Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
08:33 08.12.2022 Sebastian Goos

Kritik af Letland efter udelukkelse af russisk tv-station

Kritik af Letland efter udelukkelse af russisk tv-station

Denis Kaminev/Reuters/Ritzau Scanpix

Det europæiske journalistforbund (EFJ) udtrykker nu alvorlig bekymring for den lettiske tv-myndigheds beslutning om at inddrage sendetilladelsen til det russiske eksilmedie TV Dosjd, der sender fra Letlands hovedstad, Riga.

Det sker i en fælles henvendelse med øvrige organisationer gennem Media Freedom Rapid Response (MFRR), som monitorerer brud på pressefriheden i Europa.

I udtalelsen anerkender man også Letlands store indsats for at have givet visum til over 470 russiske journalister og deres familiemedlemmer.

”Selv om vores organisationer anerkender følsomheden i denne sag for Letland, så er vores kollektive syn, at beslutningen om at inddrage sendetilladelsen er uforholdsmæssig og i sidste ende kontraproduktiv,” lyder det i udtalelsen.

Ifølge underskriverne var der tale om beklagelige fejl, da TV Dosjd blandt andet viste et kort over Ukraine hentet fra nettet, hvor den ukrainske halvø Krim var markeret som russisk territorium. Det samme gør sig gældende for tilfældet, hvor en vært på tv-kanalen kaldte de russiske tropper for ”vores soldater”.

”Selv om Dosjd skal respektere lettisk lovgivning, er det vores syn, at der var tale om redaktionelle fejl, og at de ikke møder tærsklen for direkte inddragelse af sendetilladelsen,” lyder det videre i erklæringen.

Netop Letland og de baltiske lande er enormt påpasselige over for russisk indflydelse og propaganda i landet. I Letland vurderer man, at en tredjedel af befolkningen har russisk som modersmål.

SENESTE NYT

Flere nyheder