Myndigheder på begge sider af Atlanten vil have større åbenhed om finansielle interessekonflikter. Det kan gå ud over journalisterne.
Siden juli har amerikanske tv-folk skullet fortælle seerne om deres finanskilders finanser. Amerikanske tv-kiggere har krav på at få eventuelle pengeforbindelser at vide, hvis en analytiker f.eks. udtaler sig rosende om et bestemt firma, som han eller hun selv ejer aktier i.
Nu vil verdens største børs, New York Stock Exchange, have, at myndighederne udvider tv-reglen til også at gælde de skrevne medier. Initiativet har til formål at afdække eventuelle interessekonflikter hos journalistiske kilder, når de udtaler sig. Det sker på baggrund af de mange erhvervs- og finansskandaler i USA, hvorfor børsen altså mener, at mere gennemsigtighed i forhold til offentligheden er påkrævet.
Forslaget er formuleret sådan, at det er kildernes ansvar at oplyse om eventuelle interessekonflikter.
Men aviser og blade er ikke umiddelbart glade for forslaget. Ikke fordi de er usympatiske over for hensigten. Men medier bryder sig traditionelt ikke om regulering. Det kan føre til andet og mere og i sidste ende genere ytringsfriheden.
"Det er både en forfatningsret og en fundamental tradition for den frie presse her i landet, at beslutninger om, hvad der skal med i artikler, ligger hos journalister og redaktører," siger informationsgiganten Dow Jones i en skriftlig kommentar.
En lignende konflikt mellem myndigheder og presse ulmer i Vesteuropa, hvor EU-Kommissionen har foreslået, at journalister kan retsforfølges, hvis de offentliggør finansoplysninger, som de selv har glæde af. For eksempel hvis en finansreporter bruger bevidst forskønnende regnskabsoplysninger om et firma, journalisten selv har aktier i.
Et andet element i forslaget, der handler om at bekæmpe markedsmanipulation, er, at journalister skal oplyse om deres egne aktiebeholdninger, når de skriver om erhverv og finans.
I USA risikerer kontroversen over analytikeres forhold til pressen at føre til mere lukkethed og ikke mere åbenhed, som det ellers var meningen.
Ifølge Financial Times har finansfirmaet Prudential Securities instrueret sine børsanalytikere om, at de nu ikke længere må have lov til at udtale sig til pressen overhovedet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.