Kurdiske kvinder greb til våben på linje med deres mænd, da Islamisk Stat indtog store dele af Irak sidste år. Og kvindernes indsats ved fronten har givet kvindesagen et rygstød i det nordlige Irak, som et nyt dameblad nu vil udnytte.
'Zhin' hedder magasinet, der udkom første gang i sidste uge med støtte fra International Media Support. Bladet er skrevet på kurdisk og har en arabisk online-version.
Målsætningen er, ”at gøre kvinder bevidste om deres rettigheder og valg” og ”styrke deres muligheder for at påvirke deres rolle i samfundet”, skriver IMS i en pressemeddelelse.
Men nytter det i et samfund, hvor kvinder i vid udstrækning er holdt uden for det offentlige liv?
Vil sætte stærke kvindebilleder op
Journalisten har stillet programleder for IMS i Irak, Osama Al-Habahbeh, tre spørgsmål om bladet.
Hvorfor et nyt dameblad i denne region netop nu?
»Kvindelige partisanere og hærenheder deltog i at forsvare landet mod Islamisk Stat, og det har givet kvinder en ny status, siden IS indtog en tredjedel af Irak sidste år. Det har skabt et andet syn på kvinder, at de var med til at forsvare fædrelandet, og det er et fokus, der kan aflæses flere steder i samfundet, for eksempel tog den etablerede irakiske modeindustri partisaner-moden op. Det momentum vil vi gerne udnytte til yderligere at fremme kvinders bevidsthed om deres muligheder i livet,« siger Osama Al-Habahbeh.
Hvordan vil I præcis advokere for kvindesagen med det nye blad?
»Vi skriver ikke i særlig grad om kvindeundertrykkelse. Vi sætter i stedet en række stærke kvindebilleder op, både i kraft af indholdet og den administrative styring. 'Zhin' skrives af kvinder, har kvindelige ledere og kvinder i supportfunktioner som for eksempel marketing. Faktisk sælger de kvindelige marketing-medarbejdere flere damebladsreklamer end de mandlige, og derfor har vi også en forventning om, at bladet kan klare sig selv, når IMS stopper sin støtte ved udgangen af 2015.«
Har startet en lang proces
Da første nummer af bladet udkom i sidste uge, var det blandt andet med artikler om kvindelige krigere, en kvindelig journalist, som havde startet sin egen tv-station, og kvindelige flygtninge, som er handlekraftige trods deres flygtningestatus. Og den slags historier om kvinder er usædvanlige i irakiske medier, fortæller Osama Al-Habahbeh.
»Det er sjældent i Irak, at leder- og supportfunktioner er besat af kvinder, og at et dameblad indeholder socialt og politisk stof og ikke bare tøj- og make up-reklamer,« siger han.
Hvilken forskel kan I realistisk opnå i et samfund, hvor uligestilling kulturelt og historisk er en del af hverdagslivet?
»Jeg tror ikke, vi drømmer om, at de ting kan ændre sig på kort tid – det er en lang proces. Men vi har valgt at starte processen, mens der er et momentum. Vi peger på, at kvinder kan være andet end det svage led, som enten står i køkkenet eller føder børn, for det er sådan, mange kvinder opfatter deres position i samfundet. Det er vigtigt at give dem en ny selvtillid,« siger Osama Al-Habahbeh.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.