Kritikken af ‘Jagten på de røde lejesvende’ vokser

Tv-serien "Jagten på de røde lejesvende" møder voksende kritik fra de medvirkende. I går bebudede Jens Nauntofte, at han overvejer at hive DR i Pressenævnet. Nu anklager Ruth von Sperling programmet for manipulation.

Tv-serien "Jagten på de røde lejesvende" møder voksende kritik fra de medvirkende. I går bebudede Jens Nauntofte, at han overvejer at hive DR i Pressenævnet. Nu anklager Ruth von Sperling programmet for manipulation.

Den tidligere redaktør af Orientering og leder af DR's interne undervisningsafdeling, der præsenteres som 'den røde grevinde', mener, at der både kommer grove anklager mod hende og klippes væsentlige citater ud af programmet.

I dagens udgave af dagbladet Information undrer Ruth von Sperling sig derfor over "Jagten på de røde lejesvende".

"Der er nogle klare journalistiske problemer ved programmet. Det er manipuleret, og der er tale om manglende etik," siger hun blandt andet til avisen og peger eksempelvis på en underskriftsindsamling fra 1973, som hun konfronteres med i udsendelsen.

Her skulle hun angiveligt sammen med andre i et dokument have opfordret til udforbeholden støtte til Folkefronten til Palæstinas befrielse, PFLP.

"Det er en anklage af grov karakter, som jeg og mange andre flere gange har tilbagevist som et falsum. Der er simpelthen tale om misbrug af navne. I programmet afviser jeg også igen og igen påstanden," siger hun.

Ruth von Sperling er ikke den eneste, der er fortørnet. I går bebudede Jens Nauntofte, at han sandsynligvis indbringer udsendelsen og DR for Pressenævnet.

Nauntofte føler sig "lokket" til at medvirke i udsendelsen "under falske forudsætninger".

Tilrettelægger af "Jagten på de røde lejesvende" Jacob Rosenkrands forsvarede dog i går udsendelsen over for Journalisten.dk.

Blandt andet påpegede han, at det er ideen med udsendelserne, at de ikke kun skal se på det, medarbejderne lavede, mens de var i DR.

»"Jagten på de Røde Lejesvende" er lige så meget et tidsportræt som en intern udredning. Vi kan ikke forstå 70'ernes journalister i DR, hvis vi ikke har med, at mange for eksempel var rundet af Vietnam-bevægelsen,« sagde han blandt andet i går til Journalisten.dk.

Ruth von Sperling mener dog, at programmet netop mangler at tage højde for den tid, som det foregår i.

"Det hele er taget ud af den sammenhæng, at der var tale om en tid, hvor der var opgør med alle former for autoriteter. Også i journalistikken," siger Ruth von Sperling til Information.

Heller ikke Kjeld Koplev føler sig fair behandlet. Han medvirker i den udsendelse, der bliver vist på søndag, og til dagens udgave af Politiken siger han blandt andet:

"Det kom helt bag på mig, at det var sat op som et forhørslokale. Og titlen "Jagten på de røde lejesvende" kom også bag på mig. Det er altså underligt, at ens gamle firma 'jagter' medarbejderne. Sådan stod der ikke i indbydelsen. Det var bare noget lunkent noget med at møde op og tale om, hvordan det var at arbejde i DR i gamle dage," udtaler Kjeld Koplev.

Ifølge Politiken er DR på vej med et svar til Jens Nauntofte som følge af hans klage. Svaret er p.t. under udarbejdelse i DR's juridiske afdeling.

"De røde lejesvende" kan ses her på DR2's hjemmeside.