Krause gennemhuller JP-artikel om ytringsfrihed

Torsdag bragte Jyllands-Posten en opsigtsvækkende historie på forsiden om journalister, der mener, at ytringsfriheden er under pres. Men historien mangler dokumentation, skriver Niels Krause-Kjær i Berlingske i dag.

Torsdag bragte Jyllands-Posten en opsigtsvækkende historie på forsiden om journalister, der mener, at ytringsfriheden er under pres. Men historien mangler dokumentation, skriver Niels Krause-Kjær i Berlingske i dag.

Historien i Jyllands-Posten var baseret på en undersøgelse lavet af Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ) og fik ikke kun forsiden, men også to sider inde i avisen med overskriften: "Journalister: Ytringsfriheden er under pres".

Allerede samme dag var der flere mediefolk, som over for Journalisten.dk var stærkt kritiske og gav udtryk for, at de følte sig spændt for en JP-kampagnevogn i undersøgelsen om selvcensur.

Og i dag kritiserer journalist Niels Krause-Kjær så selve måden Jyllands-Posten anvender undersøgelsens tal på.

Han hæfter sig blandt andet ved, at 74 pct. af de adspurgte rent faktisk aldrig personligt havde oplevet selvcensur fra ledelsen. Og at tillige 83 pct. aldrig havde personligt censureret sig selv på grund af nogen som helst frygt eller bekymring.

"Endelig viste det sig," skriver Krause og fortsætter: "at den smule konkret oplevet pres på ytringsfriheden blandt et lille, lille mindretal af de 453 besvarelser skyldtes pres fra redaktører eller egen frygt for at miste kilder eller blive kritiseret af mediets målgruppe".

Og det er ifølge den tidligere Jyllands-Posten journalist, der i dag blandt andet er vært i P1-programmet "Krause på Tværs", alt andet end tilstrækkeligt til at pumpe historien så voldsomt op:

"Overskriften: 'Journalister: Ytringsfriheden er under pres' oghenvisningen til muslimske fundamentalister savner således enhver rimelig dokumentation udover lidt fristilsbekymring på andres vegne og hvad der ligner en hårdtpumpet politisk dagsorden," lyder det fra Niels Krause-Kjær, der konkluderer, at det virkede som om JP havde slukket alle journalistiske advarselslamper i en højere sags tjeneste, da man bragte historien på forsiden.

På Jyllands-Posten afviste man allerede forleden kritikken:

»Selvfølgelig er det ikke en kampagne, og man skal virkelig læse den, som fanden læser biblen, for at mene dette. Det er et forsøg på at lave en seriøs undersøgelse, der diskuterer, om der er ting, der ikke kommer frem, fordi vi er bange. For hvis det er tilfældet, er det et alvorligt samfundsproblem,« udtalte nyhedschef på JP, Pierre Collignon, til Journalisten.dk.