Et debatindlæg i Information om freelancere satte tanker i gang hos freelancejournalist Morten Bruun. Hvem hjælper egentlig de unge journalister, hvis de har en drøm om at starte for sig selv?
Morten Bruun er selv en del af kontorfællesskabet Redaktionen.dk, hvor ti freelancere har slået sig ned i fælles lokaler på Frederiksberg. Her hjælper man hinanden med stort og småt inden for freelancelivet og samarbejder om historier, når det giver mening.
Men han har bidt mærke i, at man som arbejdsløs journalist på dagpenge ikke bliver udfordret specielt til at være freelancer. Beskæftigelsesindsatsen er primært målrettet et fast arbejde, og der er ikke megen fokus på at starte en freelancevirksomhed op.
Den hjælp mente Morten Bruun at kunne give videre til en nyudklækket journalist med et seriøst ønske om egen freelancevirksomhed.
»Det handler om at få job, og det kan jeg sådan set godt forstå. Men i mange faggrupper, og især i vores, bliver freelancearbejdet mere gængs. Man bliver heller ikke undervist i det på skolen – verden er meget ubeskrevet for dem, der gerne vil det,« uddyber Morten Bruun.
Kræver netværk og tålmodighed
Derfor besluttede han og de andre freelancere på Redaktionen.dk at yde opstartshjælp til en ung journalist på dagpenge og med seriøst mod på freelance-livet. De tilbød en friplads på kontoret i et halvt år, for at vedkommende på den måde kunne lære lidt om, hvordan det er at være freelancer.
Det eneste krav var, at vedkommende skulle give arbejdet som freelancer en reel chance. Efter en kort ’jobsamtale’ faldt valgte på Diana Pedersen, som længe havde haft en drøm om egen freelancevirksomhed.
»Når man er ung og har været kort tid i branchen, har man ikke meget netværk. Og så tager det også tid at komme i gang med sin forretning. Det kræver tålmodighed, før det for alvor begynder at ringe. Så derfor tænkte jeg, at vi som kontorfællesskab kunne hjælpe hende med at definere sig selv og med at sætte mål for, hvor hun skal hen,« fortæller Morten Bruun.
Mere kammeratskab end konkurrence
Kontorfællesskabet tilbyder daglig sparring og hjælp til Diana Pedersen til, hvordan man gebærder sig som freelancer. Og der er altid gode råd til, hvordan man pitcher en historie og prissætter den, eller hvad man gør, hvis man har henvendt sig til nogen, som ikke er vendt tilbage.
Men er der ikke meget konkurrence mellem freelancere?
»Der er endnu mere kammeratskab end konkurrence. Jeg har ikke oplevet brødnid. Folk sidder klar til at hjælpe hinanden med oplysninger og telefonnumre. Jeg synes, der er en sindssygt god kollegialitet, og min oplevelse er, at freelancere gerne vil, at andre freelancere klarer sig godt,« siger Morten Bruun og understreger, at han varmt vil anbefale andre kontorfællesskaber at gøre det samme.
»Det koster ikke os ret meget, og hvis der er én, som kan komme i gang, så er det en god investering. Så hvis der er andre freelance-kontorer, som synes, det kunne være en god idé og har plads, så anbefaler vi det klart.«
Er hoppet over faldgruber
Diana Pedersen selv er rigtig glad for, at hun har fået mulighed for at grundlægge sin freelancevirksomhed i trygge omgivelser.
»Selvfølgelig skal man gøre sig sine egne erfaringer, men der er alle mulige faldgruber, som man kan hoppe let og elegant over, hvis der er nogen, der fortæller en om dem. Jeg har også brugt Dansk Journalistforbund rigtig meget, men det er noget andet at sidde sammen med nogen, der ved en masse om faget,« siger Diana Pedersen.
Efter kun tre dage som en del af kontorfællesskabet valgte Diana Pedersen at takke nej til et vikariat, og efter en måned som freelancer har hun fået tilbudt arbejde nok til at framelde sig sine dagpenge.
»Den bedste start får man jo, hvis man får en masse god vejledning og input fra andre, der kender til det. Det er helt perfekt med et kontorfællesskab, hvor der sidder nogle garvede hunde, så det ikke er ene unge og nyopstartede, som er usikre på alt muligt,« fortæller hun.
19 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Lars Lindskov
Jeg beklager, at jeg har skrevet, at man skal være medlem af TL.
Fra en opmærksom kollega har jeg lige fået at vide, at man ikke skal være medlem af TL, men ansat som lønmodtager i TLs freelancebureau Teknik og Design, når man laver sit arbejde, - altså det arbejde, man skal betale 18% af til Teknik og Design for at få lavet regnskabsarbejde.
Som medlem af DJ er det helt ude på kanten, at forbundets medlemmer får anbefalet at lade sig ansætte som lønmodtagere i en anden fagforenings freelancebureau.
Iøvirgt har jeg i mange år arbejdet som lønmodtager-freelancer, og jeg har aldrig haft problemer med at betale A.skat.
Venlig hilsen
Bodil Rohde
Kære alle
Nu bliver det efterhånden lidt broget, når man i samme debattråd får kritik for ikke at samarbejde med andre faglige organisationer - og at samarbejde med andre faglige organisationer…….
For god ordens skyld opfordrer jeg naturligvis ikke folk til at melde sig ind i Teknisk Landsforbund (TL), men de har lavet en slags freelancebureau, der kan skrive faktura for kolleger, der af forskellige grunde ikke kan være selvstændige og arbejde for kunder, der kræver faktura. Hvis man ønsker deres ydelse skal man betale 18%. Nogle DJ-kolleger har brugt dem hidtil og betalt 20% og DJ har så lavet en aftale om 18% i stedet. Hvis man ønsker den ydelse skal man naturligvis registreres i deres system, men det er altså ikke noget med at man bliver medlem af TL af den grund.
Teknik og Design har en række aftaler med andre organisationer fx Prosa, HK, Filmarbejderforbundet, Billedkunstnernes Forbund m.fl
Freelancegruppen har lavet en fin beskrivelse:
http://freelancegruppen.dk/Tema/TEMAFreelancebureauet-Teknik-og-Design/Teknik-og-Design-Fra-faktura-til-lonseddel/
God weekend
Lars L
Kære Lars Lindskov
Jeg synes, at det er ufatteligt, at du som formand for PF. medlem af DJs hovedbestyrelse, medlem af DJs forretningsudvalg og medlem af DJs Freelanceudvalg anbefaler DJs freelancere at bruge en anden fagforenings freelancebureau.
Det er Teknisk Landsforbunds freelancebureau Teknik og Design. Her er forretningsmodellen den, at freelancerne, - og nu med DJs anbefaling, - skal melde sig ind, når de har et projekt eller en opgave, og så tager bureauet sig af den regnskabsmæssige side af sagen.
Det koster den freelancer, der hopper på den, 18 procent af indtægten.
Pengene går til TLs Teknik og Design. Og her er der ingen tvivl om, at man her er lykkelige for at kapre freelancere fra Dansk Journalistforbund, som selv nøjes med at servicere freelancere på et lavteknologisk plan.
Den fagligt interessante del af det her er også, at DJ-freelancerne skal melde sig ind i Teknik og Design, mens deres arbejde står på. D. v. s., at de skal stå i både DJ og Teknisk Landsforbund.
For fuldtidsfreelancere vetyder det, at de skal betale 18 procent af deres indtægt til TL plus fuldt kontingent til DJ.
Samtidig betyder det selvfølgelig også, at det faglige tilhørsforhold til DJ bliver undergravet.
Bodil Rohde
Hej Ota
For god ordens skyld arbejder jeg stadigt som freelancer - ved ikke, hvordan du får en anden opfattelse
mvh
Lars L
Hej Lars,
Jeg har i flere omgange lovet mig selv ikke at kommentere på de mange indslag her. At jeg gang på gang ender med at gøre det, hænger formentlig sammen med min opvækst i Tjekkoslovakiet. Dit, og mange andre, indslag, minder mig nemlig om tiden dengang, hvor ord og virkelighed var to forskellige størrelser. Jeg kan ikke så godt vurdere, hvad I gør/har gjort eller skulle have gjort, men jeg kan til gengæld konstatere,at det der bliver sagt ikke afspejler virkeligheden. Den er nemlig min hverdag.
Jeg sætter ikke spørgsmålstegn ved omfanget af dit fagpolitiske arbejde, og hvad det har betydet for din økonomiske situation. Jeg aner ikke, hvordan freelancelivet var i 1980`erne, men har naturligvis hørt, at det rent økonomisk var noget anderledes end i dag. Måske ville det være en god idé for dig, at vende tilbage til freelancelivet igen, hvis ikke for andet, så for at få en bedre forståelse for de vilkår freelancerne arbejder under.
Sidst men ikke mindst. Mit indslag handler ikke om brok. Jeg er nemlig glad for mit freelancearbejde. Jeg har selv valgt det og har selv sagt min redaktørstilling op i 2009, velvidende hvordan forholdene var på freelancemarkedet.
Mit indslag handler udelukkende om, at jeg ikke kan forholde mig tavs, når jeg hører så meget – undskyld mig – tom snak, som ikke afspejler det virkelige liv. Havde du i det mindste sagt, at I har sovet i timen, vurderet forkert, taget fejl af udviklingen, vil jeg fuldt respektere det. Men at blive fodret med og nikke til politisk tom snak, det kan du ikke forvente af mig.
God weekend
Ota
Flere