Kristeligt Dagblad beklager løgnagtig fremgangsmåde

Kristeligt Dagblad løj i en mail for at finde ud af, om der er steder i Danmark, hvor den brutale kampsport MMA tilbydes til børn. Journalisten opfandt, at han havde et 13-årigt barn. »Vi har brudt vores egne etiske regler,« siger redaktionschef Jeppe Duvå (Opdateret 9/1 kl. 17.00: Frederikssund Free Fight afviser, at børn kæmper MMA hos dem)  

I går kunne man i Kristeligt Dagblad læse, at børn ned til 12 år dyrker brutal kampsport. Derudover skrev avisen også en reportage om en 16-årig udøver. Emnet blev også taget op af Aftenshowet i går aftes.

Kampsportsklubben CSA i København har dog uploadet et billede til Facebook, der dokumenterer journalistens fremgangsmåder. I en mail til klubben skriver journalisten, at han har et 13-årigt barn, der gerne vil starte til den voldsomme kampsport MMA, men journalisten har slet ikke noget barn, oplyser Kristeligt Dagblads redaktionschef, Jeppe Duvå. Journalisten skriver heller ikke, at han er journalist. CSA svarer journalisten, at man som 13-årig ikke er gammel nok til at dyrke MMA i deres klub.

»Det er et klart brud på vores egne etiske retningslinjer at gå undercover på den måde,« siger redaktionschef på Kristeligt Dagblad Jeppe Duvå.

Men er det ikke et meget godt træk at gå undercover, hvis man vil afsløre nogle ting?

»Ikke for os. Journalister skal fortælle, hvad deres arbejde er. Vi tager stærkt afstand fra det.«

DR's dokumentar 'I Skattely' har lige sat fokus på nogle ting, der ville være svære at gøre uden at gå undercover.

»Ja, men vi ved ikke, om vi kunne have fået sandheden frem her uden at gå undercover. Det fik vi slet ikke diskuteret på redaktionen, og det skulle vi have gjort,« siger Jeppe Duvå.

Tvivlsom dokumentation

I artiklen om MMA står der: ”enkelte steder bliver MMA tilbudt til børn ned til 12 år".

Der er ikke umiddelbart nogen henvisninger til klubber, der tilbyder sporten til børn, men Jeppe Duvå siger, at der findes en enkelt klub, der tilbyder det til 10-årige børn.

»Det er en klub, der hedder Frederikssund Free Fight. De skriver i en mail til os, at man skal være minimum 10 år for at træne, og så kan man komme i kamp, når man er god nok.«

Det afviser Frederikssund Free Fight dog blankt over for Journalisten.

Jeppe Duvå erkender, at han har svært ved at argumentere for ordvalget ”enkelte steder”, når det kun drejer sig om et sted.

Har I spurgt, hvor meget tæsk man får som 10-årig? Det kan jo være, at man bare lærer nogle basale teknikker.

»Vi har en reportage, som beskriver det meget indgående. Her er den udøvende 16 år gammel og dermed stadig et barn, og det er det, vi gerne vil sætte fokus på, for så vidt jeg ved, er der ingen lovgivning omkring det her,« siger Jeppe Duvå.

Opdateret 9/1 klokken 17.00: Frederikssund Free Fight afviser, at børn kan komme til at kæmpe MMA hos dem.

8 Kommentarer

Fredrikssund Free Fight
2. JANUAR 2014
Kære Kristelig Dagblad(KD),

Kære Kristelig Dagblad(KD),


Det var med glæde vi kunne læse KD's undskyldning for de beskidte metoder avisen brugte til at klandre en sport til.

Der er desværre stadig lidt malurt i bærgeret.


I artiklen udtaler redaktionschef på Kristeligt Dagblad Jeppe Duvå:

»Der er en klub, der hedder Frederikssund Free Fight. De skriver i en mail til os, at man skal være minimum 10 år for at træne, og så kan man komme i kamp, når man er god nok.«


Det er ikke korrekt.

For det første har vi ikke skrevet til KD. Vi har besvaret en mail fra Christian Birk, som ikke oplyser at han kommer fra en avis.

For det andet skriver vores formand i svaret til Christian Birk at man først kan sparre når man er god nok og først derefter komme til at kæmpe når man er god nok til at sparre.

For det tredje dyrker vi både Grappling og MMA i vores klub. Børn kan kæmpe til Grappling stævner. Martin Rhod var ikke præcis nok i sit svar.

For det fjerde er det sådan i Danmark at man skal være 18 år for at kæmpe MMA – så børn kan ikke komme til at kæmpe MMA.

For det femte så var Christian Birk klar over alle 4 ovenstående punkter inden han skrev artiklen, for det havde han fået fortalt i en lang telefon samtale med Martin Rhod, hvor han i øvrigt var blevet inviteret til at komme ud og overværer vores Junior hold.


Derudover er det meget beklageligt at en redaktionschef som Jeppe Duvå ikke kan se forskel på en 10 årig og en 16-årig. Ligesom alle andre sportsgrene tilpasser vi selvfølgelig træningen til børnenes alder.


Jeppe Duvå udtaler "Vi har en reportage, som beskriver det meget indgående....". Det er sandhed med modifikationer.
Den såkaldte reportage er udført af en journalistelev, der ikke har gjort sig det mindste umage med at finde ud af hvad MMA i Danmark rent faktisk indebærer.
Han har ikke talt med Dansk MMA Forbund.
Han har ikke sat sig ind i hverken reglerne eller de typer af stævner vi afholder og deltager i.


Jeg håber at Christian Birk har lært en ting eller to om det at være journalist.


Og jeg håber Jeppe Duvå har lært en ting eller to om at være redaktionschef, og nu vil benytte lejligheden til en gang for alle at beklage manglen på journalistisk integritet i den her sag.

Vi vil godt benytte lejligheden til endnu en gang at invitere KD til at se vores Junior hold træne, så kan i se hvordan træningen i virkeligheden foregår.


Mvh
Frederikssund Free Fight Bestyrelse:
Martin Rhod
Thomas Knudsen
Nikolaj Rhod
Martin Lundberg
Mikkel Thomsen

Erik Jul
19. DECEMBER 2013
Det er en super måde at komme
Det er en super måde at komme i form på. uvidenhed omkring kampene versus den almindelige træning i DK gør at nogle helt misforstået bliver bange for at er en voldspræget sport.
faktum er, at hvis folk møder til træning med en formodning om at de skal bare slås, så bliver de slemt skuffede.
Men alt nyt og uvist er farligt for mennesker... sådan har det altid været.
Per
18. DECEMBER 2013
MMA er som navnet antyder
MMA er som navnet antyder blandede teknikker fra mange forskellige kampsporter. Når et børnehold træner MMA, træner de selvfølgelig de ting der er egnet for børn. Når voksne træner MMA er en stor del af træningen teknik og øvelser - og det er kun de aller dygtigste der træner med fuld kontakt. Faktisk er det kun ca. 5 pct. af dem der dyrker MMA der kæmper kampe. For langt de fleste er det en fantastisk måde at komme i form, socialisere og have det sjovt på.
Martin Ansdal
18. DECEMBER 2013
Journalismen på Kristeligt
Journalismen på Kristeligt Dagblad er vidst mere etisk kritisabelt end MMA. Man skriver uden respekt for sit fag og læsere et ensidigt takedown piece uden hold i virkeligheden...

Og nu har falsk information fordret en politisk reaktion? Medierne kaldes ofte den fjerde statsmagt, men sager som denne viser at adskillige aviser er helholdent ude af stand til at bære det ansvar.

Tag jer sammen???
Jeppe Boelsmand
18. DECEMBER 2013
Det er nok fordi Justits- og
Det er nok fordi Justits- og sundhedsministeriet ikke er opmærksomme på sporten.

Der er langt flere der får alvorlige hjerneskader af boxing end af MMA. Jeg er usikker på hvad du mener med farlig. Er det farligt at folde en negl bagover eller at forstuve stortåen, eller snakker du om stranguleringer og ledlåse uden at vide noget om det? Der er børn ned til 6 år der dyrker brasiliansk jiu jitsu og det handler 100% om ledlåse og stranguleringer.

Som Alex siger er sporten ledet og reguleret. Der er en kampleder og dommere og vagter og læger og så videre.

Flere