Januars bedste artikel ifølge lektor Simon Andersen, RUC, og lektor Lise Lyngby, SdU.
Kirsten Mogensen, lektor på RUC, tidligere journalisthøjskolen, optrådte for nogle år siden for de studerende med en forelæsning om nyhedskriterier. Som de fleste vil vide, husker man sjældent ret meget fra en forelæsning, fordi den udelukkende taler til ørerne. Men ét billede fra denne her står stadig lysende klart:
Forestil dig, at du sidder i pariserhjulet i Tivoli og kigger ned. Under dig ser du en masse små prikker, som bevæger sig rundt i mærkelige mønstre. Umulige at skelne fra hinanden. Men når du stiger ud af pariserhjulet, viser det sig, at "prikkerne" er mennesker med hver deres sorger og glæder, frygt og mod, afmagt og begejstring.
Billedet kan overføres direkte til Golfkrigen, sagde Mogensen. Reportager med udgangspunkt i bombefly beskrev enestående fyrværkeri og storslåede panoramaer. Men nede på jorden blev panoramaerne til ødelæggelse, angst, gråd og elendighed.
Begivenheden er den samme. Synsvinklen gør forskellen.
Når vi har valgt Åsne Seierstads artikel "Iraks børn ligger søvnløse og tænker på krig", bragt i Politiken den 28. januar, som månedens artikel, er det fordi, artiklen viser en anden vinkel på det mulige angreb på Irak, end nyhedsmedierne ellers bringer.
De historier om Irak-konflikten, vi læser og hører om dagligt, er vinklet på det politi-ske: på præsident Bushs retorik, på EUs splittelse – ja, sågar på aktiekursernes udsving ved udsigt til krig.
Vi ser angrebstruslerne fra oven. Sjældent nede fra gaden.
Det er det, Åsne Seierstad har gjort, oplevet krigstruslerne fra gaden. Oven i købet fra de allermest udsatte og forsvarsløse, nemlig børnene. Hun kunne have nøjedes med at interviewe de norske psykologer, der kører rundt og taler med børnene om deres frygt og traumer. Men det gør hun ikke. Hun går med ind i bedstefars stue, iagttager og lytter og rapporterer nøgternt, hvad hun ser og hører. Artiklen repræsenterer på én gang traditionel, velskreven reportage – og en anderledes nærværende vinkel på et problem, der ellers mest er – politik.
I den sidste halvdel af januar har der været bragt adskillige andre artikler, der med rette kunne udnævnes som månedens artikel. Enten fordi de var skarpe og afslørende, fordi de viste os skæve vinkler, eller fordi de var godt fortalt.
Men vi valgte denne. Fordi den er aktuel. Og fordi den giver stof til eftertanke.
Åsne Seierstad er 31 år og norsk freelancejournalist. Hun har modtaget flere priser, blandt andet Årets tv-journalist i Norge 1999 og Årets skribent i 2000. I efteråret 2001 dækkede hun krigen i Afghanistan for en række skandinaviske aviser, heriblandt Politiken. Hun har udgivet bøgerne "Med ryggen mod verden" om Kosova samt "Boghandleren fra Kabul", sidstnævnte en af Norges mest solgte bøger, som er udgivet i 11 lande.
Næste gang sætter JOURNALISTEN fokus på layout, der er værd at bemærke. Dommerne er Lars Pryds, Jyllands-Posten, og Søren Nyeland, Politiken. Det er en betingelse, at de ikke må vælge layout fra deres egne aviser.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.