Kritik af børnepasning er en gammel nyhed

DPU-forskers kritik af vuggestuer i Berlingske har været fremme mange gange tidligere. DR blev advaret i en intern mail, men kørte alligevel historien. Christian Jensen siger, det var i orden, at Berlingske tog historien op - men dokumentationen var åbenbart ikke i orden. (Opdateret)

DPU-forskers kritik af vuggestuer i Berlingske har været fremme mange gange tidligere. DR blev advaret i en intern mail, men kørte alligevel historien. Christian Jensen siger, det var i orden, at Berlingske tog historien op – men dokumentationen var åbenbart ikke i orden. (Opdateret)Da Berlingskes graverredaktion i serien Børnenes By fremlagde den ph.d-studerende Ole Henrik Hansens kritik af pædagogernes arbejde i institutionerne, blev der i DR internt advaret mod, at det måske var en spændende sag – men ikke en nyhed. 

Det fortæller journalist på P1 Morgen Bille Sterll. Hun så historien i Berlingske og skulle vurdere, om det var noget for P1's lyttere. Men hun syntes, at hun havde hørt om sagen før.

»Jeg havde en fornemmelse af dejavu, og da jeg googlede ham, kunne jeg på hans hjemmeside se, at han både havde været i Politiken, Orientering og alle mulige steder,« siger Sterll til Journalisten.dk.

Hun droppede historien til P1 Morgen og besluttede i stedet at sende en mail ud i DR Nyheders mailsystem for at fortælle, at det ganske vist var en god historie.
»Men det var ikke en nyhed.«

Alligevel kom historien om, at pædagogerne overser børnene, der reagerer ved at lukke ned for deres følelser, blandt andet i TV Avisen, i Update og dr.dk.

Også journalist Vibeke Bye Jensen fra fagbladet Børn & Unge studsede. Da hun så Ole Henrik Hansen i Berlingske, tænkte hun:
»Det er da gammel vin på nye flasker.«

Hun interviewede Ole Henrik Hansen tilbage i 2010, men bemærkede, at DPU-forskeren havde skærpet retorikken.
»Jeg syntes, at det lød meget overdramatiseret i forhold til det, jeg vidste han havde af materiale. Jeg kendte jo undersøgelsen fra BUPL,« siger Vibeke Bye Jensen.

Information sætter i dag Ole Henrik Hansens dokumentation under kritisk lys. Men chefredaktør Christian Jensen kan ikke se noget galt i, at historien har været fremme før.
»Ud fra den tankegang er alt gamle nyheder. Vi har tidligere skrevet om det i Information i 2010, og da jeg var på Berlingske, skrev jeg om pladshenvisningen. Der er tale om et tilbagevendende tema med nye oplysninger, og det er helt fint. Problemet er, at der åbenbart ikke er dokumentation for det,« siger han til Journalisten.dk.

Går man ind på den ph.d-studerende Ole Henrik Hansens hjemmeside, kan man se, at han har sat et solidt aftryk på medierne med sin forskning om manglende kvalitet i danske vuggestuebørns hverdag.

I Børn og Unge 12. maj sidste år hed det "Vuggestuen skal tilbage til børnene". I Weekendavisen 27. maj 2011 var budskabet "I mange daginstitutioner har pædagogerne tabt gejsten". Herefter fulgte tre indslag i Orientering i juni og juli.

I august blussede debatten op på ny, og den daværende socialminister Benedikte Kiær kom på banen i blandt andet BT, hvor hun sagde, at »det skal være slut med 70'er hippie-pædagogik i de danske vuggestuer«.

DR's nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, lægger vægt på, at DR fokuserede på reaktionerne på historien om vuggestuerne.

»Der er tale om en historie, hvor nogle af resultaterne har været fremme før. Men historien, som vi fortæller i løbet af dagen, handler i høj grad om de reaktioner, der kommer,« siger han til Journalisten.dk.

Haagerup understreger, at en historie godt kan være aktuel, selv om den har været fortalt før.

»Bare fordi der har været historier om betalingsringen før, så kan vi jo godt fortælle om den igen. Timing og reaktioner betyder også noget. Et andet eksempel er historien om, at Danmark mister industriarbejdspladser. Den har været fortalt mange gange, men det kan godt være, den bliver rigtig god og vigtig, hvis der kommer nye tal, der bekræfter tendensen,« siger Ulrik Haagerup.

(Opdateret 15.01: Ulrik Haagerup tilføjet.)