Kontroversiel dokumentar vinder international tv-pris

Den danske dokumentarist Tom Heinemanns seneste film, "Fanget i Mikrogæld", vinder tv-prisen ved portugisisk filmfestival. »Det er et skulderklap, efter så mange har forsøgt at miskreditere filmen,« siger han.

Den danske dokumentarist Tom Heinemanns seneste film, "Fanget i Mikrogæld", vinder tv-prisen ved portugisisk filmfestival. »Det er et skulderklap, efter så mange har forsøgt at miskreditere filmen,« siger han.

Tom Heinemann skal gøre sig klar til at skrive endnu en takketale. Freelanceren har tidligere blandt andet vundet Timbuktu-prisen, en pris ved The Al-Jazeera Film Festival, FAO's OSIRIS-pris, Bordingprisen, DR's Krygerpris, to FUJ-priser og en Prix Italia.
Denne gang gælder det en pris ved den portugisiske filmfestival AVANCA for dokumentaren "Fanget i Mikrogæld".
»Jeg havde ikke hørt om prisen før,« erkender Tom Heinemann, der er inviteret til Portugal og holde takketale ved prisoverrækkelsen næste år.
»Jeg prøver altid at flette en lille provokation eller to ind, når jeg takker for en pris. I glædens stund skal man huske, at branchen har det svært,« siger Tom Heinemann til Journalisten.dk.

"Fanget i Mikrogæld" afslører bagsiden af de mikrolån, som hele verden ellers har hyldet som en effektiv og billig måde at give fattige i den tredje verden et værdigt liv. Tom Heinemann viser, hvordan tusindvis af fattige havner i en gældsfælde, og mikrolånene frarøver dem deres sidste ejendele.

Udsendelsen sætter især fokus på Bangladesh, hvor Grameen Bank har lånt penge til otte millioner mennesker. Banken blev startet i 1983 af nobelfredsprisvinderen fra 2006, Muhammad Yunus, og banken har afdelinger i mere end 40 lande.

Før udsendelsen skulle bringes på DR1 i januar, havde Grameen Foundation hyret den danske afdeling af kommunikationsvirksomheden Burson-Marsteller til at rette en massiv kritik af programmet. Grameen Foundation har også fået en "uafhængig" filmmager, Gayle Farraro, til at gå Tom Heinemanns udsendelse efter i sømmene.

En journalist ved Huffington Post har anklaget filmen for at starte en heksejagt mod Mohammed Yunus.
»Ifølge journalisten er jeg hyret af regeringen i Bangladesh for at kaste smuds på Muhammed Yunus. Han har skrevet det uden at bede om min kommentar, og han kan ikke påpege nogen faktuelle fejl ved dokumentaren,« siger Tom Heinemann.
Han erkender, at filmen er kontroversiel og provokerende.
»Men juristerne i Både DR og NRK har gennempløjet filmen, og der er ikke nogen fejl,« siger han.

Netop fordi filmen har mødt så meget kritik, er det ifølge Tom Heinemann opmuntrende at vinde en pris for den.
»Det betyder, at andre end mig synes, at filmen er god. Og selv om det kan lyde lidt krukket, er det også et skulderklap, efter at så mange har forsøgt at miskreditere filmen.«

Tom Heinemann siger, at filmen har ført til større eftertanke blandt NGO'er, der tidligere hyldede mikrolån.
»Jeg ved, at man internt i store organisationer på grund af filmen har genovervejet, om mikrolån virkelig er løsningen på verdens fattigdomsproblemer. Problemet har været, at man har markedsført mikrolån uden at fortælle hele sandheden,« siger Tom Heinemann, der tilføjer, at han personligt ikke er modstander af mikrolån.
»Der er bare ikke nogen, der har kigget på farerne ved mikrolån tidligere.«

"Fanget i Mikrogæld" er produceret af NRK i samarbejde med DR, SVT og Nordvision. DR har solgt filmen til Holland, Estland, Kroatien, Portugal, Irland, Spanien, Polen, Belgien, Bangladesh og Finland samt til distribution til uddannelsesinstitutioner i Nordamerika, oplyser DR.

0 Kommentarer