Kreds 2: Klart nej til offentlighedsloven

Kreds 2 kritiserede enstemmigt forslaget til ny offentlighedslov, særligt den omstridte paragraf 24, til deres generalforsamling i går. Kredsformanden kritiserer også DJ's ledelse over for Journalisten.dk. Opdateret 13.59.

Kreds 2 kritiserede enstemmigt forslaget til ny offentlighedslov, særligt den omstridte paragraf 24, til deres generalforsamling i går. Kredsformanden kritiserer også DJ's ledelse over for Journalisten.dk. Opdateret 13.59.Kreds 2, der består af sjællandske medlemmer uden for København, afviser enhver form for indskrænkning af offentlighedens adgang til ministerbetjening. Det blev enstemmigt besluttet på kredsens generalforsamling i går.
»Paragraf 24 har ingen gang på jord,« siger formand Jette Hvidtfeldt til Journalisten.dk. 

Kredsens generalforsamling er den første i opløbet til Journalistforbundets delegeretmøde den 13. april, hvor det kan ende med, at offentlighedsloven vil blive bragt til debat. Meldingen fra Kreds 2 er i hvert fald klar.
»Danske mediefolk bør samlet og klart tage afstand fra det forslag til en ny offentlighedslov, der nu behandles af Folketinget – først og fremmest de bestemmelser, der udelukker ministerbetjening fra adgang til aktindsigt for både borgere og mediefolk,« står der i udtalelsen fra generalforsamling.

Journalist og medforfatter til bogen 'Ministerbetjening' Lars Rugaard fremlagde den del af kredsens beretning, der handlede om arbejdet med offentlighedsloven. Her udtalte han kritik af DJ's ledelse, der har været med i de forhandlinger, der har ført til den nuværende offentlighedslov. Han mener, at DJ's repræsentanter har overvurderet paragrafferne 28 og 29, og betragtet dem som god kompensation for især paragraf 24, der indskrænker åbenheden i forvaltningen.
I kredsens udtalelse, der blev enstemmigt vedtaget, kræver de, at DJ's ledelse også tager klart afstand fra paragraf 24

Kreds 2 støtter blandt andet kritikken op ad en række svar fra Justitsministeriet, der er kommet for nylig – og hvor ministeriet ifølge Kreds 2 giver de kritiske røster ret i omfanget af paragraf 24, og det manglende omfang af paragraf 28 og 29.

»Ledelsen i DJ tager fejl, når de siger, at paragraf 28 og 29 opvejer indskrænkningen. Det er jo ikke bare en flok journalister, der mener, at loven indskrænker aktindsigten. Ministeriets egne embedsmænd er kommet frem til, at paragraf 28 og 29 ikke vil veje begrænsningerne i paragraf 24 op,« siger Jette Hvidtfeldt.

Debatten om offentlighedsloven optog meget af tiden på Kreds 2's generalforsamling. Men der blev også tid til at snakke om DJ's sociale profil. Helt konkret kunne medlemmerne godt tænke sig direkte adgang til en socialrådgiver, der kunne hjælpe når der opstår sociale problemer.
»Mange synes ikke det var godt nok, at man blev screenet før man fik adgang til socialrådgiverne. I de situationer, hvor folk virkelig har brug for det, havde de ikke brug for at oprulle deres problemer for en masse mennesker inden de nåede frem til én, der kan hjælpe,« siger forman Jette Hvidtfeldt.

Derudover brugte Kreds 2 deres generalforsamling til at uddele kredsens pris for fremragende journalistik. Prisen gik i år til Steffen Slot, journalist på Frederiksborg Amts Avis, for hans dækning af Blok 5 – et ulovligt opført byggeri af luksusboliger, som nu er blevet revet ned efter en præcedensdannende dom fra Østre Landsret.

(Opdateret 13.59: Lars Rugaard er ikke næstformand i Kreds 2, som vi skrev tidligere. Det er nu rettet.) 

2 Kommentarer

Dennis Madsen (kreds 1)
14. FEBRUAR 2011
Re: Kreds 2: Klart nej til offentlighedsloven

Måske skulle man skifte til kreds 2. Jeres holdning til offentlighedsloven er anerkendelsesværdig. Det er det også fint at give Steffen Slot et skulderklap. Frederiksborgeren tager med mellemrum godt fat. Måtte det også lykkes at rive Erik Fabrin ned.

v.h.

dennis madsen

Lars Rugaard
14. FEBRUAR 2011
Re: Kreds 2: Klart nej til offentlighedsloven

En enkelt rettelse til et loyalt referat - Kreds 2's næstformand er David Arnholm.

Kh

Lars Rugaard

bestyrelsesmedlem