaver fotografiets anseelse
Tidligere har den talentfulde fotojournalist vundet World Press Photo og Pictures of the Year i 2012 for portrættet af den dansk-iranske skuespiller Mellica Mehraban. Men at vinde en pris, som ikke er en branchepris kan Lærke Posselt sagtens se en fordel i.

»Det her er med til at fremhæve fotografiet i en bredere kontekst over for den almindelige borger. Det er rigtig dejlig, når man oplever, at andre forstår det, man laver og forstår at sætte pris på kvalitet. Især i den her tid, hvor der sker store forringelser i branchen,« siger hun.

Medierne prioriterer profit
Netop forringelser i branchen er en af de ting, som Lærke Posselt  arbejder imod.

»I de her tider sker der hele tiden forringelser på trods af det store billedflow, der er. Mediebranchen prioriterer hurtighed og er profitorienterede hele tiden. Vi ser hele tiden, hvordan kvaliteten bliver nedprioriteret,« forklarer Lærke Posselt og uddyber:

»Jeg kæmper hver eneste dag for at vi skal have en ordentlig løn som fotografer. Både for min egen og for mine kollegaers skyld. Det er bittert hele tiden at skulle forklare over for folk, at det man laver, er vigtigt. At vi skal have smør på brødet. Hvis der stadig skal eksistere gode fotografer i fremtiden, kræver det, at vi kan overleve,«

Billeder skal bare skabe klik
Den unge fotojournalist, som blev færdiguddannet sidste år, har svært ved at pege på, hvorfor hun fortjener at på prisen. Men hun har et bud på, hvorfor hun er valgt som et særlig stort talent.

»Jeg har et drive og brænder for faget, og jeg går op i at gøre det ordentligt og rigtigt. Jeg prøver at bidrage til folks forståelse af virkeligheden. Det tager jeg meget seriøst og mit fotografi har altid koncentreret sig om en interesse og respekt for mennesker. Det lyder banalt, men der findes meget fotografi, som bare skal sælge eller være propaganda,« siger Lærke Posselt.

Skal lave noget virkelig vigtigt
Lærke Posselt arbejder til daglig med opgaver fra danske og internationale medier, men hun prioriterer samtidig at have sine egne projekter. Hun er ikke i tvivl om, hvad de 50.000 kroner skal gå til.

»Jeg forsøger at lave projekter, som kommer fra mig selv. Jeg prioriterer at bruge tid og ressourcer på det, selvom det måske ikke kan betale sig i første omgang. Der er alt for stort fokus på, at alting skal kunne betale sig. Billeder skal bare skabe klik. Jeg kan bruge den pose penge, jeg vinder her på at lave noget, som virkelig er vigtigt,« siger Lærke Posselt.

Stjernedryspriserne overrækkes d. 27. september i Aalborg ved et stort show, som sendes på DR1. Her afsløres også vinderne af Kronprinsparrets Kulturpris og Kronprinsparrets Sociale Pris på hver 500.000 kroner.

1 Kommentar

Luci Smith
18. SEPTEMBER 2014
Tillykke til Lærke Posselt!
Tillykke til Lærke Posselt! Ser frem til at se, hvad du finder på af projekter. Er blevet fotograferet af dig på Ørestads Bibliotek, da det åbnede og kunne mærke, at du var bade flink og dygtig. Bedste hilsener fra Luci Smith