Troels Mylenberg mener, at særlige rådgivere har for lette arbejdsvilkår, fordi redaktører skruer op for produktionskravene til journalister. Lisbeth Knudsen efterlyser opgør med en »afstumpet politisk debat«.
Ansvarshavende chefredaktør på Fyns Amts Avis Troels Mylenberg mener, at der er behov for et servicetjek af den politiske journalistik:
»Der er grund til selvransagelse,« siger han og peger blandt andet på chefredaktørernes ansvar:
»Hvis man vil have de samme mennesker til at lave baggrunde, analyser, interviews og store reportager til den daglige avis, og man så også lige oveni vil have web-artikler og hjertens gerne nu og her opdateringer i et væk, så er der en ret stor risiko for, at intet af det bliver så godt, som det burde. Det går ud over kvaliteten, herunder også evnen til at have blikket hævet, når spindoktorerne kommer rendende.«
Også Lisbeth Knudsen, ansvarshavende på Berlingske, mener, at der er behov for en slags hovedrengøring i den politiske journalistik i Danmark.
»Vi bliver nødt til at tale om, hvordan vi kan forbedre kommunikationen til borgerne om, hvad der foregår politisk. Hvad er det, borgerne og læserne skal have ud af det her?« siger Lisbeth Knudsen.
»Vi er nødt til at have en drøftelse af, hvordan samspillet er mellem journalisterne og politikerne,« siger Lisbeth Knudsen.
Selvransagelsen og kritikken falder efter episoden, hvor Ekstra Bladet sammen med spindoktor Peter Arnfeldt arrangerede en skatteindbetalingskonto, så de i fællesskab kunne lokke Helle Thorning-Schmidt i en fælde.
»For mig at se ville det være direkte skadeligt, hvis Ekstra Bladets helt bizarre opførsel bliver gjort til noget, som alle andre bare gør,« siger Troels Mylenberg.
Lisbeth Knudsen:
»Vi er nødt til at få diskuteret forhandlingsjournalistikken, det at man placerer godbidder af forskellige oplæg, at man taler sig til rette om vinkling af en historie – ikke så absurd som Ekstra Bladet gjorde det – men at man taler sig til rette. Er det den vej, den politiske journalistik skal tage? Jeg hører politikerne sige, at fordi de har meget korte timeslots at tale i, så er de nødt til at være meget påpasselige med, hvad de skal sige. Det betyder, at vi får en afstumpet og forsimplet politisk debat. Nogle burde tage initiativ til – og det kan godt være, at det er medierne, der skal gøre det – at få drøftet igennem, hvordan den politiske journalistik kan hæves niveaumæssigt.«
Troels Mylenberg vurderer dog, at tilfældet med Ekstra Bladet er ret enestående.
»Der er eksempler på, at grænserne er noget udtværede. Men enhver, der har opholdt sig på redaktionerne på Christiansborg inden for de seneste 15 år – hvilket jo er de færreste chefredaktører – ved skam også, at lige netop de her problemstillinger fylder rigtig meget i det daglige liv. Lige netop dette spændingsfelt er noget, der tales om hver dag på redaktionerne. Der, hvor jeg har færdedes på Borgen, er det min klare opfattelse, at der faktisk hersker en ganske stærk etisk bevidsthed. Stærkere end jeg har oplevet mange andre steder i journalistikbranchen.«
Næste runde i skattesagskommissionen
Nu gælder det selve kernen – hvem har blandet sig uretmæssigt i skattesagen?
Om få uger – præcis den 11. oktober – starter næste runde af skattesagskommissionens afhøringer i det lånte retslokale på Fremtidsvej i Søborg. Den første person, der skal afhøres i anden ombæring, er tidligere skatteminister Troels Lund Poulsens daværende spindoktor, Peter Arnfeldt.
Afhøringen af Peter Arnfeldt går direkte til kernen af kommissionens arbejde: Fandt der magtmisbrug sted? Forsøgte uvedkommende at påvirke SKAT Københavns afgørelse i Helle Thorning-Schmidts skattesag? Eller som det hedder i kommissionens kalender:
"Peter Arnfeldt om kommissoriets pkt. 2.1. om hvorvidt personer uden for SKAT København har været involveret i behandlingen af skattesagen."
Senere i oktober er det først de tidligere skatteministre Troels Lund Poulsen og Peter Christensen og derefter journalist Thomas Nørmark Krog, nyhedschef Simon Andersen, tidligere chefredaktør Peter Brüchmann og chefredaktør Olav Skaaning Andersen, alle BT, der skal udspørges.
Efter afhøringerne i skattesagskommissionen er Peter Arnfeldt nu blevet sigtet af Københavns Politi. Sigtelsen kom, få dage før sagen ville være faldet for forældelsesfristen.
Peter Arnfeldt er sigtet for at have lækket eller forsøgt at lække skatteoplysninger til Ekstra Bladet og for "på et ukendt tidspunkt i perioden fra torsdag den 16. september 2010 til onsdag den 7. september 2011 i København under særligt skærpende omstændigheder, med særlig risiko for at påføre andre betydelig skade, uberettiget til dagbladet BT at have videregivet fortrolige oplysninger vedrørende Helle Thorning-Schmidts og Stephen Kinnocks skatteforhold, som han havde fået kendskab til i forbindelse med sit arbejde som særlig rådgiver for den daværende skatteminister".
Den politiske kommentator og tidligere chefredaktør Hans Engell mener, at sigtelsen mere end noget andet er en livsforsikring for politiet – hvis der nu dukker mere op i det videre forløb:
»Jeg tror, at den absolutte hovedbegrundelse for at sigte nu, det er for en sikkerheds skyld,« siger Hans Engell.
»Politiet har været udsat for massiv kritik i det her forløb, blandt andet af afhøringsrapporter, manglende afhøringer og så videre. De vil ikke stå i en situation, hvor der i det videre forløb kommer oplysninger frem, der burde føre til en sigtelse, men at man så ikke kan på grund af forældelsesfristen.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.