Kritik af Indieframe: Britta-fotos kunne få fotografer på kant med loven

Indieframe bad amatørfotografer om at fotografere Britta Nielsen, da hun landede i Danmark. Men fotograferne risikerede at gøre noget ulovligt, pointerer Danske Medier. Pressefotografforbundet: ”Uetisk”. Ritzau Scanpix: ”Stærkt kritisabelt”. Indieframe trak anmodningen tilbage

Danske Medier, Ritzau Scanpix og Pressefotografforbundet kritiserer en anmodning, foto-virksomheden Indieframe denne morgen sendte ud til amatørfotografer via sin app. Af beskeden, som Journalisten er kommet i besiddelse af, fremgår det:

”Britta vender i dag hjem fra Sydafrika. Hun lander i lufthavnen på et ubestemt tidspunkt. Vi giver 2 Tivoli-årskort til de første billeder, vi får af hende på dansk jord efter hendes retssag i Sydafrika.”

Anmodningen drejer sig om den svindelsigtede Britta Nielsen, der i dag landede i København.

Indieframe er en virksomhed, der giver amatørfotografer mulighed for at sælge deres billeder. Når man uploader et billede i systemet, skal man sætte pris på – betalingen var altså ikke kun et årskort til Tivoli.

Da Journalisten kontakter Indieframe med kritikken, trækker de anmodningen tilbage. Læs mere om det nederst i artiklen.

Risikerede at gøre noget ulovligt

I Retsplejelovens paragraf 32, stykke 6, står der følgende:

”Billedoptagelse uden for rettens bygninger af sigtede, tiltalte og vidner, der er på vej til eller fra et retsmøde i en straffesag, er forbudt, medmindre den pågældende har samtykket i optagelsen.”

”Uden for rettens bygninger” kan godt betyde 'flere kilometer fra retten'. Det oplyser Holger Rosendal, chefjurist i Danske Medier. 

Journalisten fanger ham, inden Britta Nielsen lander i København. På dét tidspunkt er det uklart, hvad der skal ske med Britta Nielsen.

”Det er ulovligt at fotografere hende (Britta Nielsen, red.), hvis hun er på vej direkte til et retsmøde – hvis hun bliver kørt direkte fra Kastrup til grundlovsforhør – ifølge Retsplejelovens paragraf 32, stykke 6, populært kaldet fotoforbuddet,” siger Holger Rosendal.

”Omvendt: Hvis ikke hun er på vej til et retsmøde i den straffesag, der venter, så kan jeg ikke se, at fotograferingen af hende i lufthavnen vil være i strid med fotoforbuddet,” siger han.

”Men én ting er jura. Noget andet er etik. Og vi har nogle vejledende regler for god presseskik. Og der synes jeg lige, man skal vurdere, om det er i overensstemmelse med god presseetik, hvis et medie ligefrem opfordrer til paparazzi-lignende fotografering af en person under de her omstændigheder. Det vil jeg stille spørgsmålstegn ved.”

”Helt overordnet skal både mediets indhold og handlemåde være i overensstemmelse med god presseskik. Det følger af Medieansvarsloven. Normalt betragtes sådan noget som paparazzi-fotografering og forfølgelse af kilder med en vis skepsis,” siger Holger Rosendal.

”Jeg er ikke umiddelbart imponeret over den opfordring til nærmest at forfølge en person, som kommer hjem fra udlandet i en straffesag,” mener han.

Siden er det kommet frem, at Britta Nielsen først skal til grundlovsforhør lørdag formiddag. Det ændrer dog ikke på Holger Rosendals kritik af den risiko, amatørfotograferne ville løbe, hvis de fulgte Indieframes opfordring.

Lignende kritik fra foto-formand

Heller ikke Lars Lindskov, formand i Pressefotografforbundet, er tilfreds med Indieframes forespørgsel, som han kalder ”uetisk”. Journalisten fanger ham – ligesom Holger Rosendal – inden Britta Nielsen lander i København.

”Jeg er helt med på, at medierne kan have en interesse i, at folk er til stede alle steder, og i at man kan få aktuelle billeder. Men det kan hurtigt blive problematisk, når man begynder i så alvorlige sager at lave en klapjagt ved hjælp af almindelige borgere, som måske ikke har de etiske overvejelser, som fotojournalister har,” siger han.

Han peger ligesom Holger Rosendal på Retsplejelovens paragraf 32, stykke 6.

”Ved folk det? Folk, som går rundt med en mobiltelefon i lommen: Ved de, at de, samtidig med at de kan vinde et årskort, også risikerer at gøre noget, der er dybt ulovligt?” spørger Lars Lindskov.

”Vi har et retssamfund, og det synes jeg ikke, Indieframe skal omgås ved at love en tur i en karussellen,” siger han.

Journalisten fanger også konkurrenten Ritzau Scanpix, inden Britta Nielsen lander i København. Her kalder direktør Kris Kjær Nielsen Indieframes anmodning for ”dybt kritisabel”.

”De appellerer til, at amatører gør noget, man ikke må,” siger han.

Han pointerer dog, at man ifølge loven gerne må tage billeder, hvis man har et samtykke fra den pågældende.

”Men det har jeg ikke oplevet før,” siger han. 

Trækker opfordringen tilbage

Da Journalisten foreholder Lars Brask, medstifter af Indieframe, kritikken, lyder det ganske enkelt:

”Det var vi slet ikke klar over. Hvis der er tvivl om det, så fjerner vi det ” 

Er det ikke jeres ansvar at undersøge loven, før I sender sådan en opfordring ud?

”Jeg kendte ikke paragrafferne,” siger han og fortsætter:

”Vi trækker den tilbage lige meget hvad.”

Umiddelbart efter interviewet oplyser Indieframe til Journalisten, at de har sendt følgende besked ud til brugerne via appen: 

”Vi trækker anmodningen om billeder af hjemvendte Britta tilbage og vil opfordre til ikke at tage billeder af Britta, når hun lander i Danmark. Grunden til dette er, at det er ulovligt at fotografere personer på vej til og fra retsmøde. Det vurderes, at dette er tilfældet. Vi beklager meget.”

Lars Brask oplyser, at tolv mennesker nåede at se beskeden i appen. To af dem var de to stiftere.

0 Kommentarer