Influenzaepidemien truer. Derfor har Kristeligt Dagblad ansøgt Sundhedsstyrelsen om at få del i det begrænsede antal influenzavacciner tiltænkt personer, som skal holde samfundet i gang.
FOREBYGGELSE. SAS har søgt. Politiet har søgt. Europaparlamentarikeren Morten Messerschmidt har søgt. Og nu også Kristeligt Dagblad.
Avisen har anmodet Sundhedsstyrelsen om at lade otte af avisens ansatte komme i betragtning til
influenzavaccine. Vaccinen er øremærket til personer, der er vigtige i kampen for at forhindre, at samfundet går i stå under en eventuel epidemi.
Medredaktør Michael Ehrenreich har søgt om indsprøjtninger til avisens redaktionssekretærer og til nyhedschefen.
"I takt med den tekniske udvikling af avisproduktionen er avisens redaktionssekretariat blevet mere og mere afgørende for, at Kristeligt Dagblad kan udkomme. Flere og flere opgaver, der tidligere blev klaret af typografer, er gennem årene flyttet til redaktionssekretariatet, der i dag fremstår helt centralt og afgørende for at få en avis på gaden," skriver Michael Ehrenreich i ansøgningen.
MYNDIGHEDERNE HAR KØBT vaccine til omkring halvanden million danskere. Forrest i køen står folk med særlig risiko for at blive alvorligt syge. Det er blandt andet folk med nedsat lungefunktion, hjerte-kar-sygdomme og diabetes. Dernæst er der afsat en mængde vaccine til personer med arbejde i sundhedssektoren. Da Kristeligt Dagblad sendte sin ansøgning, kunne personer, der varetager særlige funktioner, som holder samfundet kørende, også komme i betragtning.
Spørgsmålet er, om medredaktør Michael Ehrenreich mener, at de ansatte på Kristeligt Dagblad varetager funktioner, der er afgørende for at opretholde samfundet? Men det er han ikke meget for at svare på.
»Det tager jeg slet ikke stilling til. Jeg påpeger, at Kristeligt Dagblad muligvis har et problem, og så spørger jeg, om Sundhedsstyrelsen kan hjælpe os med det.«
– Men hvorfor skulle de det?
»Det må du spørge dem om. Det er jo ikke mig, der tager stilling til det. Jeg sidder ikke i Sundhedsstyrelsen.«
– Men hvorfor ønsker du, at de skal imødekomme jeres ansøgning?
»Det er jo ikke noget, jeg afgør.«
– Nej, men det er noget, du beder om.
»Ja, det står jo i brevet.«
ARGUMENTATIONEN I BREVET lyder videre:
"Med et redaktionssekretariat med kun syv ansatte er der en oplagt risiko for, at vi under en influenzaepidemi ikke kan opretholde udgivelsen. Hvis blot halvdelen af disse ansatte må gå hjem, vil vi ikke kunne producere bladet i fuldt omfang under en vedvarende epidemi af to måneders varighed," skriver Michael Ehrenreich.
– Når du søger om vaccine, så er det altså for avisens skyld og ikke for samfundets opretholdelse?
»Næ, det er for avisens skyld. Jeg skal understrege over for dig, at jeg ikke tager stilling til det bredere spørgsmål, du stiller.«
– Hvordan kan det være, at du kun har søgt til redaktionssekretærerne og nyhedsredaktøren og ikke til de skrivende journalister?
»Nu synes jeg ikke, at Kristeligt Dagblad skal være for grådige her, for som jeg forstår det, er der et begrænset antal vacciner til rådighed. Og det andet er, at der er flere skrivende journalister, end der er redaktionssekretærer på de fleste aviser, og det betyder, at der er større muligheder for, at de skrivende kan dække hinanden af.«
– Har I overvejet at opbygge et nødberedskab, så kollegaerne kan træde ind for redaktionssekretærerne?
»Vi har overvejet forskellige ting, ja.«
– Hvad er det?
»Det er en intern ting her på avisen. Det er da klart, at med sådan en epidemi undervejs gør man sig forskellige overvejelser.«
– Ville der ikke være andre medier end Kristeligt Dagblad, som for eksempel radionyhederne, der var vigtigere for samfundets opretholdelse?
»Det har jeg ingen mening om. Det må du spørge Sundhedsstyrelsen om.«
PÅ DAGBLADET INFORMATION HAR direktør Morten Hesseldahl end ikke overvejet at søge om vaccine til sine medarbejdere. I de foregående år har avisen ellers tilbudt de ansatte vaccine mod almindelig influenza. Men i dette tilfælde er der kun vaccine til nøglefunktioner i samfundet, og sådan en position anser Information sig ikke for at have.
»Så vidt jeg har forstået, er svineinfluenzaen ikke mere alvorlig end almindelig influenza, men bare mere smitsom,« siger Morten Hesseldahl nærmest undskyldende og fortsætter:
»Vi har fulgt Sundhedsstyrelsens retningslinjer og sat plakater op om, hvordan man vasker hænder, og skærpet reglerne for, hvordan man færdes i kantinen, som er det typiske sted, hvor smitten kan sprede sig.«
– Hvorfor har I slet ikke overvejet at søge om vaccine?
»Det er muligvis, fordi vi undervurderer det. Men vi håber, at influenzaen galopperer forbi her.«
– Er det smitten eller Information, I undervurderer?
»Smitten. Men vi er da klar på at blive klogere.«
– Hvad mener du om, at Kristeligt Dagblad har søgt om vaccine?
»Jamen, de har da ellers Vorherre på deres side,« siger Morten Hesseldahl og skynder sig at tilføje:
»Det har jeg ikke nogen mening om. De kan have en anden vurdering end os. Vores vurdering var, at det ikke så livstruende ud. Men hvis Information for første gang ikke udkommer på grund af influenza, så må jeg vist æde mine ord i mig igen.«
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.