I aftes blev alle Folketingets partier enige om en ny medieaftale. Og med aftalen kan DR ånde lettet op. DR skal ganske vist gennemføre nedskæringer, men forliget er ikke det skrækscenarie, man på forhånd kunne have frygtet. Det vurderer journalist og konsulent Ole Nørskov, der tidligere har dækket mediestoffet på Dagbladet Børsen, mediawatch.dk og Journalisten.
Han ser det som en sejr for DR, at mediehuset ikke bliver pålagt begrænsninger på netnyheder – et krav, dagbladene ellers har fremsat adskillige gange.
»Spørgsmålet op til forliget var, hvor meget held dagbladene ville have med at overbevise politikerne om at sætte klare grænser for, hvor stor nyhedsproduktion DR må lave på nettet. Med det her forlig kan DR ånde lettet op. Alle partier siger i denne aftale ikke noget som helst om begrænsninger for omfanget af nyheder på dr.dk,« siger Ole Nørskov.
Han siger, at »Danske Medier plejer at være gode til at spise frokoster med politikere og få lempet tingene igennem«.
Men denne gang er det ikke lykkedes.
»Når DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, siger, at det er en god aftale, så må der ligger det i det, at DR havde frygtet noget værre,« siger han.
Omvendt kan Danske Medier se det som en sejr, at Folketinget på tværs af alle partier pålægger DR at spare.
»Det er ikke store beløb, men det kan være et tegn på, at DR skal stå lidt mindre stærkt. Danske Medier mener, at der er alt for stor ubalance mellem dagbladene og DR, og det kan være første skridt på vejen.«
TV 2 og TV 2-regionerne fylder modsat DR meget lidt i aftaleteksten.
»Jeg tror, det er, fordi politikerne synes, det kører meget godt, og de ved, at hvis de piller ved det, så går der ged i den, så de holder sig langt væk.«
På Danske Mediers hjemmeside siger direktør Ebbe Dal i en kommentar til forliget, at en fastfrysning af DR's midler på 2014-niveau er – når prisudviklingen tages med – en reel reduktion af midlerne til DR.
Danske Medier havde set frem til, at der i medieforliget ville komme en regulering af DR og TV 2-regionernes aktiviteter på nettet. Det skete ikke, og det finder Danske Medier bekymrende.
”Vi havde ønsket, at politikerne havde lyttet til de private mediers advarsler om, hvad et fortsat frit spillerum for de statslige medier på nettet kan betyde for de private mediers muligheder fremover. Det er ikke sket – og det kan blive et alvorligt tilbageskridt for mangfoldigheden i den danske medieverden i årene fremover,” siger Ebbe Dal.
Af forligsteksten fremgår det, at der skal etableres en dialog mellem DR og Danske Medier om samarbejde om deling af DR-indhold og eksponering af dagbladene i en DR-kontekst.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.