Ved årets delegeretmøde advarede tidligere HB-medlem Finn Arne Hansen mod overforbrug i DJ, men fik ingen opbakning. Nu konstaterer han, at mådeholdenheden har indfundet sig alligevel.
DJ's hovedbestyrelsesmedlemmer havde taget sparekniven med, da næste års budget i sidste uge blev behandlet. Det oprindelige budget blev i alt barberet ned med omkring 700.000 kroner, hvilket blandt andet gik ud over Journalisten og Magasin K.
»Vi er ikke i krise, men det risikerer vi at komme, hvis vi ikke gør noget,« udtalte næstformand Lars Werge efterfølgende.
Men ovre på Fyn sad det tidligere HB-medlem Finn Arne Hansen og tænkte, at det var da helt nye toner. Et halvt år før tændte han på delegeretmødet advarselslamperne omkring DJ's økonomi og forsøgte at få flertal for en udtalelse, der kritiserer hovedbestyrelsen for et for højt udgiftsniveau. Det var der absolut ingen opbakning til dengang.
»Ja, jeg sad da og tænkte, at jeg så alligevel fik ret. Men det er ikke noget, jeg vil hovere over, jeg er bare tilfreds med, at man nu vælger at være mere forsigtig,« siger Finn Arne Hansen.
Han er dog stadig betænkelig ved udgiftsniveauet i DJ. Problemet er, som han ser det, at renteindtægterne fra sikringsfonden bliver brugt på driften. På den måde skaber man et udgiftsniveau, der ikke vil kunne bære, at sikringsfond-formuen forsvinder ved en storkonflikt.
»Jeg er simpelthen nervøs ved, at man bruger løs af pengene, og får vi så en konflikt, er vi nødt til at sætte kontingentet op. Det så vi efter DR-konflikten, og det er som om, man intet har lært«, siger han.
Finn Arne Hansen mener, at et eventuelt højere kontingent vil skubbe medlemmer over til konkurrenter som DM, hvis medlemskab er billigere.
DJ's direktør Linda Garlov medgiver, at hun også oplever en større økonomisk forsigtighed i hovedbestyrelsen, end der har været de senere år.
»Man er blevet mere bevidste om, at hvis man skal satse nogle steder, så skal pengene findes andre steder på budgettet. Tidligere var man måske mere tilbøjelig til at uddele ekstra-bevillinger, men det er økonomien ikke til nu,« siger hun.
Garlov slår dog fast at økonomien er sund og rask, at man forventer at kunne fortsætte den medlemsfremgang på 3 procent årligt, der har været på det seneste.
Hun bekræfter, at hovedbestyrelsen i øjeblikket vælger at lade renterne fra sikringsfonden finansiere driften, men målsætningen på længere sigt er at have et budget, der balancerer uden renteindtægter.
»Sidste år brugte vi renteindtægten til driften, og det lægger vi også op til næste år. Man har valgt at acceptere det, fordi vi rigeligt har opfyldt målet om, hvor mange penge vi skal have i sikringsfonden. Men det er naturligvis ikke en holdbar situation i længden,« siger Linda Garlov.
5