Når de store aftaler om rettighederne til at vise sport i TV skal forhandles på plads i fremtiden, får Flemming Østergaard en potentielt uheldig dobbeltrolle, efter at han er valgt ind i TV 2's bestyrelse samtidig med, at han er direktør for Parken Sport og Entertainment, der står bag SAS-liga fodboldholdet FC København og to ligahold i håndbold.
Det mener både formanden for Danske Sportsjournalister, Steen Ankerdal, og direktør for Idrættens Analyseinstitut, Henrik Brandt.
"Det ville have klædt TV 2 ikke at spørge, og det ville have klædt Flemming Østergaard at sige, at det nok ikke var passende, at han blev valgt som bestyrelsesmedlem," siger Steen Ankerdal.
Han ser blandt andet et problem i, at TV 2 gennem sit samarbejde med TV 3 og dets moderselskab MTG om den nye TV 2 sportskanal har fået andel i den fodboldkontrakt, som Flemming Østergaard tjener penge på via FC København.
"I mit univers er det interessesammenblanding, så det vil noget," siger Steen Ankerdel.
Flemming Østergaard selv har bedyrer, at konkurrenterne i Superligaen ikke behøver at frygte, at FCK får bedre omtale og større andel af tv-pengene ud af, at han sidder i bestyrelsen.
"Jeg har lidt svært ved at se sammenhængen. Den eneste dobbeltrolle, jeg kan se, er TV-aftalen, der udgør under en procent af omsætningen i Parken Sport og Entertainment. Hvis der endelig er en TV-aftale, der skal diskuteres, så går jeg uden for døren. Det gør man i alle andre bestyrelser," siger Flemming Østergaard.
Steen Ankerdal mener ikke, at det er en tilfredsstillende løsning, at Flemming Østergaard går uden for døren i de spørgsmål, hvor han er inhabil.
"Enhver der ved lidt om bestyrelsesarbejde, ved, at den situation er fuldstændigt håbløs. Habilitetsproblemet løser man ikke ved at gå uden for døren. Det løser man ved at lade være med at være inhabil," siger Steen Ankerdal.
Til det svarer Flemming Østergaard:
"Det har Steen Anderdal ikke forstand på. Jeg har siddet i omkring 30 bestyrelser. Der er nogle bestyrelser, hvor medlemmer må gå uden for døren, hvis de føler, at der er habilitetsproblemer. Det er der ikke noget specielt i," siger Flemming Østergaard.
Direktør for Idrættens Analyseinstitut, Henrik Brandt, mener, at udpegningen af Flemming Østergaard er endnu et skridt på vejen mod en monopollignende status, som TV 2 sammen med MTG har fået på dækningen af sport i de seneste måneder – specielt efter lukningen af DR Sporten. Det giver såvel fra en mediemæssig som fra en idrætspolitisk vinkel grund til at være på vagt, at en og samme mand sidder med på begge sider af bordet, når de store kommercielle beslutninger bliver planlagt.
"Det er grund til skærpet opmærksomhed fra pressens og politikernes side. Det er uheldigt, at Flemming Østergaard sidder i bestyrelsen for den suverænt største sportskanal, også selv om han går uden for døren. Hvis det var i Italien, dette foregik, ville vi tænke over det en ekstra gang," siger han og sammenligner med Berlusconi, der på en gang havde store interesser i fodboldklubben Milan og Italiens medieverden, samtidig med, at han var regeringschef.
"Alene mistanken er et problem. Man bør ikke kunne rejse mistanken om, at der kunne ske noget konkurrenceforvridende," siger Henrik Brandt og peger på, at Konkurrencestyrelsen ikke blot har kig på samarbejdet mellem TV 2 og MTG om TV 2 Sport, men også på de lukkede omstændigheder omkring de seneste salg af tv-rettighederne til dansk håndbold og fodbold.
Han forstår dog godt, at TV 2 har valgt Flemming Østergaard, og at Flemming Østergaard har sagt ja til tilbudet.
"TV 2 er gået efter en, der ved noget om sport og underholdning, som er en dygtig forretningsmand. Og Flemming Østergaards primære opgave er at varetage sine virksomheders interesser bedst muligt, og han har selvfølgelig gjort op, at han mener, at han kan håndtere det. TV 2 kan jo selvfølgelig være ligeglade med mine idrætspolitiske bekymringer om interessesammenfald og magtkoncentration, men når vi så samtidig har en situation, hvor også den uafhængige journalistiske dækning af idrætten træder mere og mere i baggrunden på landets dominerende tv-kanaler, så er der altså grund til at skærpe opmærksomheden på, hvad der foregår. Problemet er bare, hvem skal gøre det, sådan som mediebilledet ser ud på sportens område lige nu," siger Henrik Brandt.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.