
Diana Pedersen har efter en måned under kontorfællesskabets vinger afmeldt sig sine dagpenge. Thomas Sjørup
Et debatindlæg i Information om freelancere satte tanker i gang hos freelancejournalist Morten Bruun. Hvem hjælper egentlig de unge journalister, hvis de har en drøm om at starte for sig selv?
Morten Bruun er selv en del af kontorfællesskabet Redaktionen.dk, hvor ti freelancere har slået sig ned i fælles lokaler på Frederiksberg. Her hjælper man hinanden med stort og småt inden for freelancelivet og samarbejder om historier, når det giver mening.
Men han har bidt mærke i, at man som arbejdsløs journalist på dagpenge ikke bliver udfordret specielt til at være freelancer. Beskæftigelsesindsatsen er primært målrettet et fast arbejde, og der er ikke megen fokus på at starte en freelancevirksomhed op.
Den hjælp mente Morten Bruun at kunne give videre til en nyudklækket journalist med et seriøst ønske om egen freelancevirksomhed.
»Det handler om at få job, og det kan jeg sådan set godt forstå. Men i mange faggrupper, og især i vores, bliver freelancearbejdet mere gængs. Man bliver heller ikke undervist i det på skolen – verden er meget ubeskrevet for dem, der gerne vil det,« uddyber Morten Bruun.
Kræver netværk og tålmodighed
Derfor besluttede han og de andre freelancere på Redaktionen.dk at yde opstartshjælp til en ung journalist på dagpenge og med seriøst mod på freelance-livet. De tilbød en friplads på kontoret i et halvt år, for at vedkommende på den måde kunne lære lidt om, hvordan det er at være freelancer.
Det eneste krav var, at vedkommende skulle give arbejdet som freelancer en reel chance. Efter en kort ’jobsamtale’ faldt valgte på Diana Pedersen, som længe havde haft en drøm om egen freelancevirksomhed.
»Når man er ung og har været kort tid i branchen, har man ikke meget netværk. Og så tager det også tid at komme i gang med sin forretning. Det kræver tålmodighed, før det for alvor begynder at ringe. Så derfor tænkte jeg, at vi som kontorfællesskab kunne hjælpe hende med at definere sig selv og med at sætte mål for, hvor hun skal hen,« fortæller Morten Bruun.
Mere kammeratskab end konkurrence
Kontorfællesskabet tilbyder daglig sparring og hjælp til Diana Pedersen til, hvordan man gebærder sig som freelancer. Og der er altid gode råd til, hvordan man pitcher en historie og prissætter den, eller hvad man gør, hvis man har henvendt sig til nogen, som ikke er vendt tilbage.
Men er der ikke meget konkurrence mellem freelancere?
»Der er endnu mere kammeratskab end konkurrence. Jeg har ikke oplevet brødnid. Folk sidder klar til at hjælpe hinanden med oplysninger og telefonnumre. Jeg synes, der er en sindssygt god kollegialitet, og min oplevelse er, at freelancere gerne vil, at andre freelancere klarer sig godt,« siger Morten Bruun og understreger, at han varmt vil anbefale andre kontorfællesskaber at gøre det samme.
»Det koster ikke os ret meget, og hvis der er én, som kan komme i gang, så er det en god investering. Så hvis der er andre freelance-kontorer, som synes, det kunne være en god idé og har plads, så anbefaler vi det klart.«
Er hoppet over faldgruber
Diana Pedersen selv er rigtig glad for, at hun har fået mulighed for at grundlægge sin freelancevirksomhed i trygge omgivelser.
»Selvfølgelig skal man gøre sig sine egne erfaringer, men der er alle mulige faldgruber, som man kan hoppe let og elegant over, hvis der er nogen, der fortæller en om dem. Jeg har også brugt Dansk Journalistforbund rigtig meget, men det er noget andet at sidde sammen med nogen, der ved en masse om faget,« siger Diana Pedersen.
Efter kun tre dage som en del af kontorfællesskabet valgte Diana Pedersen at takke nej til et vikariat, og efter en måned som freelancer har hun fået tilbudt arbejde nok til at framelde sig sine dagpenge.
»Den bedste start får man jo, hvis man får en masse god vejledning og input fra andre, der kender til det. Det er helt perfekt med et kontorfællesskab, hvor der sidder nogle garvede hunde, så det ikke er ene unge og nyopstartede, som er usikre på alt muligt,« fortæller hun.
19