Kritik af politiet ties ihjel

Den 13. februar havde en helt usædvanlig film biografpremiere: »Cirkuskrigen«, der beskriver politiets arbejde i fristaden Christiania som det ses af en udenforstående.

Den 13. februar havde en helt usædvanlig film biografpremiere: »Cirkuskrigen«, der beskriver politiets arbejde i fristaden Christiania som det ses af en udenforstående.

Edb-programmør Jørn Balther vendte for nylig hjem fra London og fandt et forandret Christiania – med et politiopbud, han aldrig havde set magen til. 20-30-40-80 betjente hver eneste dag, kropsvisitationer, fotografering og ofte meget brutale anholdelser uden grund. Ikke underligt, at gæsterne efterhånden bliver væk. Jørn Balther besluttede sig for at lave en videofilm.

En dvd med filmen tilgår den 10. februar alle folketings- og borgerrepræsentations-medlemmer, dommere i København plus samtlige nyhedsredaktioner. Det bør da give lidt opmærksomhed, ikke?

Den første omtale kom ellers tidligt, den 18. januar i netavisen 24timeravis.dk, hvor journalist Kristian Villesen blandt andet beskriver den som 'en voldsom film, som ganske givet vil ændre publikums syn på forholdene på Christiania – en vigtig film'.

Ekstra Bladet sender onsdag den 8. februar Anton Rasmussen af sted for at interviewe instruktøren. Artiklen er sober og skal bringes senest fredag den 10., hvor der er forpremiere på Christiania. Den kommer ikke på. Heller ikke lørdag, søndag eller mandag, selve premieredagen.

»Nu er løbet jo kørt,« lyder svaret på en opringning til avisen, og der henvises til pladsmangel.

Ritzau får en pressemeddelelse den 10., men udsender ikke noget. Politiken er hverken interesseret i at omtale eller anmelde filmen. Det samme gælder Information, Berlingske, Kristeligt Dagblad, metroXpress og B.T.

Urban er den gode undtagelse, med et instruktørinterview fredag den 17.

Kun et par af tv-redaktionerne er vakse. Deadline og TV 2/Lorry får instruktøren i studiet.

En enkelt hjemmeside, Kritisk Portal, omtaler den grundigt, blandt andet med ordene:

»Hér er en dokumentarfilm, der ikke kan vises i dansk fjernsyn. En film, der på sindsoprivende vis afslører, at justitsminister Lene Espersen har sluppet den organiserede vold løs på dansk grund og anvender det danske politikorps til opgaver, der umuligt kan være lovhjemmel for.«

Resultatet af den megen tavshed i dagspressen? Alt for få folk i biografen. Total ubalance i dækningen af Christiania.

Når Christiania ringer til redaktionerne, sender de automatisk kriminalreporteren. Det gjaldt for eksempel Politiken i september, da man i fristaden var ved at etablere et kæmpe kulturarrangement med cirkustelt og unge kreative skurvognsbeboere.

I øvrigt ville regeringen ikke acceptere det midlertidige boeksperiment, skurvognene med beboere skulle indgå i. Så politiet blev senere sat ind. Her blev et kapitel af »Cirkuskrigen« filmet.

Når de betalte medier ikke kommer og ærligt dækker, hvad der virkelig sker på Christiania, så må undergrunden selv stille op.

Nils Vest er filminstruktør og har været christianit gennem 26 år. Han har været med til at lancere »Cirkuskrigen«, der kan købes på Christiania eller via www.balther.dk.

0 Kommentarer