Kritik af pendler-fag på DMJX

Når de kommunikationsstuderende skal vælge valgfag på DMJX i Aarhus, kan de ikke være sikre på, hvilke fag de skal pendle til København for at følge. »Jeg føler mig som en lus mellem en negl og et bord,« siger studerende. KaJ kritiserer. Prorektor afviser kritik

Martin Eskesen studerer kommunikation på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX). Han har netop valgt valgfag for sit femte semester, men er stærkt utilfreds med måden, det er foregået på.

»Jeg føler mig som en lus mellem en negl og et bord. Jeg er låst,« siger han til Journalisten.

En række af valgfagene udbydes i Emdrup ved København. Det er i sig selv et problem, hvis man bor i Aarhus, mener Martin Eskesen.

»Det er et problem for mig, at man som studerende i Aarhus kan risikere at have undervisning i Emdrup. Alle de kommunikationsstuderende fra mit hold bor i Aarhus,« siger han.

»Vi fik at vide, at hvis man vil blive i Aarhus, så skal man vælge de valgfag, der er i Aarhus. Men jeg vil jo gerne have de fag, der kan give mig mest fremadrettet. Det er en ærgerlig måde, skolen behandler de studerende på,« tilføjer han.

Martin Eskesen mener også, det kan blive en dyr løsning for de studerende, hvis de skal rejse frem og tilbage. Der vil være tale om seks undervisningsgange, fortæller han. Skolen giver et tilskud på 150 kroner per rejse tur/retur, resten betaler de studerende selv.

»Det er jo stadig et stort økonomisk indhug i et SU-budget,« siger Martin Eskesen.

Derudover er det uklart for en række af fagene, om de rent faktisk udbydes i Aarhus eller Emdrup.

»Ud fra faget Struktureret Tænkning står der, at det ’tænkes at udbydes i Aarhus’. Det er jo ikke et kvalificeret grundlag at vælge fag på,« mener Martin Eskesen.

Han har talt med De Studerendes Råd, som vil tage problemerne op på næste møde med skolens ledelse.

KaJ: Manglende forståelse fra DMJX

Formanden for KaJ, medie- og journaliststuderende Mathias Bay Lynggaard, kritiserer, at de studerende ikke kan få klart svar på, om deres fag vil blive udbudt i Aarhus eller Emdrup.

»Det er udtryk for mangel på forståelse for, hvordan de studerendes hverdag hænger sammen. Det kan have stor indflydelse på ens valg, om man har 15 minutter eller fire timer til skole,« siger han.

Det handler både om tiden, det tager ud af hverdagen at pendle, og de ekstra udgifter, der ligger i det.

»Det er helt håbløst, at skolen tænker sådan, for der er både transporttid og udgifter at tage højde for,« mener Mathias Bay Lynggaard.

DMJX: Første gang på denne måde

Prorektor på DMJX Lars Poulsen fortæller, at skolens valgfag er del af et nyt initiativ, som er sat i gang. Med den nye form er det muligt for studerende på de ni forskellige bacheloruddannelser – i både Aarhus og København – at vælge fag på tværs af uddannelserne.

»Der vil selvfølgelig være en del konkrete tvivlsspørgsmål, da det hele er nyt, og denne her model betyder, at de fleste studerende vil blive interesserede i fag i enten Aarhus eller København, uafhængigt af hvor de bor. Der er en masse praktik i det, som vi prøver at håndtere, og det gør vi i høj grad i dialog med de studerende,« siger prorektor Lars Poulsen.

Han fortæller, at skolen derfor endnu ikke har nogen erfaringer at læne sig op ad, men at han heller ikke selv er blevet kontaktet med kritik fra de studerende.

»På det seneste møde fik bestyrelsen et spørgsmål fra en repræsentant for de studerende om vores transporttilskud. Så der prøver vi at vurdere, om den ramme, vi har lagt, er tilfredsstillende eller ej. Vi oplever generelt, at vores studerende er meget mobile. Men fordi det her er nyt, kan der sagtens opstå nogle problemstillinger, som vi skal håndtere,« forklarer han.

Ingen tvang

Lars Poulsen bekræfter, at det for nogle af fagene ikke er besluttet endnu, om de skal foregå i Emdrup eller Aarhus. Det skyldes, at skolen først vil se, hvor de studerende, der søger fagene, kommer fra.

»Hvis der er 25 studerende fra Aarhus og fem studerende fra Emdrup, der søger faget Kreativ Kommunikation, så udbyder vi nok det fag i Aarhus. Så derfor afventer vi og ser, hvor de studerende kommer fra,« siger Lars Poulsen.

Samtidig er der andre fag, der er helt afhængige af at blive udbudt i enten København eller Aarhus. Det er tilfældet, hvis der er noget særligt teknisk udstyr, der skal bruges i undervisningen, som for eksempel kun findes i Aarhus.

Lars Poulsen understreger, at skolen på ingen måde vil tvinge nogen studerende til at rejse fra Aarhus til København eller omvendt.

»Det er et valg, den studerende træffer. Vi oplever også, at studerende gerne vil til udlandet, men af personlige årsager ikke kan tage af sted. Hvis det også er tilfældet her, så må jeg bare sige, at sådan er det så,« siger Lars Poulsen.

»Det helt afgørende er, at vi giver de studerende et ekstremt spændende tilbud om og mulighed for at specialisere deres faglighed og kompetencer, når de kan søge fag fra de andre bachelor-linjer,« tilføjer han.

1 Kommentar

Kasper Ørkild
7. APRIL 2014
Det ville måske give
Det ville måske give historien en lille smule mere balance, hvis jeres erfaringskilde ikke var bestyrelsesmedlem i KaJ.