Krigsvideo på Wikileaks: USA dræbte Reuters-journalister

Websitet Wikileaks, der i sin tid bragte den omstridte bog "Jæger - i krig med eliten", spiller atter en afgørende rolle i nyhedsformidlingen. Denne gang lækker Wikileaks en ellers hemmelig krigsvideo, der afslører, hvordan USA skød civile irakere ned. (opdateret)

Websitet Wikileaks, der i sin tid bragte den omstridte bog "Jæger – i krig med eliten", spiller atter en afgørende rolle i nyhedsformidlingen. Denne gang lækker Wikileaks en ellers hemmelig krigsvideo, der afslører, hvordan USA skød civile irakere ned. (opdateret)

Videoen har været hemmeligholdt i nu næsten tre år, men blev i påsken lagt ud på Wikileaks. Her kan man ifølge the Guardian blandt andet se, hvordan amerikanske Apache-helikoptere i juli 2007 angreb og dræbte mindst 12 cicile – heriblandt to irakere, som arbejdede for nyhedsbureaet Reuters.

USA's militær har ellers hidtil insisteret på, at de dræbte var oprørere, mens kritikere har hævdet, at de dræbte var civile.

Men nu har Reuters altså fået bevist, at det var to af bureauets ansatte, Saeed Chmagh og Namir Noor-Eldeen, der blev dræbt ved det amerikanske luftangreb.

Wikileaks er i øvrigt verdenskendt som en kanal for hemmelige lækager. Herhjemme mest for sagen om Jægerbogen. Hvem der har lækket optagelserne fra Irak er uvist. Wikileaks gør det således muligt at lække oplysninger helt anonymt.

0 Kommentarer