Kriseramte journalister går glip af støtte

De sidste to år er de indsamlede penge til kriseramte journalister verden over ikke blevet delt ud i tilstrækkeligt omfang. Dansk Journalistforbund overvejer at oprette egen fond uden om International Federation of Journalists.

De sidste to år er de indsamlede penge til kriseramte journalister verden over ikke blevet delt ud i tilstrækkeligt omfang. Dansk Journalistforbund overvejer at oprette egen fond uden om International Federation of Journalists.

Sidste år blev kun omkring 20.000 euro af de i alt 80.000 til 90.000 euro, der er samlet ind til journalister i nød over hele verden, delt ud. Det oplyser formanden for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård. Heller ikke i år er der ifølge Mogens Blicher Bjerregård delt tilstrækkeligt med penge ud fra IFJs Safety Fund, men det ser dog bedre ud end sidste år. I maj 2008 var der ifølge Mogens Blicher Bjerregård allerede delt lige så mange penge ud som i hele 2007.

»Vi ser med stor alvor på det, for vi har så mange kolleger i Danmark, der er parate til at yde et bidrag, og derfor er det vigtigt, at pengene kommer ud,« siger Mogens Blicher Bjerregård. Han er overbevist om, at der er brug for de indsamlede penge, hvor Danmark er hovedbidragyder til IFJs Safety Fund.

Mogens Blicher Bjerregård blev opmærksom på, at der ikke bliver delt penge nok ud, da han gik ind i sagen om den dødsdømte afghanske journalist Parwez Kambakhsh.

»Der pressede jeg på for at få frigivet midler, og så blev de også frigivet. Men hvorfor der generelt ikke bliver frigivet nok midler, ved jeg ikke. Vi kan jo ikke indsamle penge, hvis de ikke bliver brugt,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

En enstemmig hovedbestyrelse kræver nu en redegørelse fra International Federation of Journalists for, hvorfor pengene ikke er blevet brugt.

»Hvis det ikke sker, er vi parate til at oprette vores egen fond, men det er kun den næstbedste løsning. Vi har et vigtigt internationalt solidaritetssamarbejde gennem IFJ. Det betyder meget, at IFJ er stærkt ude i verden,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

1 Kommentar

Jannik Roos Jacobsen
24. OKTOBER 2008
Ved man hvor pengene er?

Spørgsmål: Ved man hvor pengene befinder sig? Eller er det også noget forbundet har tænkt sig at spørge IFJ om?

Det er jo immervæk mange penge der ryger afsted fra delegeret-møderne, og den gode vilje blandt  journalister herhjemme skal ikke misbruges af grådige sjæle.

Bedste hilsener fra Jannik