Konvergens på kælkebakken

 

 

I kampen for at overleve har de lokale medier i Syd- og Vestsjælland besluttet sig for at slå pjalterne sammen i stedet for at kæmpe til sidste blodsdråbe. Det betyder, at mediekonvergensen nu også er rykket til Næstved. Det får betydning for både Superbrian og kælkebakkerne.

En avis-journalist, et kamerahold og en tv-journalist spæner rundt i sneen på jagt efter en pony med bobslæde.

Avisjournalisten er ude for at skrive om ponyen, der trækker rundt med kælken og for at afprøve kælkebakkerne.

Hun skal nemlig lave en kælkebakkeguide til avisen den følgende dag. Tv-folkene skal lave et indslag om avis-journalisten, der bliver trukket rundt med kælk og pony og laver en kælkebakkeguide til avisen. Forvirret?

Det handler om mediekonvergens.

Vi starter på en parkeringsplads i centrum af Næstved lige ved siden af Netto, mens Danmark endnu var dækket af sne. Her ligger en del af Sjællandske Medier.
Næstved Tidende og Sjællands Tidende, begge en del af Sjællandske Dagblade, inve-sterede i de to lokale TvDanmark 2 kanaler samt de to lokale radiostationer, startede et reklamebureau og kaldte hele molevitten for Sjællandske Medier.

I Næstved lever tv, radio, avis og reklamebureau under samme tag i mediehuset. Et me-_diehus, de lige har solgt for at skaffe kapital. Nu bor de som lejere, a'la Farum-modellen.
Efter en intens søgen rundt i de kringlede gange, finder vi frem til Rene Pedersen, som er nyhedschef for tv, når han da ikke trækker i den mørke jakke og sætter sig foran kameraet som studievært på TvDanmark 2 Næstveds nyhedsudsendelse klokken 17.30.

Rene Pedersen viser rundt i mediehuset. De fleste af skrivebordene er forladte her til formiddag til fordel for kælkebakker og nyhedshistorier.

Redaktøren for Næstved Tidende og nyhedschefen for tv mødes hver dag klokken 10, men i dag har de fået selskab af Ugebladets redaktør Uffe Nielsen og Helge Wedel, den journalistiske redaktør for avis, radio, tv og internet.
Så snart de har sat sig ved det ovale bord i det lille mødelokale, flyver ideerne over bordet som duer over Rådhuspladsen.

 

Idemagere
"Vi har fået at vide, at Superbrian kommer og skal træne med nogle lilleputdrenge. Det kan tv lige nå til nyhederne klokken 17.30. Så vi diskuterer, om avisen også vil have et billede fra det til i morgen," siger Helge Wedel.
"Alternativt kan vi tage et billede hernede i Næstved og give til vores lokalredaktion i Korsør, fordi han kommer fra Korsør. Så har redaktionen i Korsør en historie om, at han er tilbage i Danmark. På den måde kan vi sidde her og skabe en merværdi ud fra den samme historie," fortsætter han.

Koordineringen af, hvilke historier der breder sig til hvilke medier, virker tilfældig. De undskylder sig med, at det er, fordi de kun lige er begyndt. Der er ikke klare rammer for, hvordan samarbejdet mellem de forskellige medier skal udmønte sig, derfor har det været meget op til medarbejderne selv at smage på konvergensen.

"Vi skal helt klart have strammet op på strukturerne. Vi har været for løse i kanterne med hensyn til at få sat redaktionsmøder op. Vi har ikke de store facitlister, vi har ladet folk finde ud af det sammen. Ladet dem se, hvilke muligheder der er, og hvad der kan lade sig gøre," forklarer Helge Wedel.

"De har leget et stykke tid, men nu skal der struktur på det. Jeg tror, man skal passe på med at ville revolutionere det hele fra den ene dag til den anden," siger Rene Pedersen.

 

Forskellige kulturer
Selv om grænserne mellem de forskellige medier endnu ikke er helt ophævet, er der ingen tvivl om motivationen for at køre medierne sammen:

"Spørgsmålet var, om vi ville fortsætte som selvstændige, eller vi ville lade os opkøbe. Vi besluttede, at vi ville være selvstændige. Men vi mente ikke, det var nok kun at satse på aviser. Vi skal have alle mulige medier at operere i. Det gælder, når vi snakker læsere, men også ved salg af annoncer. Det er vores offensive strategi," forklarer Helge Wedel.

Ifølge Helge Wedel håber de på at kunne lokke nogle avislæsere til at se nyheder på tv og omvendt.

"Vi har købt de radio- og tv-stationer, der ligger i vores område. Vi håber på, at vi ved at integrere vores produkter kan skaffe den kapital, der skal til. Men det går langsomt," forklarer Helge Wedel.

Efter de rykkede sammen i mediehuset i Næstved, er der kommet mere skub på konvergensen. Men journalisterne fra de forskellige medier sidder stadig adskilt i kantinen. Der er stadig en masse fordomme, der skal nedbrydes.

 

Radioen skal med
Der har været delt interesse for at lave nyheder til andre medier.

"Der er frontløberne, og så er der dem, som synes, det er unødvendigt. Der har ikke været en direkte modvilje, men det foregår i forskellige tempi," siger Rene Pedersen.

"Vi har heller ikke lavet så meget radio endnu. Men det kan vel heller ikke være så svært, det er jo bare at tale ind i en mikrofon," siger Helge Wedel spøgende.

"Det er det der med respekten, ikke?" replicerer Rene Pedersen hurtigt med et smil.

De to lokalradioer i Slagelse og Næstved bliver i løbet af foråret slået sammen til en radio med to kanaler og placeret i mediehuset i Næstved. Derfor er radioen endnu ikke med i processen.

Rundt om bordet i det lille mødelokale er de enige om, at det er en fejl, at radioen ikke har del i historien omkring kælkebakkerne i området.

"Radioen burde her i eftermiddagsfladen, hvor de spiller hit og Jon (TV2s popstar anno 2002, red.) og alt muligt andet, også lige fortælle: Til jer kælkeglade er der i morgen en oversigt," siger Helge Wedel.

"Eller ringe en avisjournalist op, som lige har været ude og teste bakkerne: "Du har lige været nede ad en bakke, var den god? Ja, men den var sgu bedre den anden. Køb avisen og se, hvilke der var bedst"," fortsætter Rene Pedersen.

De håber på at kunne give lokalradioen et boost ved at forbedre indholdet, det vil sige bedre nyheder.

"Det, der betyder noget, er indholdet, og det gælder også tv. Der havde sikkert stadig været lokalradio og tv begge steder, men indholdet har fået et løft, og det sker forhåbentligt også på radioerne, når de bliver smeltet sammen fra 1. februar," forklarer Rene Pedersen. Helge Wedel supplerer:

"Radioen henter selv nyhederne, som det er i øjeblikket. Men vi skal være mere bevidste om, hvad der skal ske på blandt andet eftermiddagsfladen."

Ifølge Helge Wedel betyder den øgede konkurrence fra både Sky Radio og Radio Voice, som har indtaget store dele af landet, at lokalradioerne bliver pressede. Derfor skal lokalradioerne kunne konkurrere på det indholdsmæssige.

"Det er vores vision, at de ved hjælp af det, vi i forvejen samler ind via vores dagblads og tv-journalister, kan få forbedret indholdet. Musikken på Sky og Voice kan vi godt matche, men vi skal putte det lokale på. Så folk kan sige: 'Jeg vil sgu hellere høre radio SLR (Sydsjællandsk lokalradio, red.), så ved jeg, hvad der sker, her hvor jeg bor'," forklarer Helge Wedel, inden han rejser sig fra stolen.

 

Ingen konsulenter
Helge Wedel har netop fået en opringning fra Center For Journalistisk Efteruddannelse (CFJE). Centret vil vide, hvor langt de er med konvergensen.

"Måske skal vi have hjælp til at få struktur på. Men vi har gjort det, vi synes, var fornuftigt. Vi synes, vi kan opdage hverdagen bedre selv, end hvis nogen kommer og fortæller os, hvad vi skal gøre," fortæller Rene Pedersen.

Ifølge Rene Pedersen er der en ganske særlig grund til, at de har kunnet klare sig indtil videre. Vi får den hemmelige opskrift på vej ud ad døren.

"Vi satser på de tre s'er: Små sikre successer."

I døren møder vi tv-journalisterne fra kælkebakken, de er netop kommet tilbage og skal i gang med at redigere billederne af ponyen og slæden. Avisjournalisten har de efterladt ude på kælkebakkerne.

 

Læs også: De lokale rotter sig sammen

Sjællandske medier
– Sjællandske Medier (SM) omfatter: TvDanmark 2 Næstved, Radio SLR, Radio Næstved, TvDanmark 2 Vestsjælland, Næstved Tidende, Sjællands Tidende, Ugebladet Næstved, Ugebladet Præstø, SD Reklamebureau, http://www.sj-nyheder.dk/ samt Sjællandske Net.

– SM dækker Syd- og Vestsjælland og er fordelt på to mediehuse, et i Slagelse og et i Næstved, samt på flere lokalredaktioner.

– Radio/tv i Næstved blev overtaget i april forrige år, og i april 2002 blev Næstved Tidende og Sjællands Tidende morgenaviser. Det blev startskuddet på konvergensen. Men de kom først rigtigt i gang, da de flyttede ind i huset i Næstved i efteråret 2002.

– På SM er der i alt 14 journalister beskæftiget på radio/tv. Der er en journalist på internet og cirka 60 på dagblade og ugeaviser.

– 1. halvår af 2002 havde Næstved Tidende og Sjællands Tidende et oplag på 31.625 og et læsertal på ca. 86.000.

– Radio SLR og Radio Næstved havde i 3. kvartal 2002 et lyttertal på 95.000.

– TvDanmark 2 Næstved og TvDanmark 2 Vestsjælland havde i 4. kvartal i 2001 et seertal på 130.000.

OK PÅ SYDSJÆLLAND
– Et af problemerne med at konvergere radio/tv-medarbejdere med avisjournalister er ofte, at lønniveauet kan variere kraftigt. Faglig sekretær i Journalistforbundet Claus Iwersen var for nylig med til at forhandle overenskomst for de ansatte på Sjællandske Medier. Overenskomsten skulle være med til at skabe mere ligelige forhold mellem medarbejderne.

– Avisjournalisterne har en lang tradition for at være organiserede, og de har derfor været i stand til at presse løn og tillæg op over årene. Tv og radio-journalister på lokale medier har ofte ikke en journalistisk uddannelse og har i mange tilfælde arbejdet frivilligt eller på individuelle kontrakter.

– De elektroniske journalister får stadig en lavere løn end avis-journalisterne, men ifølge Claus Iwersen er der aftalt nogle hensigtserklæringer om at mindske lønforskelle.

– Det væsentligste punkt på overenskomsten var aftalen om videresalg, som betyder, at medarbejderne får betaling for at producere til andre medier internt i Sjællandske Medier.

0 Kommentarer