Krigsfotografier skal vise virkeligheden

Fotografier af krig afspejler ikke virkeligheden ifølge lederen af fotouddannelsen på Journalisthøjskolen. Derfor er han positiv over Politikens nye retningslinjer, som giver plads til voldsomme billeder i avisen.

Fotografier af krig afspejler ikke virkeligheden ifølge lederen af fotouddannelsen på Journalisthøjskolen. Derfor er han positiv over Politikens nye retningslinjer, som giver plads til voldsomme billeder i avisen.

Fotografier af lemlæstede soldater og døde krigsofre skal trykkes, hvis det afspejler sandheden. Det mener leder af fotouddannelsen på Journalisthøjskolen Søren Pagter.

»Lige nu viser aviserne og bladene næsten kun krigsillustrationer, som f.eks. røg i horisonten, en tank i modlys og bombede bygning. Det ligner næsten postkort og afspejler langt fra virkeligheden. Krig er jo også sørgelig og traumatisk for soldaterne, ofrene og de pårørende,« siger Søren Pagter til Journalisten.dk.

Han er positiv over Politikens retningslinjer for fotografier.
»Målet er ikke i sig selv at vise flere lemlæstede og døde mennesker, men jeg er tilhænger af en mere realistisk balance mellem virkeligheden og det, som fotograferne tager billeder af. Derfor har jeg stor respekt for Politikens beslutning,« siger Søren Pagter.

I Politikens reviderede foto-retningslinjer står der:
"Politiken bestræber sig i sin billedpolitik på at afspejle virkeligheden og bringer derfor billeder fra krige, terrorhandlinger, naturkatastrofer og ulykker – også når de viser døde eller hårdt kvæstede."

Søren Pagter understreger, at fotograferne skal vurdere i de enkelte tilfælde, om de voldsomme billeder afspejler virkeligheden.
»De voldsomme billeder kan ikke vises uden en kontekst. Fotografen skal kende baggrunden for billedet. Det skaber identifikation, hvis den afdøde var et legende skolebarn, som havde et navn og en alder. Det skaber mening for læserne, og det retfærdiggør at vise billedet,« forklarer Søren Pagter.

Han mener, at danske medier de senere år har været påpasselige med at vise døde og lemlæstede personer.

»Der er sket noget med fotografierne siden 11. september 2001, og siden vi selv gik i krig. Redaktionerne fravælger de voldsomme billeder, men jeg synes, det er en mild grad af selvcensur. De tilbageholder vigtig information, for krig er andet end ødelagte bygninger,« siger han.

Medierne i Danmark er ikke de eneste, som har været forbeholden overfor voldsomme krigsbilleder. New York Times foretog en optælling i juli 2008. Den viste, 4.000 amerikanske soldater var døde i Irak i løbet af fem år. I samme perioder havde amerikanske aviser kun vist seks fotografier af døde soldater. Læs New York Times artikel her.

Søren Pagter deltager i eftermiddag i P1's Mennesker og Medier, hvor han sammen med Informations chefredaktør, Palle Weis, og fotochef på Politiken Per Folkver vil diskutere, hvor grænsen for voldsomme krigsfotografier går.

Læs også: Politiken vil vise grumme billeder af krig og sårede. 

0 Kommentarer