Som leder skal man kunne lade kritikken komme til orde, ellers bliver det til rene festtaler og glansbilleder.
Det er svært at gå fra at være medarbejder til at være leder. Det mener erhvervspsykolog Kitty Dencker, der er konsulent i arbejdsmiljø og ledelsesudvikling. Hun siger også, at ledere skal øve sig i – og have hjælp til – ikke altid at vurdere en sag ud fra et personligt udgangspunkt.
"Hvis man ryger ud i en konflikt, kan man vælge at tolke det som "nå, der ser man, hvor ubehagelige og krævende sider, mine gamle kolleger har". Eller man kan tolke det med et mere professionelt udgangspunkt: At lederen og medarbejderne hver for sig agerer i nogle roller, som skal udfyldes. Hvis man tager et meget personligt udgangspunkt, så kommer man nemt til som nyudnævnt leder at reagere i forhold til personlige sym- og antipatier. Og det er meget lidt sundt i en virksomhed," siger Kitty Dencker.
Erhvervspsykologen peger på en type, der ikke egner sig som ledere, nemlig primadonnaerne.
"For dem handler alt om "mig og mig". Det går ikke som leder. Her er det helheden for arbejdspladsen eller gruppen, der skal i centrum," siger Kitty Dencker.
Hun kender arbejdsmiljø og ledelse fra mange forskellige fag og har flere råd til nyudnævnte eller nyansatte ledere:
"Man skal styre sit behov for straks at sætte fingeraftryk. Hvis man kommer busende og kritiserer eller vil lave om med det samme, så kritiserer man i samme åndedrag det arbejde, der tidligere er blevet lavet. Det er en dårlig måde at få medarbejderne med sig på – og de skal med. Lederen kan med lidt tålmodighed og diplomatisk sans vinde respekt og få gennemført de ønskede ændringer sammen med medarbejderne," siger Kitty Dencker og fortsætter:
"Kan lederen erkende, at det er altså nu engang de journalister, vi har, og gribe det lidt strategisk og diplomatisk an, så kommer der en rigtig god leder ud af det. Modellen, der siger, at hvis medarbejderne ikke er med, så er de imod – og så kan vi lige så godt skifte dem ud, dur ikke. Det næste hold journalister vil også begynde at reagere, når de opdager, hvilke problemer der er," siger Kitty Dencker.
En leder skal vide – eller lære – hvordan grupper fungerer. Hvordan man tackler og løser konflikter. Og endelig, at kritik ikke er negativt.
"Jeg kender godt sangen med, at man skal være positiv og se tingene i et godt lys. Der findes eksempler på, at man sidder og bliver så positiv og roser hinanden i huset, at man ikke lægger mærke til, at økonomien sejler, og læsertallet falder. Kritikerne skal være der, det er ofte dem, der rammer plet og ændrer på tingene, så der sker en sund udvikling. Det er lige som filmen Festen – vil du have den røde eller den grønne tale. Faderen i filmen kunne lige så nemt have fået en fuldstændig afglidende festtale, som havde bekræftet glansbilledet. Men den anden tale var den, der satte en sund udvikling i gang," siger Kitty Dencker.
Læs også: Alt for mange ledere, Svag ledelse rammer journalister, Opfostrer selv lederne, Mangel på talenter og Medierne er bagud af dansen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.