Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
07:24 25.10.2023 Kerstin Bruun-Hansen

Kontroversiel tale kåret til Årets Tale

Kontroversiel tale kåret til Årets Tale

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Prisen for Årets Danske Tale går i år til Aki-Matilda Høegh-Dams tale ved Folketingets debat om rigsfællesskabet 12. maj 2023. Det skriver foreningen Danske Taler, som uddeler prisen.

Aki-Matilda Høegh-Dams tale skabte debat allerede fra den første sætning, da den ikke blev holdt på dansk, men på grønlandsk. Og det var et enkelt, men modigt greb, mener dommerpanelet bag kåringen af Årets Danske Tale.

”Aki-Matilda Høegh-Dams ord havde stor effekt på tilhørerne, selv om de ikke forstod, hvad hun sagde. Ja, nogle folketingsmedlemmer blev netop provokerede af, at de ikke fattede en lyd,” forklarer taleskriver og forfatter Anita Furu fra dommerpanelet og fortsætter:

”Det viser meget konkret, at det vigtigste i en tale ikke er smukke ord, retoriske figurer og alt det andet, som vi taleskrivere bruger så meget tid på at forfine. Det vigtigste er at ville noget med sin tale. Og at sætte et aftryk.”

Talen fik den konkrete virkning, at Folketingets Præsidium få måneder senere vedtog ændringer i Folketingets praksis, så medlemmer valgt i Grønland og på Færøerne bl.a. har fået bedre mulighed for at tale grønlandsk og færøsk i Folketingssalen.

Prisen Årets Danske Tale uddeles hvert år af Danske Taler. Prisen er tidligere bl.a. gået til tv-vært Sofie Linde, statsminister Mette Frederiksen og elektriker Mathias Vinholt.

SENESTE NYT

Flere nyheder