Konstruktiv journalistik i Kina

#fag10: Den kritiske journalistik i Kina skal være afbalanceret og uden personangreb. Magasinet Caixin Weekly kommer sågar med konstruktive løsninger til samfundsudviklingen.

#fag10: Den kritiske journalistik i Kina skal være afbalanceret og uden personangreb. Magasinet Caixin Weekly kommer sågar med konstruktive løsninger til samfundsudviklingen.

Mange hårdtarbejdende kinesiske journalister er trætte af vestens fordomme om, at alle kinesiske journalister risikerer at komme i fængsel eller at journalisterne er hjernevaskede og lette at manipulere.

I et land med 2000 tv-stationer og uanede mængder aviser og magasiner er der kritisk journalistik, men den gennemføres efter en helt anden formel end i Danmark. Caixin Weekly – et af Kinas førende kritiske magasiner, der også udkommer på engelsk – har flere eksempler på, hvordan genren kan udføres.

"Vores historier er stærkt informative og anskueliggørende og ikke hårdt vinklede. Den kritiske vinkel ligger i substansen og ikke i lanceringen," forklarer redaktør Li Xin over for Journalisten.dk.

I det hele taget er det tankevækkende, at de elementer i traditionel dansk journalistik, der ofte skaber de største overskrifter, er uønskede i Kina. Personangreb og politiske konflikter taget ud af en sammenhæng, er ikke velset.

Kritisk journalistik i Kina skal tværtimod være grundig. En artikel i Caixin Weekly om at tusindvis af kinesere tvangsflyttes på grund af byudvikling, er for eksempel på 12.000 ord, og nærmer sig dermed en lille bog.

Og kritiske journalister i Kina udfordrer ikke bare for at udfordre. Caixin Weekly har en konstruktiv og fremadrettet dimension, hvor artikler kan slutte med forbedringsforslag, ofte på baggrund af ekspertråd.

Flere kinesiske journalister ser ligefrem sig selv som regeringens hjælpere, fordi de i deres artikler ikke bare peger fingre, men også tager ansvar for at researche løsninger frem.

"Hvis der udpeges en skurk i den udredende og kritiske journalistik, skal det forklares grundigt, hvorfor skurken – for eksempel en lokal regering – har handlet som den har gjort," siger Li Xin til Journalisten.dk.

International Media Support har organiseret de to kinesiske journalisters ophold i Danmark.

0 Kommentarer