Krav om garanti

Der er en tendens til, at journalister stiller krav om ”garantier”, når de interviewer. Garantier for, at noget ALDRIG sker igen. For eksempel bad DR TV Avisen for nogle måneder siden flere gange DSB-direktøren, i forbindelse med problematikken om rådgivning, garantere, at der aldrig mere skete ulovligheder i DSB. Og for nylig skulle Helle Thorning konstant garantere, at Danmark ikke blev aflyttet.  

Hvorfor afkræve en garanti?
Der er mange lignende tilfælde både i aviser, radio og på andre tv-kanaler.

Når man ser Presselogen, kan man jo hver uge høre, at diverse chefredaktører har lavet fejl. Når de så bliver spurgt, om de kan garantere, at det ikke sker igen, er svaret altid det samme: »Ingen kan jo garantere noget, men vi vil arbejde på sagen.« De af alle må da vide, at det er spild af tid at spørge om en garanti.

Ingen kan jo garantere noget. Hvad giver det rent oplysningsmæssigt og journalistisk?
Hvorfor er det blevet en tendens blandt journalister?

At afkræve den interviewede en garanti kan i mine øjne kun have det formål, at det kan bruges mod vedkommende i en eventuel senere sammenhæng. Vi får jo som borgere intet ud af et interview, hvor journalisten bruger det meste af tiden på at afkræve en garanti, som ikke kan gives, og som rent oplysningsmæssigt er uinteressant. Stil dog nogle relevante og uddybende spørgsmål i stedet for.

– Alan Rasmussen, Videbæk

0 Kommentarer