Kritik: EU-kandidatland undertrykker pressefrihed

Tyrkiet fængsler flere journalister end Iran, Kina og Eritrea, fastslår komite i rapport om tyrkisk pressefrihed

Tyrkiet fængsler flere journalister end Iran, Kina og Eritrea, fastslår komite i rapport om tyrkisk pressefrihed

Tyrkiet, der er er kandidat til EU, undertrykker i massivt omfang pressefriheden. Landet har fængslet flere journalister end både Iran, Kina og Eritrea, skriver Kristeligt Dagblad.

Den amerikansk-baserede Komite til Beskyttelse af Journalister CPJ, har netop udgivet en rapport med kritik af forholdene i Tyrkiet.

Tyrkiet har i massivt omfang anholdt reportere og for de flestes vedkommende holdt dem varetægtsfængslet under sagen. Omkring to tredjedele af disse journalister havde skrevet om det kurdisk-dominerede sydøstlige Tyrkiet, hvor regeringen bekæmper et separatistisk oprør.

CPJ kritiserer det tyrkiske styre for at gennempresse selvcensur ved at afstraffe journalister offentligt, bl.a. ved at iværksætte tusindvis af straffesager mod reportere, der anklages for at "nedværdige tyrkiskheden".

Den 50 sider lange rapport konkluderer, at "pressens situationen i Tyrkiet har nået et kritisk punkt".

Ifølge komiteen sad 76 journalister fængslet i begyndelsen af august i år. Mindst 61 var blevet frihedsberøvet i forbindelse med artikler eller research til artikler.

Journalister anklages bl.a. for medvirken til terror, når de dækker synspunkter og aktiviteter hos PKK, det kurdiske arbejderparti, der af Tyrkiet, EU og USA er klassificeret som terrorgruppe.

1 Kommentar

lillian simonsen
26. OKTOBER 2012
Re: Kritik: EU-kandidatland undertrykker pressefrihed

"Journalister anklages bl.a. for medvirken til terror, når de dækker synspunkter og aktiviteter hos PKK, det kurdiske arbejderparti, der af Tyrkiet, EU og USA er klassificeret som terrorgruppe."

Så forstår man pludselig, hvad anklagen mod ROJ TV handler om, ikke sandt?