Krise koster julegaver

Annoncekrisen på mediemarkedet har også ramt Flensborg Avis, som dækker det danske mindretal i Nordtyskland.

Annoncekrisen på mediemarkedet har også ramt Flensborg Avis, som dækker det danske mindretal i Nordtyskland.

"Samtlige ansatte lige fra lærling til den administrerende direktør er gået med til at afstå 25 procent af julelønnen for at skaffe de 50.000 euro, avisen mangler i årsregnskabet. Ellers havde alternativet været fyringer," fortæller medredaktør Jan Christensen.

Julelønnen er en ekstra månedsløn (helt præcist 95 procent) – også kaldet den 13. månedsløn, som mange tyske virksomheder udbetaler i december måned.

På et medarbejdermøde har samtlige ansatte sagt ja til aftalen, som også er godkendt af den tyske fagforening Verdi.

"Vi er ikke glade for det, også fordi det kom ret sent. Julelønnen skal udbetales sidst i november måned, og mange har allerede regnet med pengene. Men hvis vi havde sagt nej, havde resultatet været fyringer, så der var alligevel stemning for ledelsens forslag," siger fællestillidsmanden Holger Johannsen. Ledelsen har lovet, at det er en engangsforestilling at skære i julelønnen, og at der vil blive forhandlet om en bonusordning, hvis økonomien bliver bedre i 2003.

"Det er selvfølgelig relativt, for hvornår er økonomien god? Det er heller ikke sikkert, at en bonus vil betyde flere penge i vores lommer. Det kan også være, at man vælger at ansætte flere journalister," forklarer Holger Johannsen.
"Vi mener at kunne se lys for enden af tunnellen. Både fordi konjunkturerne peger på, at annoncemarkedet ville rette sig op igen i slutningen af 2003 – i hvert fald på det tyske marked, og fordi vi har fået en del kommercielle ordrer til trykkeriet," siger Jan Christensen.

Flensborg Avis er ikke den eneste avis i grænselandet, som har økonomiske problemer. På naboavisen Flensburger Tageblatt er samtlige ansatte gået med til en lønnedgang på cirka syv procent i et halvt års tid.

"Nogle tyske bladhuse har mi-stet mellem 30 og 40 procent af deres annonceindtægter, så i forhold til dem er vi sluppet billigt med et tab på 10-15 procent, fordi vi er en nicheproduktion. Men avisens ejerskab kan ikke acceptere et underskud i år – vi skal ende med et nul," forklarer Jan Christensen.

En stor del af avisens indtægter stammer nemlig fra et tilskud på cirka 20 millioner kroner fra den danske stat.

 

0 Kommentarer