Kontoret har kun åbent mandag efter nymåne

Fototyveri endt i farce: Freelancefotograf, der klagede over tyveri, blev afvist med besked om at kontoret kun kunne kontaktes hver 3. mandag fra 13:07 - 13:09 - og kun på mandage efter nymåne

”I har nappet mit foto, det skal jeg vel have betaling for,” skrev freelancefotograf Anthon Unger tirsdag, da han opdagede, at musikbloggen hejven.se havde taget et af hans Polfoto-billeder af rocksangeren Jack White.

Dermed begyndte et mærkeligt forløb i en ellers helt almindelig sag om en fotograf, der opdager, at nogen har krænket hans ophavsret.

Ifølge Anthon Unger svarede Christian Foss, der står bag hejven.se:

”Fjernet”.

”Super, hvor skal jeg sende min regning hen,” spurgte Anthon Unger.

“Skru ned for charmen,” lød svaret fra Christian Foss, der tilføjede, at Anthon Unger skulle være glad for, at siden havde sat hans navn på.

”Vi har krediteret dig, og du har fået dit navn spredt – det var så lidt,” lød den kortfattede besked ifølge Anthon Unger.

Anthon Unger opdagede, at hejven.se havde brugt hans billede uden tilladelse, da han sad og googlede sit eget navn – og fandt billedet af Jack White.

»De havde heldigvis skrevet min navn i fotobyline. Jeg kunne se, at de ikke havde købt det af Polfoto. Derfor skrev jeg til dem og sagde, at de havde taget billedet,« siger Anthon Unger.

Da han spurgte om hvordan han kunne komme i kontakt med hejven.se lød det kryptiske svar, at kontoret kun kunne kontaktes hver 3. mandag fra 13:07 – 13:09 og kun på mandage efter nymåne.

Senere blev Anthon Unger gjort opmærksom på, at elevator-talen kun måtte være på 2 minutter ”for dér slutter kontortiden.”

I en mail til Journalisten svarer Christian Foss, at de mærkelige kontortider skal vise, hvor lille et foretagende hejven.se er.

”At Anthon har valgt at køre denne sag fuldstændig ud af proportioner vil jeg glæde mig til at følge. Jeg har fundet sodavand og popcorn frem.”

Christian Foss lagde historien om Jack White på sin blog på Roskilde Festival i 2012 med tømmermænd.

”Jeg havde selv taget et par billeder, men befandt mig desværre for langt fra scenen til, at det blev rigtig godt. Jeg greb derfor til Googles billedsøgning og fandt et passende billede. Jeg brugte billedet og akkrediterede fotografen med navn under billedet. Tiden går og jeg får ca. et år efter en mail fra Anthon med besked om at fjerne billedet fra siden, da jeg ikke har rettighederne til at bruge det. Fair nok, jeg skynder mig at fjerne billedet, som han beder om,” skriver Christian Foss, der forklarer at hejven.se er nonprofit/ikke-kommerciel.

”Jeg har aldrig rigtig sat mig ind i lovgivningen om brug af billeder og har altid tænkt, at så længe fotografen er akkrediteret korrekt må sådan et lille foretagende som jeg er godt låne lidt hist og pist uden verden går under.  Det er og bliver min holdning til både musik og billeder,” skriver han.

Anthon Unger siger, at han med Polfotos tilladelse havde han været tilbøjelig til at lade hejven.se bruge billedet gratis – hvis de bare havde spurgt.

»I stedet er han gået hen til slikbutikkens bland-selv-hylde og har smagt på varerne uden at spørge om lov,« siger Anthon Unger, der nu har bedt Polfotos jurister om at kigge på sagen.

15 Kommentarer

Mikael Nielsen
23. JUNI 2013
Mange af de kommenterer, der
Mange af de kommenterer, der er kommet i forbindelse med denne artikel viser, at journalistforbundet måske skulle lave en offentlig kampagne om ophavsret - om ikke andet så for at hjælpe medlemmerne med at få spredt budskabet om, at man altså ikke må bruge en tekst eller et billede, bare fordi man kan, uden først at få lov og evt. betale for brugen.
Michael M.Jørgensen
23. JUNI 2013
Mogens.

Mogens.
Jeg har engang fotograferet en sådanne
BMW. Det er det tætteste jeg har været en
Som selvstændig fotograf er der under 100 000 i løn om året så jeg mf ligger på den nye fattigdomsgrænse
Måske dette kan give en lov til at stjæle mælk i netto
Henrik Bog
22. JUNI 2013
Er jeg den eneste, der finder
Er jeg den eneste, der finder at Christian Foss' svar i sig selv, er grund nok til at vride ham rundt?

En ting er at en lille blogger mere eller mindre uforvarende, kommer til at bruge kommercielle billeder på en stridig måde, men tonen indikerer for mig, at Foss i grunden er ligeglad. Et 'undskyld' kunne sikre føre andre veje hen, men rent personligt vil et flabet svar i den dur, også få mig til at køre den juridiske line fuldt ud. Og så må folk gerne kalde mig smålig også...
Thomas H.
22. JUNI 2013
Mogens: Jeg tror BMW er
Mogens: Jeg tror BMW er ligeglade, de har fået penge for den én gang.
mogens laier
22. JUNI 2013
Knud, Jeppe, Michael og alle
Knud, Jeppe, Michael og alle de andre, jeg låner jeres BMW en af dagene, er det ok? den står alligevel i garagen.

Flere