Krigsretorik

 

 

Nuancerne i sproget afslører vores holdninger til krigen. Retoriker Jesper Troels Jensen siger, at DR er mere neutral i sin dækning af krigen end TV2, og at Informations chefredaktør er dygtig til retorik.

Informations chefredaktør, David Trads, advarer sine journalister mod at bruge ordet "allierede", fordi ordet ifølge ham udtrykker et positivt begreb. Brug hellere "angrebspagten", råder Trads. Lige som han også gør opmærksom på, at Irak er ved at blive besat – ikke befriet.

I TV2 siger Ulla Terkelsen, at USA vil befri Irak.

Retoriker Jesper Troels Jensen fra Rhetor arbejder som rådgivende retoriker og følger mediernes dækning af Irak-krigen, men i stedet for at følge missiler og kampvogne, kigger han på ord og attituder. Ifølge ham er David Trads meget retorisk bevidst.

"Allierede er et præcist og indholdsrigt ord. Under Anden Verdenskrig var Danmark også allieret med England og USA. Når han kalder det angrebspagt og besættelse, så er det helt bevidste valg, der med det samme illustrerer hans holdning til krigen," siger retorikeren.

Han tilføjer, at Trads klart har indset, at de små nuancer i sproget har afgørende betydning for indholdet. Ifølge Jesper Troels Jensen, så er de fleste danske medier meget proamerikanske.

"Der er ikke mange kritiske spørgsmål om USA. De fleste skriver, hvad de tror, der er sket, men har ofte oplysningerne på fjerde eller femte hånd. Få gør sig umage med at vurdere belæg og værdier bag oplysningerne," siger retorikeren og henviser til Ulla Terkelsen ordvalg: USA befrier Irak.

"Hun sætter overhovedet ingen spørgsmålstegn."

"Jeg synes klart, det fremgår, at amerikanerne siger, de vil befri Irak," fastslår Ulla Terkelsen. Hun forklarer, at hun ofte bliver interviewet af studieværten om, hvad amerikanerne har oplyst på deres briefinger. Hendes opgave er derfor netop at fortælle, hvad amerikanerne har sagt.

En detalje, Jesper Troels Jensen har hæftet sig ved, er, at når en oplysning kommer fra amerikanerne, bliver den ofte videregivet med ordene "siger" eller "oplyser". Når oplysningen kommer fra Irak, hedder det "forlyder det".
"Den underforståede kommunikation er farlig," advarer Jesper Troels Jensen.

Retorikeren bemærker desuden, at både DR og TV2 bruger militære eksperter i fuld uniform.

"Det understreger, at det er det officielle Danmark, der udtaler sig. Det skal man være varsom med, fordi vi er i krig. Man kan ikke se det, men det er vi, og eksperten i uniform er part i krigen. Derfor virker det påfaldende," siger han.
Militærpersonerne bliver spurgt, hvilken betydning det har, hvad Irak gør, og hvad USA gør. Retorikeren siger om svarene:

"Når militær-eksperten svarer, sker det i et forsøg på at være neutral. Han taler ikke om dem og os, selv om han er en del af den allierede part. Den holder ikke. Han er soldat. Danmark er i krig, og han mangler kun sit våben," siger Jesper Troels Jensen.

Han mener, at vi som seere oven i købet lytter lidt mere til de militære eksperter, fordi de er nye på skærmen.

Set ud fra en retorisk vinkel er Jesper Troels Jensen dybt uenig med Karsten Madsen, der har udtalt, at DR dækker Irak-krigen ensidigt.

"DR er bedre til at forsøge at holde en neutral linje, selv om det ikke kan lade sig gøre, end TV2 er. Karsten Madsens udlægning holder ikke retorisk."

Det er ifølge retorikeren ikke svært at forstå, hvorfor vi som allierede med USA har vanskeligt ved at være kritiske i dækningen af krigen.

"Vi befinder os i en patos-situation. Det er følelserne, der taler," siger han.

 

0 Kommentarer