search

Kontorfællesskab får freelancer i arbejde

Kontorfælleskabet Redaktionen.dk har tilbudt en ung journalist gratis hjælp til at starte op for sig selv. Det fokus mangler i beskæftigelsesindsatsen, mener Morten Bruun fra kontoret: »Man bliver heller ikke undervist i det på skolen - verden er meget ubeskrevet for dem, der gerne vil det«

Et debatindlæg i Information om freelancere satte tanker i gang hos freelancejournalist Morten Bruun. Hvem hjælper egentlig de unge journalister, hvis de har en drøm om at starte for sig selv?

Morten Bruun er selv en del af kontorfællesskabet Redaktionen.dk, hvor ti freelancere har slået sig ned i fælles lokaler på Frederiksberg. Her hjælper man hinanden med stort og småt inden for freelancelivet og samarbejder om historier, når det giver mening.

Men han har bidt mærke i, at man som arbejdsløs journalist på dagpenge ikke bliver udfordret specielt til at være freelancer. Beskæftigelsesindsatsen er primært målrettet et fast arbejde, og der er ikke megen fokus på at starte en freelancevirksomhed op. 

Den hjælp mente Morten Bruun at kunne give videre til en nyudklækket journalist med et seriøst ønske om egen freelancevirksomhed.

»Det handler om at få job, og det kan jeg sådan set godt forstå. Men i mange faggrupper, og især i vores, bliver freelancearbejdet mere gængs. Man bliver heller ikke undervist i det på skolen – verden er meget ubeskrevet for dem, der gerne vil det,« uddyber Morten Bruun.

Kræver netværk og tålmodighed  

Derfor besluttede han og de andre freelancere på Redaktionen.dk at yde opstartshjælp til en ung journalist på dagpenge og med seriøst mod på freelance-livet. De tilbød en friplads på kontoret i et halvt år, for at vedkommende på den måde kunne lære lidt om, hvordan det er at være freelancer.

Det eneste krav var, at vedkommende skulle give arbejdet som freelancer en reel chance. Efter en kort ’jobsamtale’ faldt valgte på Diana Pedersen, som længe havde haft en drøm om egen freelancevirksomhed.

»Når man er ung og har været kort tid i branchen, har man ikke meget netværk. Og så tager det også tid at komme i gang med sin forretning. Det kræver tålmodighed, før det for alvor begynder at ringe. Så derfor tænkte jeg, at vi som kontorfællesskab kunne hjælpe hende med at definere sig selv og med at sætte mål for, hvor hun skal hen,« fortæller Morten Bruun.

Mere kammeratskab end konkurrence 

Kontorfællesskabet tilbyder daglig sparring og hjælp til Diana Pedersen til, hvordan man gebærder sig som freelancer. Og der er altid gode råd til, hvordan man pitcher en historie og prissætter den, eller hvad man gør, hvis man har henvendt sig til nogen, som ikke er vendt tilbage.

Men er der ikke meget konkurrence mellem freelancere?

»Der er endnu mere kammeratskab end konkurrence. Jeg har ikke oplevet brødnid. Folk sidder klar til at hjælpe hinanden med oplysninger og telefonnumre. Jeg synes, der er en sindssygt god kollegialitet, og min oplevelse er, at freelancere gerne vil, at andre freelancere klarer sig godt,« siger Morten Bruun og understreger, at han varmt vil anbefale andre kontorfællesskaber at gøre det samme.

»Det koster ikke os ret meget, og hvis der er én, som kan komme i gang, så er det en god investering. Så hvis der er andre freelance-kontorer, som synes, det kunne være en god idé og har plads, så anbefaler vi det klart.«

Er hoppet over faldgruber 

Diana Pedersen selv er rigtig glad for, at hun har fået mulighed for at grundlægge sin freelancevirksomhed i trygge omgivelser.

»Selvfølgelig skal man gøre sig sine egne erfaringer, men der er alle mulige faldgruber, som man kan hoppe let og elegant over, hvis der er nogen, der fortæller en om dem. Jeg har også brugt Dansk Journalistforbund rigtig meget, men det er noget andet at sidde sammen med nogen, der ved en masse om faget,« siger Diana Pedersen.

Efter kun tre dage som en del af kontorfællesskabet valgte Diana Pedersen at takke nej til et vikariat, og efter en måned som freelancer har hun fået tilbudt arbejde nok til at framelde sig sine dagpenge.  

»Den bedste start får man jo, hvis man får en masse god vejledning og input fra andre, der kender til det. Det er helt perfekt med et kontorfællesskab, hvor der sidder nogle garvede hunde, så det ikke er ene unge og nyopstartede, som er usikre på alt muligt,« fortæller hun.

Kommentarer
19
Bodil Rohde
19.01.15 16:35
Sikken glædelig nyhed - og en
Sikken glædelig nyhed - og en god og kollegial idè!

Venlig hilsen
Bodil Rohde
Fremhævet af Journalisten
Kurt Simonsen
19.01.15 19:58
Morten - du er ordentlig
Morten - du er ordentlig kammerat. Og det har du altid været! Godt gået!
Fremhævet af Journalisten
Bo Schriver
19.01.15 20:36
Enig! Morten og kollegerne på
Enig! Morten og kollegerne på Redaktionen.dk fortjener kæmpestor ros!
Fremhævet af Journalisten
Jeanette Lund
19.01.15 23:16
Nice :-)
Nice :-)
Fremhævet af Journalisten
Stephanie Caruana
20.01.15 10:35
Hvor dejligt! Og hvor kunne
Hvor dejligt! Og hvor kunne det dog klæde f.eks. forbundet at arbejde i endnu højere grad for vilkår og synlighed for folk, der gerne vil undersøge freelancelivet. Som det er nu, umuliggør dagpengesystemet det nærmest - og både politikere, uddannelserne og dagpengesystemet er gearet til at tænke i faste lønjobs. Og sådan behøver det jo ikke være - især i de her tider, hvor det netop giver bedre mening for mange at skabe deres egne job. Det ville også forny branchen på sigt - at der blev råd og plads til at skabe nyt. http://www.information.dk/518995
Fremhævet af Journalisten
Lars Lindskov
20.01.15 22:15
Først af alt tusind tak til
Først af alt tusind tak til "hverdagens helte" - nemlig Morten Bruun og kollegerne på redaktionen.dk for det fremragende og umiddelbart enkle initiativ. Det er kollegialitet der viser vejen!
Stephanie Caruana foreslår, at DJ skal gøre endnu mere for freelancerne og det kan ingen være uenig i, men det kræver alligevel en kommentar med hensyn til dagpengesystemet m.v.
DJ har i en meget lang årrække kæmpet for bedre forhold for freelancerne i forhold til skattelovgivning, a-kasse, iværksættere og meget mere. Mange par sko er slidt bag Christiansborgs tykke mure og uanset partifarverne på de forskellige regeringer må man sige at det er en sej kamp.
DJ har også gennem en årrække arrangeret Freelance Forum, hvor de arbejdsmarkedspolititiske ordførere har været inviteret og deltaget i den aktuelle debat om de specielle forhold mange mediearbejdere arbejder under.
Det har ikke skabt megen forståelse for de forhold, der er på mediearbejdsmarkedet - ej heller andre fag, hvor man også ser den berømte danske model udfordret.
Stort set alle politiske partier hylder iværksætter-ånden, men man får hurtigt fornemmelsen af, at det mere er et spørgsmål om, at fjerne ledige fra statistiktallene end at hjælpe nye iværksættere på vej til et kommende arbejdsmarked. Hvis man blander alle de politiske farver bliver det ret sort - det kunne være dejligt med noget politisk mod til at hjælpe Danmark ind i fremtidens arbejdsmarked, da de fleste vist ikke bare er trygge ved det vi kender……
Derudover har DJ´s delegeretmøde vedtaget en freelancestrategi, som følges nøje og bl.a. er der startet DJ BIZ, som er et godt værktøj for folk på vej ind i freelancelivet og faktisk også en god hjælper til de kolleger, der har været i faget i en årrække.
DJ har også en afdeling - Karriere og trivsel - som kan hjælpe face to face - og de forskellige specialgrupper og foreninger laver også en lang række kurser målrettet freelancelivet.
Jeg tror også uddannelserne bør tænke mere over, hvilket arbejdsliv de studerende kommer ud til, men jeg ved af erfaring, at det har været svært at få dem med på den vogn - og et stykke hen af vejen kan jeg godt forstå uddannelserne. De skal uddanne folk til faget - beskæftigelsen må andre tage sig af. Det mener jeg så DJ gør rimelig godt, men hvor er det dejligt, når kollegerne på Redaktionen.dk viser vejen til andre former!
mvh
Lars L
Fremhævet af Journalisten
Lasse Glavind
22.01.15 14:40
Det hører med til historien,
Det hører med til historien, at man i DJ-toppen faktisk gik rundt og troede, at problemerne blandt andet med de håbløse dagpengeregler for løsarbejdere ville løse sig helt naturligt, når regeringsmagten skiftede. De forventninger var desværre bare grebet ud af luften, da beskæftigelsesminister Mette Frederiksen viste sig at være fuldstændig lige så ligeglad med de dårligt stillede mediearbejderes vilkår, som forgængeren Inger Støjbjerg var. I DJ sov man simpelthen på laurbærrene i det politiske lobbyarbejde i en årrække, og derfor har vi også spildt en masse dyrebar tid med at vente på Godot.

DJ burde langt tidligere have allieret sig med andre fagforbund, der oplever de samme problemstillinger på arbejdsmarkedet, og man burde have brugt langt flere ressourcer på at sætte en politisk dagsorden på området - på den lange bane - for det her er et meget alvorligt strukturelt problem på hele arbejdsmarkedet, der meget længe har været støt stigende ikke mindst i landede omkring os - "coming to a theater near you soon".

Når DJ ikke er nået længere med 'arbejdet' med at skabe en politisk dagsorden, så skyldes det imidlertid også, at man internt i DJ har valgt at prioritere de fastansattes vilkår på bekostning af løsarbejderne/freelancerne, hver gang der har været overenskomstforhandlinger med de store mediehuse, også selv om det har været økonomiske trængselstider flere steder i branchen. Det har både politikerne og resten af fagbevægelsen sikkert luret. Fastansatte journalister er fx særdeles højtlønnede og har mange goder målt efter sammenlignelige parametre. Derfor virker det også mindre overbevisende, når DJ så efterfølgende beder politikerne om at sikre bedre vilkår for den del af medlemmerne, man selv åbenlyst nedprioriterer år efter år, når pengene og goderne skal fordeles.

Intet tyder på, at DJ vil ændre strategi i en overskuelig fremtid - DJ Bizz er i den forbindelse som at pisse i bukserne for at holde sig varm - så det trækker op til den perfekte storm for fremtidens løsarbejdere/freelancere i mediebranchen, der sidder i saksen mellem en fagforening uden strategisk begreb om tidsånden og nogle arbejdsgivere, der gennem mange år er socialiseret i et system, hvor de svage gerne må dø for den gode sags skyld - (for nu at sætte det sidste lidt polemisk på spidsen)
Fremhævet af Journalisten
Bodil Rohde
22.01.15 17:29
Kære Lasse

Kære Lasse

Det er åbenbart ved at gå helt galt med freelancernes tilhørsforhold til DJ, - og det handler trods alt om de godt 1600 medlemmer, der står i FreelanceGruppen.

På grupppens hjemmeside freelancegruppen.dk kan man nu læse en anbefaling af, at DJ-freelancerne bruger Teknisk Landsforbunds freelancebureau Teknik- og Design. Det kan man se her.

http://freelancegruppen.dk/Tema/TEMAFreelancebureauet-Teknik-og-Design/

Vi ved, at freelancernes vigtigste lønaftaler ikke er blevet forhandlet i flere år. Det betyder, at forholdene for f. eks. journalister, pressefotografer og bladtegnere er blevet forringet.

Den forklaring, vi har fået, er, at DJ ikke kunne finde nogen at forhandle med. Så det er måske tiden at finde nogle andre DJ-forhandlere.

Morten Bruun og redaktionen.dks flotte initiativ er det mest opløftende, vi som freelancere har oplevet i lang tid.

Venlig hilsen
Bodil Rohde

Fremhævet af Journalisten
Lars Lindskov
22.01.15 21:24
Hej Bodil

Hej Bodil
Jeg kan ikke helt følge, hvor det er ved at gå helt galt med freelancernes tilhørsforhold til DJ - og iøvrigt er der mange flere freelancere end de 1600 du omtaler som medlemmer af FreelanceGruppen(FLG). Tallet er nok snarere omkring 3000 efterhånden, men mange er medlemmer af andre specielgrupper og ikke af FLG selvom de er meget kvalificeret til netop freelancernes forhold.
For en del er det bare mere fagets indhold end aflønningsform, der er afgørende for valg af specialgruppe.

Samarbejdet med Teknik- og Design er indgået med baggrund i grundige overvejelser i DJ´s Freelance-udvalg (hvor FLG naturligvis er repræsenteret) og det er således DJ der har indgået aftalen på vegne af de mange forskellige freelanceres repræsentanter i DJ, så hvor er det lige det går "helt galt med freelancernes tilhørsforhold til DJ"?

mvh
Lars L
Fremhævet af Journalisten
Ota Tiefenböck
22.01.15 21:51
Helt ærligt Lars Lindskov,
Helt ærligt Lars Lindskov, det med de mange slidte par sko, det er vist en rimelig stor overdrivelse, og samme gælder de mange års kamp for freelancernes forhold. Det er et faktum, at mens de fastansatte mere eller mindre altid får forhandlet bedre arbejdsforhold, bliver der kun dårlige undskyldninger tilbage til os. Det er et faktum, at DJ har valgt at prioritere de fastansattes vilkår.

Du har i flere omgange sagt i dette forum, at du selv er freelancer. Jeg ved ikke hvor stor en del af din indkomst kommer fra dit freelancearbejde, men alt tyder på, at du intet aner om, hvad det vil sige at være freelancer.

Og mht. den freelancestrategi, du omtaler som et godt værktøj og som følges nøje, vil du være venlig og give nogle konkrete eksempler, hvad der er kommet ud af den freelancestrategi? Jeg kan nemlig ikke få øje på andet, end tom snak.

Vh
Ota
Fremhævet af Journalisten
Lars Lindskov
23.01.15 08:03
Hej Ota

Hej Ota
Jeg mener bestemt ikke, at det er en overdrivelse, at DJ gennem mange år har haft sin gang på Christianborg og prøvet at påvirke poltikerne til at forstå den problemstilling mange i vores fag arbejder under - vi har i mange år kaldet det den 3. gruppe på arbejdsmarkedet. Det har været mere end svært, at trænge igennem.

Når DJ laver aftaler er det naturligvis altid i tæt dialog med de medlemmer, som overenskomsterne og aftalerne omhandler og det er rigtigt, at det har været svært at få aftaler for freelancere prioriteret på et fornuftigt niveau. Tidligere var det nærmest kun Berlingske´s medarbejderforening med Uffe Gardel i spidsen, der fik det igennem og det synes jeg var klogt og godt, men det gav jo dengang ikke ligefrem klapsalver fra freelancerne, der mente at det skulle være de vejledende vilkår der skulle gælde. TV2 har også en aftale og som følges og løbende reguleres ligesom DR har aftale omend den udfordres.
Ved de seneste forhandlinger på DMA området kom der flere aftaler for freelancerne med og de fastansatte kolleger afgav rettigheder for at få den del med. Det skyldes en lang dialog kollegerne imellem og det er klart, at en vedtaget freelancestrategi er med til at udbrede kendskabet til freelancernes forhold.
DJ BIZ er som sagt også en udløber af freelancestrategien og den nye aftale med Teknik og Miljø (som er et tilbud om at få sit arbejde faktureret, så man kan blive i en status som lønmodtager) også er en del af strategien.

Jeg synes det er lidt af en stramning, at du skriver jeg ikke aner, hvad det vil sige, at være freelancer. Jeg har været freelancer siden 1.marts 1980! Jeg har i flere perioder lavet fagligt arbejde og jeg har altid kæmpet for større forståelse mellem fastansatte og freelancere - jeg føler faktisk, at den gensidige forståelse er godt på vej og betydeligt bedre end tidligere.

Det er rigtigt, at jeg bruger meget tid på fagpolitisk arbejde og det derfor er svært, at lave lige så meget freelance arbejde som tidligere og selv om man får delvis kompensation for noget af det faglige arbejde kan jeg sige, at jeg har haft en endog meget betydelig lønnedgang. Sådan er det jo…..

Iøvrigt vil jeg hellere være stifinder end fejlfinder

mvh
Lars L
Fremhævet af Journalisten
Lasse Glavind
23.01.15 11:53
Når man nu når dertil, hvor
Når man nu når dertil, hvor man selv erkender, at man ikke har kunnet finde nogen stier på Christiansborg i over ti år, burde man så ikke bare begynde at overveje, om man begår fejl?
Fremhævet af Journalisten
Lars Lindskov
23.01.15 12:14
Man skal selvfølgelig altid
Man skal selvfølgelig altid overveje, hvordan man bruger sin tid og energi, men i de sidste 10 år har arbejdsmarkedet ændret sig ret meget, så man skal selvfølgelig stadigt håbe, at man kan påvirke beslutningstagerne i en mere hensigtsmæssig og nutidig retning.
Hvis man for 10 år siden havde sagt, at man i mange år havde forsøgt, at få fastansatte og freelancere til at forstå hinanden bedre uden held var vi trods alt ikke nået til det vi har i dag
mvh
Lars L
Fremhævet af Journalisten
Lasse Glavind
23.01.15 13:30
Det er nemlig rigtigt, at
Det er nemlig rigtigt, at arbejdsmarkedet har ændret sig, og meget tyder på, at den udvikling vil accelerere i de kommende år - prøv fx at kigge lidt på KL's udspil til overenskomstforhandlingerne her i foråret - det er ikke vores område, men et godt billede på en generel tendens.
Denne udvikling har pudsigt nok fundet sted samtidig med, at fagbevægelsen er gået fra at være proaktiv til at være reaktiv - det er det, mindre belevne debattører kalder "at fagbevægelsen snorksover."

Det er da bemærkelsesværdigt, at et fagforening, der organiserer en masse mennesker, der til daglig lever af at sætte dagsordener og skaber debat og som ellers ikke er bange for at hyre Mantovani og alle hans strygere, hvis det er der, der skal til - i nu mere end ti år ikke har været i stand til at trænge igennem med lige de her ret essentielle problemstillinger. Man kan da godt gøre sig sine tanker, ikke?
Fremhævet af Journalisten
Ota Tiefenböck
23.01.15 13:37
Hej Lars,

Hej Lars,
Jeg har i flere omgange lovet mig selv ikke at kommentere på de mange indslag her. At jeg gang på gang ender med at gøre det, hænger formentlig sammen med min opvækst i Tjekkoslovakiet. Dit, og mange andre, indslag, minder mig nemlig om tiden dengang, hvor ord og virkelighed var to forskellige størrelser. Jeg kan ikke så godt vurdere, hvad I gør/har gjort eller skulle have gjort, men jeg kan til gengæld konstatere,at det der bliver sagt ikke afspejler virkeligheden. Den er nemlig min hverdag.

Jeg sætter ikke spørgsmålstegn ved omfanget af dit fagpolitiske arbejde, og hvad det har betydet for din økonomiske situation. Jeg aner ikke, hvordan freelancelivet var i 1980`erne, men har naturligvis hørt, at det rent økonomisk var noget anderledes end i dag. Måske ville det være en god idé for dig, at vende tilbage til freelancelivet igen, hvis ikke for andet, så for at få en bedre forståelse for de vilkår freelancerne arbejder under.

Sidst men ikke mindst. Mit indslag handler ikke om brok. Jeg er nemlig glad for mit freelancearbejde. Jeg har selv valgt det og har selv sagt min redaktørstilling op i 2009, velvidende hvordan forholdene var på freelancemarkedet.
Mit indslag handler udelukkende om, at jeg ikke kan forholde mig tavs, når jeg hører så meget – undskyld mig – tom snak, som ikke afspejler det virkelige liv. Havde du i det mindste sagt, at I har sovet i timen, vurderet forkert, taget fejl af udviklingen, vil jeg fuldt respektere det. Men at blive fodret med og nikke til politisk tom snak, det kan du ikke forvente af mig.

God weekend
Ota
Fremhævet af Journalisten
Lars Lindskov
23.01.15 17:27
Hej Ota

Hej Ota

For god ordens skyld arbejder jeg stadigt som freelancer - ved ikke, hvordan du får en anden opfattelse

mvh
Lars L
Fremhævet af Journalisten
Bodil Rohde
23.01.15 18:07
Kære Lars Lindskov

Kære Lars Lindskov

Jeg synes, at det er ufatteligt, at du som formand for PF. medlem af DJs hovedbestyrelse, medlem af DJs forretningsudvalg og medlem af DJs Freelanceudvalg anbefaler DJs freelancere at bruge en anden fagforenings freelancebureau.

Det er Teknisk Landsforbunds freelancebureau Teknik og Design. Her er forretningsmodellen den, at freelancerne, - og nu med DJs anbefaling, - skal melde sig ind, når de har et projekt eller en opgave, og så tager bureauet sig af den regnskabsmæssige side af sagen.

Det koster den freelancer, der hopper på den, 18 procent af indtægten.

Pengene går til TLs Teknik og Design. Og her er der ingen tvivl om, at man her er lykkelige for at kapre freelancere fra Dansk Journalistforbund, som selv nøjes med at servicere freelancere på et lavteknologisk plan.

Den fagligt interessante del af det her er også, at DJ-freelancerne skal melde sig ind i Teknik og Design, mens deres arbejde står på. D. v. s., at de skal stå i både DJ og Teknisk Landsforbund.

For fuldtidsfreelancere vetyder det, at de skal betale 18 procent af deres indtægt til TL plus fuldt kontingent til DJ.

Samtidig betyder det selvfølgelig også, at det faglige tilhørsforhold til DJ bliver undergravet.

Bodil Rohde
Fremhævet af Journalisten
Lars Lindskov
23.01.15 19:28
Kære alle

Kære alle

Nu bliver det efterhånden lidt broget, når man i samme debattråd får kritik for ikke at samarbejde med andre faglige organisationer - og at samarbejde med andre faglige organisationer…….

For god ordens skyld opfordrer jeg naturligvis ikke folk til at melde sig ind i Teknisk Landsforbund (TL), men de har lavet en slags freelancebureau, der kan skrive faktura for kolleger, der af forskellige grunde ikke kan være selvstændige og arbejde for kunder, der kræver faktura. Hvis man ønsker deres ydelse skal man betale 18%. Nogle DJ-kolleger har brugt dem hidtil og betalt 20% og DJ har så lavet en aftale om 18% i stedet. Hvis man ønsker den ydelse skal man naturligvis registreres i deres system, men det er altså ikke noget med at man bliver medlem af TL af den grund.
Teknik og Design har en række aftaler med andre organisationer fx Prosa, HK, Filmarbejderforbundet, Billedkunstnernes Forbund m.fl

Freelancegruppen har lavet en fin beskrivelse:

http://freelancegruppen.dk/Tema/TEMAFreelancebureauet-Teknik-og-Design/Teknik-og-Design-Fra-faktura-til-lonseddel/

God weekend
Lars L
Fremhævet af Journalisten
Bodil Rohde
23.01.15 20:17
Kære Lars Lindskov

Kære Lars Lindskov

Jeg beklager, at jeg har skrevet, at man skal være medlem af TL.

Fra en opmærksom kollega har jeg lige fået at vide, at man ikke skal være medlem af TL, men ansat som lønmodtager i TLs freelancebureau Teknik og Design, når man laver sit arbejde, - altså det arbejde, man skal betale 18% af til Teknik og Design for at få lavet regnskabsarbejde.

Som medlem af DJ er det helt ude på kanten, at forbundets medlemmer får anbefalet at lade sig ansætte som lønmodtagere i en anden fagforenings freelancebureau.

Iøvirgt har jeg i mange år arbejdet som lønmodtager-freelancer, og jeg har aldrig haft problemer med at betale A.skat.

Venlig hilsen
Bodil Rohde

Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen