Kritik af dansk lækagesite

En ny dansk hjemmeside for whistleblowers bliver kritiseret for manglende kildebeskyttelse. Organisationen bag siden afviser kritikken.

En ny dansk hjemmeside for whistleblowers bliver kritiseret for manglende kildebeskyttelse. Organisationen bag siden afviser kritikken.

Tidligere i dag kunne Journalisten.dk fortælle om en ny dansk hjemmeside, Whistleblowers.cc, der skal give mulighed for whistleblowere fra hele verden til at komme ud med hemmeligt materiale. Men hjemmesiden modtager nu kritik for ikke at passe godt nok på sine kilder. Udlandsredaktør på Information Lotte Folke Kaarsholm er ikke tryg ved sitet.

»Jeg vil gerne advare potentielle whistleblowere mod at tro, at denne side giver det samme, som WikiLeaks giver, nemlig anonymitet. Netop ideen om, at man helt anonymt kunne offentliggøre informationer, var WikiLeaks' store opfindelse. Men på dette site kan man ikke uploade noget uden at opgive email og navn. Dette site gør det modsatte af WikiLeaks – de indsamler informationer om dem, der lækker,« siger Lotte Folke Kaarsholm til Journalisten.dk.

Chefredaktøren for Whistleblowers.cc, Marwan G. Dalal, mener ikke, hjemmesiden har nogen problemer med kildebeskyttelsen.

»Man kan skrive et hvilket som helst brugernavn, og man kan bruge en hvilken som helst email. Vi ved intet om de personer, der sender materiale til os, hverken hvor de er henne i verden eller deres rigtige navn. Vi tjekker ikke personoplysninger. Vi er slet ikke interesserede i kilden, kun i materialet,« siger han til Journalisten.dk.

Marwan G. Dalal sætter samtidig spørgsmålstegn ved WikiLeaks' evne til at holde deres kilder anonyme og nævner fængslingen af Bradley Manning som eksempel. Bradley Manning er anklaget for at have lækket oplysninger til WikiLeaks, men organisationen har indtil videre nægtet ethvert kendskab til ham.

Lotte Folke Kaarsholm peger også på, at det nye whistleblower-site ikke gør noget nyt.

»Som sådan tilbyder de jo ikke noget, som alle mulige andre medier ikke tilbyder, nemlig at man kan lække hemmeligt materiale. Dette site har bare ikke den udvidede lovmæssige ret til kildebeskyttelse, som etablerede medier har,« mener hun.

Marwan G. Dalal mener derimod, at der er behov for en side som Whistleblowers.cc. Han mener generelt, at medier, ikke kun danske, får deres nyheder fra samme kilder og kan være bange for at udsende hemmelige oplysninger.

»Nyheder fra etablerede organisationer, som for eksempel WikiLeaks, er drevet af politik og kapital. Nogle medier har nogle økonomiske bagmænd, og derfor tør de ikke bringe visse oplysninger. Vi har ingen restriktioner – vi publicerer en historie, uanset hvem den handler om,« lyder det fra Marwan G. Dalal, som understreger, at denne kritik handler om medier generelt.