Kristeligt Dagblad laver artikel som fællessang

For 90 år siden blev der indført morgensang i folkeskolen. I stedet for en artikel om fællessangens udvikling har Kristeligt Dagblad skrevet en sang og fået den indspillet af et kor. Det har kostet tid og ressourcer. »Men vi synes, at det er givet godt ud,« siger digital redaktør

Journalist Morten Mikkelsen præsenterede en god idé på et redaktionsmøde på Kristeligt Dagblad. Han ville skrive en artikel om den danske fællessangs udvikling i anledning af, at den fylder rundt. Men det endte med, at han skrev artiklen som en sang på 13 vers.

Det er nemlig 90 år siden, at der blev indført obligatorisk morgensang i folkeskolen, og det var også i 1926, at komponisten Carl Nielsen udødeliggjorde Kai Hoffmanns digt ved at sætte musik til teksten om, at ”Den danske sang er en ung blond pige”.

I stedet for at lave en traditionel artikel blev det vedtaget på redaktionsmødet, at den erfarne amatørsangskriver Morten Mikkelsen skulle skrive artiklen som en fællessang på Carl Nielsens melodi.   

Det er der nu kommet en sang ud af, som avisen har fået indspillet af et kor, og resultatet kan ses og høres på avisens hjemmeside.

Ekstra ressourcer er godt givet ud

»Det har selvfølgelig taget længere tid at skrive en artikel, der rimer og passer på en melodi, og som også skulle indspilles af et kor. Men vi synes, at det er givet godt ud. Artiklen er blandt de to mest læste, siden vi lagde den på i går aftes, og vi har fået mange positive reaktioner og kommentarer på Facebook,« siger Stinne Andreasen, digital redaktør på Kristeligt Dagblad.

»Når vi laver den slags eksperimenter, så bruger vi mere tid og flere ressourcer, men det er måske også en artikel, man husker bedre. Det handler også om, at vi er et medie, som har haft og sikkert stadig har nogle fordomme imod os om, at vi er et lidt gammeldags medie. På denne måde kan vi vise, at vi også kan være nyskabende på en måde, der adskiller os fra de andre medier,« siger Stinne Andreasen.  

I den trykte udgave af Kristeligt Dagblad er artiklen også sat op som en sangtekst med en henvisning til, at sangen kan høres på avisens hjemmeside. Men der er ingen QR-kode. Dermed kan læserne ikke med det samme scanne sangen på avispapiret og høre den på deres smartphone.

»Det er et bevidst fravalg. Vores læsere er stadig i den aldersgruppe, hvor QR-koder formentlig irriterer dem mere, end de glæder dem. Men vi håber, at mange af vores læsere finder frem til sangen på vores site og vil synge med på den. Den er i hvert fald lavet på en melodi, som vores læsere med sikkerhed kender,« siger Stinne Andreasen.   

Skal ikke bare være en ”gimmick”

Det giver god mening at lave en artikel om den danske fællessangs udvikling som en sang. Men er det noget, I ville overveje at gøre igen, også om emner der ikke handler om sang eller musik?

»Det kunne vi sagtens. Men man skal kun lave den slags eksperimenter, hvis det understøtter indholdet i teksten. Man skal ikke lave det som en gimmick, bare fordi det skal være anderledes. Man skal passe på, at man ikke kommer til at irritere læserne. De skal kunne se, at der er en tanke og en mening bag,« siger Stinne Andreasen.  

1 Kommentar

Poul-Henning Laursen
20. JUNI 2016
Flot initiativ!
Flot initiativ!