Balladen om Offentlighedskommissionen fortsætter. Nu har samtlige kredse i DJ – undtagen Grønlands-kredsen – lavet en samlet udtalelse, der går imod hovedbestyrelsens høringssvar. (opdateret 11:25)
Kredsformændene i Dansk Journalistforbund mødtes i weekenden for blandt andet at diskutere offentlighedsloven. Og her var meldingen fra samtlige tilstedeværende, at man ikke er enige i det høringssvar, som hovedbestyrelsen afgav i sin tid.
I en fælles udtalelse gør man blandt andet opmærksom på, at lovudkastet til den ny offentlighedslov "på afgørende punkter indskrænker åbenheden i det danske samfund".
Grønlands-kredsen var ikke til stede på mødet, men udtalelsen er underskrevet af alle øvrige kredsformænd, som kritiserer de paragraffer, der vil medføre øget lukkethed i forvaltningen, hvis de bliver vedtaget.
»Vi accepterer ikke de forringelser af de grundlæggende journalistiske arbejdsbetingelser, som Offentlighedskommissionens lovudkast lægger op til, og vi vil til stadighed kæmpe for størst mulig åbenhed i det danske samfund,« skriver formændene i udtalelsen.
Striden bunder i paragrafferne 23-26 i Offentlighedskommissionens betænkning, der blev færdig i efteråret efter syv års arbejde.
Lovforslaget betyder, at man fjerner den nuværende §5, som automatisk har givet borgere og journalister ret til aktindsigt i dokumenter, der er udarbejdet og udsendt af offentlige myndigheder.
"Denne ret har været afgørende for, at borgere og journalister har kunnet få indsigt i væsentlige beslutninger i det danske samfund," hedder det i udtalelsen hvor landets kredsformænd, der understreger, at informationsfriehden er en afgørende forudsætning for ytringsfriheden.
"Og enhver begrænsning af aktindsigten og informationsfriheden må vi derfor afvise. Det er en afgørende forudsætning for demokratiet, at alle væsentlige beslutninger i samfundet kan underkastes en grundig belysning."
De syv underskriver af udtalelsen er kredsformændene: Kenni Leth (Kreds 1), Jette Hvidtfeldt (Kreds 2), Sven Rørbæk Madsen (Kreds 3), Jon Lykkegaard (Kreds 4), Morten Bergholt (Kreds 5), Villy Dall (Kreds 6) og Claus Falkenby (Kreds Fyn).
Ifølge de forsamlede kredsformænd vil den foreslåede lov, som den ser ud nu, blandt andet lukke for adgangen til indsigt i dokumenter afsendt mellem ministerier og styrelser, som der i dag automatisk er aktindsigt i.
"Det vil reelt betyde, at store dele af den offentlige sektor vil ende som ministerielle forkontorer uden åbenhed," hedder det og samtidig viderebringes en direkte opfordring til hovedbestyrelsen i Dansk Journalistforbund om at ændre standpunkt og "at afvise alle indskrænkninger i åbenheden, når det endelige lovforslag fremsættes for Folketinget".
Kredsene anerkender, at betænkningen også indeholder visse ændringsforslag, der vil medføre mere åbenhed i forvaltningen. Afslutningsvis hedder det således:
"Vi anerkender, at der i øvrigt er enkelte forbedringer i lovudkastet, men vi tager afstand fra alle de dele af udkastet, der forringer den nuværende åbenhed."
Hovedbestyrelsen i Dansk Journalistforbund vedtog et høringssvar til Offentlighedskommissionens betænkning, hvor der ikke bliver taget afstand fra paragrafferne. Dermed er kredsformændenes udtalelse i opposition til hovedbestyrelsens flertal.
Læs mere om Offentlighedskommissionens betænkning her: Historierne der forsvinder
9