Korrespondent-forsvinden hemmeligholdt i 24 timer

En af USA's førende korrespondenter er angiveligt forsvundet i Syrien. Richard Engel arbejder for NBC, og tv-kanalen har ifølge Gawker overtalt kolleger til at holde historien hemmelig i mindst et døgn. Tyrkiske medier - og Twitter - har brudt tavsheden (Opdateret 11.07, 11.13)

En af USA's førende korrespondenter er angiveligt forsvundet i Syrien. Richard Engel arbejder for NBC, og tv-kanalen har ifølge Gawker overtalt kolleger til at holde historien hemmelig i mindst et døgn. Tyrkiske medier – og Twitter – har brudt tavsheden (Opdateret 11.07, 11.13)Richard Engel, seniorkorrespondent for NBC News i Syrien, er forsvundet. Det samme er hans tyrkiske kollega Aziz Akyavas. De to har angiveligt ikke givet lyd siden i torsdags.

Rygter om især Richard Engels forsvinden har floreret på nettet, bl.a. på Twitter. Men Engels arbejdsgivere på NBC har valgt en usædvanlig tilgang: Da journalister fra andre medier kontaktede dem for at høre, om det var sandt, at den kendte korrespondent var forsvundet, bad NBC kollegerne holde nyheden hemmelig.

Det skriver amerikanske Gawker, der som en række andre engelsksprogede medier indvilgede i at holde tæt med Richard Engels forsvinden. I mindst et døgn er det lykkedes.

Men i går brød nyheden ud i tyrkiske medier, der fortalte om både Akyavas' og Engels forsvinden i Syrien. Også bl.a. kinesiske medier har bragt historien, ligesom den som sagt har været på sociale medier.

Årsagen til hemmeligholdelsen er … hemmelig 

Spørgsmålet er, hvorfor så mange amerikanske journalister valgte at efterkomme ønsket fra NBC. NBC's kommunikationsfolk har haft en lang række baggrundssnakke med kollegerne, efterhånden som de ringede. Og Gawker, som altså nu har bragt nyheden, har forsøgt at forklare sig:

"Rationalet bag at holde nyheden tilbage blev lagt frem i samtaler (med NBC, red.) til baggrund, så jeg kan ikke fortælle jer, hvad der lå i det. Men jeg vil sige dette: Ingen har fortalt mig noget, der antyder en specifik, eller endda en generel, fare for Engels sikkerhed. Ingen har sagt "hvis du bringer denne historie, ved vi, eller mistænker vi, at X, Y eller Z vil ske". Det var uendeligt mere vagt og generelt end det."

NBC ønsker stadig ikke at kommentere på Richard Engels forsvinden.

Opdatering 11.07: AP melder, at Richard Engel er blevet frigivet. Det fremgår også, at han ganske rigtigt var blevet kidnappet i Syrien.

Opdatering 11.13: NBC bekræfter, at Richard Engel har været kidnappet i fem dage. De meddeler, at han er frigivet, og at gerningsmændene ikke er identificerede. NBC oplyser også, at de ikke har været i kontakt med kidnapperne. 

1 Kommentar

Michael S. Lund
18. DECEMBER 2012
Re: Korrespondent-forsvinden hemmeligholdt i 24 timer

Så usædvanligt er det da heller ikke. Da NYT's David Rohde blev bortført af Taliban var der medie-blackout i 8 måneder... Og Gawkers forklaring på, hvorfor de brød stilheden, giver jeg ikke meget for. Sikkerhedsfolkene vurderede, at det ville skade hans sag - og så mener en tilfældig journalist, at han er bedre til at vurdere situationen..?