En ny dansk hjemmeside for whistleblowers bliver kritiseret for manglende kildebeskyttelse. Organisationen bag siden afviser kritikken.
Tidligere i dag kunne Journalisten.dk fortælle om en ny dansk hjemmeside, Whistleblowers.cc, der skal give mulighed for whistleblowere fra hele verden til at komme ud med hemmeligt materiale. Men hjemmesiden modtager nu kritik for ikke at passe godt nok på sine kilder. Udlandsredaktør på Information Lotte Folke Kaarsholm er ikke tryg ved sitet.
»Jeg vil gerne advare potentielle whistleblowere mod at tro, at denne side giver det samme, som WikiLeaks giver, nemlig anonymitet. Netop ideen om, at man helt anonymt kunne offentliggøre informationer, var WikiLeaks' store opfindelse. Men på dette site kan man ikke uploade noget uden at opgive email og navn. Dette site gør det modsatte af WikiLeaks – de indsamler informationer om dem, der lækker,« siger Lotte Folke Kaarsholm til Journalisten.dk.
Chefredaktøren for Whistleblowers.cc, Marwan G. Dalal, mener ikke, hjemmesiden har nogen problemer med kildebeskyttelsen.
»Man kan skrive et hvilket som helst brugernavn, og man kan bruge en hvilken som helst email. Vi ved intet om de personer, der sender materiale til os, hverken hvor de er henne i verden eller deres rigtige navn. Vi tjekker ikke personoplysninger. Vi er slet ikke interesserede i kilden, kun i materialet,« siger han til Journalisten.dk.
Marwan G. Dalal sætter samtidig spørgsmålstegn ved WikiLeaks' evne til at holde deres kilder anonyme og nævner fængslingen af Bradley Manning som eksempel. Bradley Manning er anklaget for at have lækket oplysninger til WikiLeaks, men organisationen har indtil videre nægtet ethvert kendskab til ham.
Lotte Folke Kaarsholm peger også på, at det nye whistleblower-site ikke gør noget nyt.
»Som sådan tilbyder de jo ikke noget, som alle mulige andre medier ikke tilbyder, nemlig at man kan lække hemmeligt materiale. Dette site har bare ikke den udvidede lovmæssige ret til kildebeskyttelse, som etablerede medier har,« mener hun.
Marwan G. Dalal mener derimod, at der er behov for en side som Whistleblowers.cc. Han mener generelt, at medier, ikke kun danske, får deres nyheder fra samme kilder og kan være bange for at udsende hemmelige oplysninger.
»Nyheder fra etablerede organisationer, som for eksempel WikiLeaks, er drevet af politik og kapital. Nogle medier har nogle økonomiske bagmænd, og derfor tør de ikke bringe visse oplysninger. Vi har ingen restriktioner – vi publicerer en historie, uanset hvem den handler om,« lyder det fra Marwan G. Dalal, som understreger, at denne kritik handler om medier generelt.
14 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hej Marwan G. Dalal, jeg troede egenlig, at vi var enige om, at det er frugteløst at forsætte debatten, men jeg kan se, at du lige vil forsøge dig med noget mudderkastning.
Ja, jeg er oprindeligt uddannet grafiker og fotograf, og derfor har jeg haft mit virke i den branche, hvor der først blev indført EDB.
Jeg startede med at arbejde med computere allerede i slutningen af 70'erne, det er sikkert længe før end der blev tænkt på dig. Og da jeg netop har haft min erhvervsmæssige karriere i en periode, hvor EDB er blevet introduceret og har udviklet til at blive en ret betydelig faktor i forbindelse med kommunikation, så kan jeg faktisk ikke se, at det er spor unaturligt, at jeg har valgt, at blive en aktiv spiller i den udvikling.
Det er i øvrigt ikke spor usædvanligt, at fotografer og har stor viden om EDB, pressefotografforbundets webmaster Jens Tønnesen er både fotojournalist og web-programmør.
Min viden om web-servere blev grundlagt for over ti år siden, da fik etableret en fast Internetforbindelse, dengang koblede de fleste sig på Internettet via et modem. Den faste forbindelse gjorde, at jeg kunne opstillede min egen web-server, hvorfra jeg med skiftende hardware helt frem til nu har drevet et on-line fotoarkiv http://www.photo-gallery.dk
Og hvis jeg skulle være i tvivl om noget, så har jeg en voksen søn, der læser til dataingeniør på DTU, og for at det ikke skal være løgn, så fotografere han også, og så driver han et større web-hostingfirma sammen med to studiekammerater.
Det er dig der ikke ved noget om web-servere og log-filer, for hvis du havde en minimal viden om hvor meget en Apache web-server logger, så ville du placere dit lækage-site et sted, hvor du kan være helt sikker på, at der ikke er mulighed for, at nogle myndighedspersoner kan komme og beslaglægge logfilerne.
Alternativt kan der laves nogle ændringer i Apaches konfigurationsfil, så der slet ikke bliver skrevet nogen log-fil, men da Jeres lækage-site ligger på en maskine sammen med 7 andre hjemmesider, så kan du næppe overbevise Cirtex om, at de skal stoppe med at logge de transaktioner der foregår på webserveren.
Hvis man undlader at logge trafikken på en web-server, så afskærer man sig også fra at kunne spore kilderne til evt. forsøg på misbrug og hærvæk mod hjemmesiden.
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Det godt at du slutter her.. Lige som om du er it-ekspert.. du er fotograf og grafiker, så skal du ikke komme med en vurdering om sikkerheden på en hjemmeside og giv indtryk for at du er en it-ekspert. Tak!
Marwan G. Dalal skrev: "Jeg er ikke selv it-ekspert"
Jeg synes vi skal slutte her, for jeg vil ikke spilde min tid med at forklare dig, hvorfor du tager fejl.
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Niels
Dine kommentarer er fuldstændig irrelevant..rene vrøvl. Jeg forstå ikke hvad formålet er med den type kommentar.. Du er ikke den eneste it-ekspert selv om du arbjedet i 10 år, og dit fokus på IP-adressen har ikke noget betydning. Vi har nogen meget professionelt it-eksperter med en lang karriere bag dem og masser af udførte projekter med store succe. Jeg er ikke selv it-ekspert, men vi ved allesammen at en IP-adresse kan identificeres geografiske, uden at man nødvendigvis identificere brugeren. Der er ikke noget der hedder god web-hosting setder og dårlige web-hosting steder, det her drejer sig om netværk struktur og sikkerhedsprocedure samt backup planlægning. Hvis du tror at vi har kun et web-hotel i USA tager du stor fejl, hvis du tror at vi kun har et domænenavn, tager du også fejl.. Vores projekt er et produkt af flere månedes research, programmering, samarbjede, og "field work". Det er ikke noget der er kommet ud af det blå.
Hvis du betragter dig selv som ekspert på området, skal du komme med et konkrete kritik kombineret med et konkrete forslag, og forklare hvorfor er det sådan, og giv noget "case studies" der kan støtte din mening. Ellers denne type kommentar er destruktivt og kan ikke bruges til noget... Desværre.
Jeg kommer ikke til at svare på dine kommentarer mere, med mindre du kommer med noget relevant, konstruktivt, og konkrete!
Hej Lotte
Igen, skriver du at vi ikke er et etableret medie, og her tager du fejl igen uden at vide noget om os... Vi er et etableret medie og vi har andre etableret medier udover One Leaks, det hav vi haft i over 20 år.
Flere