
Der er slået 213 praktikpladser op til godt 170 ansøgere til efterårets Store Match Dag. Foto: Andreas Bang Kirkegaard
Det skal være slut med at stille spørgsmål om kærester, bopæl og børn, når kommende praktikanter fremover skal søge praktikpladser. Det fremgår af et opdateret code of conduct, som sætter rammerne for, hvordan medier og andre praktikpladser bør opføre sig i forbindelse med ansættelser af nye praktikanter.
De nye etiske retningslinjer kommer, efter at flere – særligt kvindelige – ansøgere har følt sig krænket over personlige spørgsmål ved åben hus-samtalerne i forbindelse med forårets praktiksøgning.
Dengang fortalte praktikkoordinater på tv- og medietilrettelæggeruddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) Mette Sejsbo, at 13 ud af 20 praktiksøgende kvinder blev spurgt, om de eksempelvis havde en kæreste eller boede alene. Kun to ud af 13 mænd fik samme spørgsmål.
”Efter sidste ansøgningsrunde har flere studerende fortalt, at de er blevet spurgt ind til, om de har en kæreste og lignende personlige spørgsmål. Nogle af de kvindelige ansøgere er blevet spurgt ind til deres tekniske færdigheder, mens de har oplevet, at deres mandlige medansøgere ikke har fået samme spørgsmål,” fortæller formand for praktikudvalget Marianne Gram om årsagen til, at man har opdateret retningslinjerne.
”Vi kan mærke, at nogle af de studerende reagerer voldsomt på det her. Det kan som kvinde føles krænkende at søge en teknisk krævende praktikplads og blive spurgt ind til sine tekniske færdigheder, mens de mandlige ansøgere ikke får samme spørgsmål,” tilføjer hun.
Tiden har ændret sig
I det reviderede code of conduct, som er udarbejdet af praktikudvalget, fremgår det, at praktikstederne skal være tilbageholdende med at stille spørgsmål til privatliv og undgå at stille kønsspecifikke spørgsmål.
Marianne Gram indrømmer, at der før i tiden har været en for løs tone ved praktiksamtaler, og appellerer praktikstederne til at følge de samme regler for ansættelsessamtaler, som der er for det øvrige arbejdsmarked.
”Der er nogle ting, som man før i tiden så igennem fingrene med i hensyn til jargon og omgangstone ved ansættelsessamtaler, som ikke er acceptable i dag, men mit indtryk er, at langt de fleste overholder reglerne i dag,” siger Marianne Gram.
Hun peger dog på, at der ved samtalerne kan være forskellige opfattelser af, hvor nærgående spørgsmålene til praktikansøgeren kan være:
”Når praktikstederne spørger, om ansøgeren har en kæreste, så kan det være en måde at spørge til, om ansøgeren er klar til at flytte. Men man kan godt spørge på andre måder, som er mindre private.”
Pres ikke de studerende
Også de omdiskuterede forhåndsaftaler har fået en overhaling i det opdaterede code of conduct. Praktikudvalget har set sig nødsaget til at minde medierne om, at selv om ansøger og praktiksted har givet hinanden positive tilkendegivelser i ansøgningsprocessen, så kan den studerende legitimt skifte mening helt op til matchdagen.
”Vi kan godt i udvalget diskutere, hvordan vi definerer en forhåndsaftale. Vi accepterer ikke bindende forhåndsaftaler, men det er legitimt at tilkendegive en interesse.”
”Det, vi tager afstand fra, er, hvis et medie trænger den studerende op i en krog, som man ikke kan komme ud af. Den kommende praktikant skal kunne vælge helt frit helt ind til praktikantdagen,” siger Marianne Gram.
En undersøgelse lavet af DJ RUC blandt journaliststuderende viste, at 73 procent af de praktiksøgende, der medvirkede i undersøgelsen, var blevet tilbudt forhåndsaftaler fra medier før panikdagen i efteråret 2020.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.