Tv-serien "Jagten på de røde lejesvende" møder voksende kritik fra de medvirkende. I går bebudede Jens Nauntofte, at han overvejer at hive DR i Pressenævnet. Nu anklager Ruth von Sperling programmet for manipulation.
Den tidligere redaktør af Orientering og leder af DR's interne undervisningsafdeling, der præsenteres som 'den røde grevinde', mener, at der både kommer grove anklager mod hende og klippes væsentlige citater ud af programmet.
I dagens udgave af dagbladet Information undrer Ruth von Sperling sig derfor over "Jagten på de røde lejesvende".
"Der er nogle klare journalistiske problemer ved programmet. Det er manipuleret, og der er tale om manglende etik," siger hun blandt andet til avisen og peger eksempelvis på en underskriftsindsamling fra 1973, som hun konfronteres med i udsendelsen.
Her skulle hun angiveligt sammen med andre i et dokument have opfordret til udforbeholden støtte til Folkefronten til Palæstinas befrielse, PFLP.
"Det er en anklage af grov karakter, som jeg og mange andre flere gange har tilbagevist som et falsum. Der er simpelthen tale om misbrug af navne. I programmet afviser jeg også igen og igen påstanden," siger hun.
Ruth von Sperling er ikke den eneste, der er fortørnet. I går bebudede Jens Nauntofte, at han sandsynligvis indbringer udsendelsen og DR for Pressenævnet.
Nauntofte føler sig "lokket" til at medvirke i udsendelsen "under falske forudsætninger".
Tilrettelægger af "Jagten på de røde lejesvende" Jacob Rosenkrands forsvarede dog i går udsendelsen over for Journalisten.dk.
Blandt andet påpegede han, at det er ideen med udsendelserne, at de ikke kun skal se på det, medarbejderne lavede, mens de var i DR.
»"Jagten på de Røde Lejesvende" er lige så meget et tidsportræt som en intern udredning. Vi kan ikke forstå 70'ernes journalister i DR, hvis vi ikke har med, at mange for eksempel var rundet af Vietnam-bevægelsen,« sagde han blandt andet i går til Journalisten.dk.
Ruth von Sperling mener dog, at programmet netop mangler at tage højde for den tid, som det foregår i.
"Det hele er taget ud af den sammenhæng, at der var tale om en tid, hvor der var opgør med alle former for autoriteter. Også i journalistikken," siger Ruth von Sperling til Information.
Heller ikke Kjeld Koplev føler sig fair behandlet. Han medvirker i den udsendelse, der bliver vist på søndag, og til dagens udgave af Politiken siger han blandt andet:
"Det kom helt bag på mig, at det var sat op som et forhørslokale. Og titlen "Jagten på de røde lejesvende" kom også bag på mig. Det er altså underligt, at ens gamle firma 'jagter' medarbejderne. Sådan stod der ikke i indbydelsen. Det var bare noget lunkent noget med at møde op og tale om, hvordan det var at arbejde i DR i gamle dage," udtaler Kjeld Koplev.
Ifølge Politiken er DR på vej med et svar til Jens Nauntofte som følge af hans klage. Svaret er p.t. under udarbejdelse i DR's juridiske afdeling.
"De røde lejesvende" kan ses her på DR2's hjemmeside.
5 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Come on, Nauntofte. Jacob Rosenkrands kan ikke gøre for, at du ikke selv kan huske, hvad du har sagt og skrevet, men husker det i skæret af en eller anden form for ubevidst opportunististisk efterredigering.
Kurt Strands voldsomme ageren på Deadline-redaktionen viser virkeligt det sande ansigt af den politisk korrekte, røde generation af DR-journalister. Rosenkrands har ramt lige i bulls eye med "Jagten på de røde lejesvende".
Og Kurt Strand er heldigvis snart DR-historie.
Sjovt så forskelligt man kan opleve det sete.
Jeg så også første afsnit af serien forleden aften og syntes det var både fremragende og lødigt.
Jeg så Rosenkrands gøre meget ud af at sætte hændelserne tydeligt ind i en større sammenhæng, så seeren forstod noget om den tid, klapjagten på de røde lejesvende foregik i.
Den gamle ungdomsredaktionsmedarbejder Per Schulz sagde igen og igen at det var en anden tid dengang, at "alt var politisk dengang."
Det fremgår klart af det lange interview med Jens Nauntofte at han ikke selv opfattede sig som en farvet journalist. Jeg opfatter ham heller ikke som en farvet journalist, hverken før eller efter udsendelsen, men jeg er klogere på den tid, hvor han bedrev journalistik fra Vietnamkrigen. Nauntofte får en fair behandling og masser af plads til at tilbagevise de anklager, der er mod ham.
Også Ruth Sperling efterlod mig - efter det lange, grundige interview med hende - med et klart indtryk af at det var en anden tid dengang. Og at de journalistiske valg, hun foretog, skete i en helt anden kontekst end i dag, hvor man træffer de samme valg og står i tilsvarende dilemmaer.
Serien dømmer ikke nogen, og det gør den gør klogt i, men fremlægger dokumentation, kontekst og interviews grundigt og fair.
De tidlige 70ere er meget længe siden. Mediemæssigt mange generationer siden. Selvfølgelig oplever vi det sete forskelligt. Os, der ikke var der, og dem, der var der.
Men hvis man ikke kan få øje på det tykke glimt i øjet, der er på Rosenkrands' selvvalgte rolle som forhørsleder, gennemført med antik arkitektlampe i et dunkelt kontor, så tror jeg måske, man mangler en lille smule humoristisk sans.
Jeg er meget enig med Ruth von Sperling; jeg synes også at Rosenkrands undlader at sætte enkeltsagerne ind i en større sammenhæng — sådan som han ellers flere steder har bebudet var/er hans plan. Programmerne formår ikke at tegne et billede af hverken det omgivende samfund, som DR's medarbejdere agerer i, eller af DR som helhed.
Det er virkelig ærgerligt at Rosenkrands og DR2 har grebet opgaven an på denne måde, og samtidig i bl.a. MENNESKER OG MEDIER sidste fredag argumenterer for lødigheden i programmernes metode; også M&M's Lasse Jensen undrede sig tydeligvis over, at Rosenkrands entydigt plæderede for, at man IKKE ud fra programserien kan konkludere at DR's udsendelser var påvirket af røde lejesvende.
Men efter første afsnit har jeg svært ved at se at man kan andet. Og borgerlige bloggere og politikere har fået blod på tanden...
er det altsammen ikke fra den gang den røde hans sølvhøj bestemte det altsammen i DR? måske skulle ham der rosenkrands lige ha´ den vinkel med i sit opgør med alle de dersens lejesvende - som senere konverterede til aktiv politik på højrefløjen.. (OK: tilgiv udtrykket "aktiv".. så slemt var det vel heller ikke...)
Ham direktøren for DR Kultur, Morten Hesseldahl, som står bag 'Jagten på de røde lejesvende', er han ikke medstifter af den borgerlige skattenægterforening CEPOS.
Når man ser DR-TV i dag, bl.a. dead-line, hvor man hver aften tænker: Gud ved hvilken CEPOS-mand, de har med i dag, ville det nok være mere relevant at lave en udsendelserække under titlen: Jagten på CEPOS' lejesvende.
Flere