Kontroversiel film giver pris til dansker

Andreas Monies Bøggild er sammen med Magnum-fotografen Larry Towell blevet belønnet med en pris for filmen ‘Indecisive Moments'.

Andreas Monies Bøggild er sammen med Magnum-fotografen Larry Towell blevet belønnet med en pris for filmen ‘Indecisive Moments'.

De har netop vundet prisen 'Achievement in Filmmaking for a Dokumentary' ved New York International Independent Film & Video Festival 2007.

Det sker for en meget kontroversiel film baseret på Larry Towells mange tilbagevende ophold i det palæstinensiske område af Israel. Larry Towell har fra 2001 til 2006 med et videokamera filmet sine oplevelser.

Det er der kommet en unik film ud af, der viser billeder man aldrig før har set i forbindelse med Israel-Palæstina konflikten.

»Det er chokerende at se, hvor elendigt de har det, og hvor forstyrrede børnene er. De lever i det værste slum, man kan forestille sig,« siger Andreas Monies Bøggild til Journalisten.dk.

Larry Towell, der kalder det palæstinensiske område af Israel for det største udendørs fængsel i verden, har da også erklæret, at han ikke længere kan beskæftige sig med emnet. Det er simpelthen for elendigt til at holde ud.

Larry Towell har beskæftiget sig med Israel-Palæstina konflikten siden 1993, hvor han vandt første præmien i kategorien 'Daily Life Stories' ved World Press Photo.

Det har derfor også været et stort arbejde Andreas Monies Bøggild kom på, da han skulle få, hvad der i alt var mange dages optagelser til at blive til en film.

Han forsøgte først at lave filmen som en traditionel journalistisk historie, men måtte hurtigt opgive den ide, da den gik for meget imod Larry Towells stil.

»Larry er ren mavefornemmelse og ingen teknik. Der er intet teknisk at komme efter i filmen, til gengæld er der mange scener man med garanti ikke har set før,« siger Andreas Monies Bøggild.

Andreas Monies Bøggild endte med at sende Larry Towell en 10 minutters intro, som var klippet sammen uden nogen form for kronologi, men hvor scener udspiller sig som små nedslag i virkeligheden, som den udspiller sig i det palæstinensiske område. Larry Towell kunne lide, hvad han så, og de klippede efterfølgende filmen sammen på 14 dage på Towells gård i Canada.

Efter filmen var færdig var det dog ikke særligt nemt at få den afsat. E fleste festivalen ville ikke røre ved et så betændt tema som Israel-Palæstina konflikten.

»Vi var rigtig bange for, at den aldrig ville blive vist, på grund af filmens indhold. Og vi blev også syltet et på gange, før den endelig blev optaget i en festival,« siger Andreas Monies Bøggild.

Men da filmen blev optaget gik den altså hele vejen og Larry Towell og Andreas Monies Bøggild har nu oven på deres pris fået international distribution på filmen i USA.

Andreas Monies Bøggild håber nu på, at også DR2 vil tage filmen til sig.

Se klip fra ‘Indecisive Moments' her på  MoniesFilm

0 Kommentarer