Krifa-formand: Eksperter giver et grimt flimmer i mediebilledet

»Fornuftigt« at lovgive om  pressens brug af eksperter, mener KRIFA. »Eksperterne kommer ofte igennem med deres personlige holdninger. Set fra min stol er det nødvendigt at ændre lovgivningen,« siger Søren Fibiger Olesen til journalisten.dk.

»Fornuftigt« at lovgive om  pressens brug af eksperter, mener KRIFA. »Eksperterne kommer ofte igennem med deres personlige holdninger. Set fra min stol er det nødvendigt at ændre lovgivningen,« siger Søren Fibiger Olesen til journalisten.dk.

Formanden for KRIFA nikker anerkendende med hovedet.

Grunden: Forslaget, hvor Dansk Folkeparti lægger op til ændringer i medieansvarsloven – specifikt med blikket rettet mod pressens brug af eksperter.

»På baggrund af vores erfaringer mener jeg, det er nødvendigt med en ændring,« siger Søren Fibiger Olesen til journalisten.dk.

22. juli havde KRIFA-formanden et debatindlæg i Information, hvor han skosede blandt andre arbejdsmarkedsforskeren Flemming Ibsen for at være i lommen på 3F.

»Jeg er selvfølgelig farvet, men for mig er det svært at se, hvor Flemming Ibsen gemmer sin faglighed. Set fra min stol er det usminket støtte til den etablerede fagbevægelse,« siger Søren Fibiger Olesen, der mener, at lovgivning vil kunne gøre op med forskere, der – måske-måske ikke – bruger taletiden på at fremme egne politiske holdninger.

Søren Fibiger Olesen mener, at journalisterne burde være bedre til at tolke forskernes motiver og stille kritiske spørgsmål.

»I en typisk artikel om Vejlegården vil 3F, KRIFA og en ekspert blive interviewet. Vi er oftest uenige med 3F, så problemet opstår, hvis forskeren uimodsagt får lov at støtte den ene part med usande udsagn,« siger Søren Fibiger Olesen, der som seneste eksempel henviser til artiklen "Kristen fagforening er ren business" i dagens udgave af Politiken.

»Artiklen bygger på Flemming Ibsens hårde kritik af KRIFA, men i bund og grund er Flemming Ibsens eneste argument, at vi kalder vores medlemmer for "kunder". Hvis journalisterne spørger ind, vil vi forklare, at vi kalder vores medlemmer for kunder, da vores filosofi er, at medlemmer er noget, man har, mens kunder er noget, man gør sig fortjent til.«

Derudover efterlyser Fibiger mere selvjustits hos forskerne.
»Hvis eksperterne udelukkende udtalte sig på baggrund af deres forskning, ville der ikke være noget problem. Men så længe de også udtaler sig personligt, har vi et problem,« siger Søren Fibiger Olesen og opfordrer samtidig de danske journalister til hele tiden at finde nye eksperter at trække på.

Næstformand i Dansk Journalistforbund Lars Werge sagde tidligere, at DF med sit forslag vil indskrænke ytringsfriheden. Han mener ikke, at KRIFA udelukkende oplever modvind i sagen om Restaurant Vejlegården.

»Nogle eksperter bekræfter den ene side, andre den anden. Som fagforeningsmand tænker jeg dog oftest, at fagforeningerne er i modvind i pressen. Alligevel mener jeg ikke, at der skal lovgives omkring pressens brug af eksperter,« siger Lars Werge.

Tilbage til Søren Fibiger Olesen.

Hvor stort et problem er det egentlig for KRIFA, at I løber ind i et par kritiske eksperter?
»Det har ikke så meget indflydelse på vores forretning. Nogle mennesker tænker måske, at forskerne siger sandheden, men vi får stadig masser af nye medlemmer. Problemet er, at jeg som talsmand for KRIFA skal forholde mig til en masse udokumenterede påstande. Og det giver et grimt flimmer i mediebilledet.«

Læs Flemming Ibsens svar på kritikken her.

1 Kommentar

Anders Hede
2. AUGUST 2012
Re: Krifa-formand: Eksperter giver

Har også tænkt på at Flemming Ipsen udtaler sig utrolig politisk.

 Det må han naturligvis godt, men så skal han altså fraligge sig ekspertkasketten i den forbindelse.