Det er stærkt betænkeligt, at DRs netradio linker direkte til kommercielle onlinebutikker, vurderer jurist. DR-redaktør afviser kritikken, mens lytternes og seernes redaktør kalder det et 'skråplan'.
UDSALG. Når brugerne af DRs netradio på Dr.dk klikker på det lokkende ikon 'Køb', bliver de præsenteret for en række online- musikbutikker, der sælger det musiknummer, DR spiller lige nu.
Pressejurist på Danmarks Journalisthøjskole Oluf Jørgensen er stærkt skeptisk over for samarbejdet.
»Ifølge radio- og fjernsynsloven må DR ikke reklamere. Og det her er reklame i form af tilskyndelse til køb,« fastslår Oluf Jørgensen.
Hos Radio- og tv-nævnet, der fører tilsyn med, om programvirksomheden opfylder lovens krav, har man efter Journalistens henvendelse drøftet sagen med Kulturministeriet. Parternes vurdering er, at DRs hjemmeside og netradio ikke er omfattet af radio- og fjernsynsloven.
For Oluf Jørgensen er der dog ingen tvivl om, at loven også gælder nettet.
»Jeg finder det besynderligt, at radio- og tv-nævnet og Kulturministeriet kan sige, at DRs hjemmeside ikke er omfattet af radio- og fjernsynsloven. Det fremgår nemlig af DRs public service kontrakt, at Dr.dk er omfattet,« siger Oluf Jørgensen.
Også DRs egne etiske regler er alvorligt udfordret. Det hedder i DRs regelsæt, at der skal være 'redaktionel begrundelse' for at linke fra Dr.dk til kommercielle sites.
"Eksterne links må ikke have karakter af reklame for denne hjemmeside eller produkter, der kan købes derfra," understreges det.
Jacob Mollerup, lytternes og seernes redaktør i DR, vil ikke tage stilling til juraen. Men:
»I forhold til DRs egne programetiske regler er der tale om et skråplan,« siger Jacob Mollerup, der dog mener, problemet bliver mindre af, at det oplyses, at brugeren har klikket sig ind i en butik.
»Men principielt er jeg ikke begejstret for, at DR har et så lemfældigt forhold til sine egne programetiske regler.«
Alligevel har samarbejdet kørt siden november 2006, hvor det blev søsat med ordene: 'DR slår et slag for musikken'.
Henrik Heide, redaktør for DR Interaktiv, mener, at samarbejdet mellem public service-kanalen DR og de kommercielle musikudbydere er lovligt.
»Vi vil gerne støtte og hjælpe dansk musik. Og derfor vil vi også gerne hjælpe med salget. Vi fremmer ikke nogen speciel genre eller branche. Vi fremmer musikerne.«
Spørgsmålet er dog, om branchen ligefrem har brug for støtte. Online-salg af musik er et marked i voldsom vækst. TDC har for eksempel årlige vækstrater på 60–70 procent.
Samfundsforsker Johannes Andersen, Aalborg Universitet, ser arrangementet som udtryk for, at DR har overgivet sig til en såkaldt 'opmærksomhedsøkonomi'.
»DR er her ikke styret af en programmæssig tankegang. DR er styret af den kommercielle kanals logik, hvor det handler om at legitimere sig ved at have trafik,« siger Johannes Andersen.
Og stod det til branchen, skulle DR fyre endnu mere op for den kommercielle linje:
»DR burde være med i det nye marked, hvor brugerne via mobiltelefon indsender en sangstrofe til DRs store musikarkiv, der derpå returnerer et link tilbage med oplysninger om nummeret,« siger musikchef hos TDC Musik Søren Tvilsted.
»Det er smart og taler de unges sprog. I dag har Sony Ericsson nok sat sig på det marked, men DR burde være med, synes jeg.« /
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.