Kristeligt Dagblad beklager løgnagtig fremgangsmåde

Kristeligt Dagblad løj i en mail for at finde ud af, om der er steder i Danmark, hvor den brutale kampsport MMA tilbydes til børn. Journalisten opfandt, at han havde et 13-årigt barn. »Vi har brudt vores egne etiske regler,« siger redaktionschef Jeppe Duvå (Opdateret 9/1 kl. 17.00: Frederikssund Free Fight afviser, at børn kæmper MMA hos dem)  

I går kunne man i Kristeligt Dagblad læse, at børn ned til 12 år dyrker brutal kampsport. Derudover skrev avisen også en reportage om en 16-årig udøver. Emnet blev også taget op af Aftenshowet i går aftes.

Kampsportsklubben CSA i København har dog uploadet et billede til Facebook, der dokumenterer journalistens fremgangsmåder. I en mail til klubben skriver journalisten, at han har et 13-årigt barn, der gerne vil starte til den voldsomme kampsport MMA, men journalisten har slet ikke noget barn, oplyser Kristeligt Dagblads redaktionschef, Jeppe Duvå. Journalisten skriver heller ikke, at han er journalist. CSA svarer journalisten, at man som 13-årig ikke er gammel nok til at dyrke MMA i deres klub.

»Det er et klart brud på vores egne etiske retningslinjer at gå undercover på den måde,« siger redaktionschef på Kristeligt Dagblad Jeppe Duvå.

Men er det ikke et meget godt træk at gå undercover, hvis man vil afsløre nogle ting?

»Ikke for os. Journalister skal fortælle, hvad deres arbejde er. Vi tager stærkt afstand fra det.«

DR's dokumentar 'I Skattely' har lige sat fokus på nogle ting, der ville være svære at gøre uden at gå undercover.

»Ja, men vi ved ikke, om vi kunne have fået sandheden frem her uden at gå undercover. Det fik vi slet ikke diskuteret på redaktionen, og det skulle vi have gjort,« siger Jeppe Duvå.

Tvivlsom dokumentation

I artiklen om MMA står der: ”enkelte steder bliver MMA tilbudt til børn ned til 12 år".

Der er ikke umiddelbart nogen henvisninger til klubber, der tilbyder sporten til børn, men Jeppe Duvå siger, at der findes en enkelt klub, der tilbyder det til 10-årige børn.

»Det er en klub, der hedder Frederikssund Free Fight. De skriver i en mail til os, at man skal være minimum 10 år for at træne, og så kan man komme i kamp, når man er god nok.«

Det afviser Frederikssund Free Fight dog blankt over for Journalisten.

Jeppe Duvå erkender, at han har svært ved at argumentere for ordvalget ”enkelte steder”, når det kun drejer sig om et sted.

Har I spurgt, hvor meget tæsk man får som 10-årig? Det kan jo være, at man bare lærer nogle basale teknikker.

»Vi har en reportage, som beskriver det meget indgående. Her er den udøvende 16 år gammel og dermed stadig et barn, og det er det, vi gerne vil sætte fokus på, for så vidt jeg ved, er der ingen lovgivning omkring det her,« siger Jeppe Duvå.

Opdateret 9/1 klokken 17.00: Frederikssund Free Fight afviser, at børn kan komme til at kæmpe MMA hos dem.