Deltagerere ved næste års delegeretmøde skal tage stilling til kønskvottering i DJ's hovedbestyrelse. Vedtages det, vil hovedbestyrelsen på 15 personer være sikret mindst 6 kvinder – og mænd.
Ligestillingen halter i dansk journalistik, og vil Dansk Journalistforbund lave om på det, må man selv gå forrest. Det mener ligestillingsudvalget i DJ, der bad hovedbestyrelsen diskutere et forslag om tvungen kønskvottering i hovedbestyrelsen. Et forslag, der sikrer, at HB har mindst seks medlemmer af hvert køn.
Forslaget vil kræve ændringer af forbundets love, og det skal derfor vedtages på delegeretmødet. Onsdag blev det dog diskuteret på hovedbestyrelsesmødet, hvorfra et mindre- eller flertal vil fremsætte forslaget på delegeretmødet.
"Hvis min datter skulle få den tåbelige ide, at ville være journalist, vil jeg være nødt til at informere hende om et liv, hvor hun hver måned vil tjene 2000 kroner mindre end sine mandlige kolleger, og hvor hendes chancer for at avancere til lederstillinger er små. DJ har et ansvar for kønssynet i medierne, og så er det et spørgsmål om, hvilke skruer vi kan skrue på".
Sådan sagde Villy Dall, der er formand for ligestillingsudvalget og fremlagde forslaget.
Han fik fuld opbakning fra Didde Elnif, der håber, en kønskvotteringen kan styrke rekrutteringen af kvindelige HB-medlemmer.
"I denne hovedbestyrelse er der ikke et problem med for få kvinder. Men jeg mener til gengæld, der er et problem omkring den tyngde, vi sidder med. Vi unge kvinder har ikke tyngde nok i forhold til mændene", sagde hun.
Der var dog også kritiske røster omkring det, at antallet af stemmer i visse tilfælde kan blive overtrumfet af personernes køn.
"Det er ok med alternativer, så der er lige mange kandidater af hvert køn. Men når man når til, at man skal fravælge en kvinde, fordi der mangler mænd – eller omvendt, så er jeg ikke med. Det er voksne mennesker, der sidder ved delegeretmødet", sagde Peter Thornvig.
Der var ikke nogen afstemning, men dømt på udtalelserne blev ideen støttet af et flertal af hovedbestyrelsen. Forslaget skal nu formuleres i sin endelige udformning, hvorefter HB-medlemmerne hver især skal beslutte sig for, om de vil stå bag forslaget ved det kommende delegeretmøde.
Det blev samtidig besluttet, at der skal nedsættes en arbejdsgruppe, der skal se på problemer omkring rekruttering.
Hvis forslaget om kønskvottering vedtages på delegeretmødet 2009, vil det tidligst komme til at gælde fra 2011.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hej Vicki
Det glæder mig meget, at ligestillingsudvalget også har tænkt på det. Bare trist at HB åbenbart ikke gider bruge ressourcer på at kigge på det. Kæmp videre for sagen.
mhv.
Rasmus Skat Andersen
TR/metroXpress
Hej Rasmus
Du har fuldstændig ret i, at det er et problem, at de unge kvinder nok bliver valgt ind i HB men ikke bliver siddende. Hvad det skyldes, har ligestillingsudvalget også undret sig over og derfor foreslået HB, at vi får lavet en undersøgelse af arbejdsgange og -vaner i HB. Det forslag afviste HB desværre.
Hilsen Vicki Therkildsen (medl. af ligestillingsudvalget)
Kunne vi ikke også reservere nogle mandater i HB til folk fra de varme lande, et par fynboer, tre pensionerede journalister og måske to pladser til folk i kørestol?
Jeg kunne godt lide at vide, hvorfor ligestillingsudvalget og flertallet i HB (ifølge artiklen) mener, at kønskvotering er vejen frem. Mig bekendt så er det ikke noget problem for kvinder at blive valgt ind i HB (så vidt jeg husker har de været topscorede ved valgene de seneste par år). Derimod er der et problem at fastholde dem i HB. Så det var nok mere interessant at kigge på, hvorfor det er (de midaldrende) mænd, der bliver hængende, og unge kvinder der forsvinder.
Ligestillingsudvalget foreslår, at folk skal vælges ud fra deres køn, og ikke efter deres evner. Undskyld mig, men det er ikke hvad jeg opfatter som en moderne fagforening. Jeg vil have de mest kvalificerede folk til at sidde i HB, og der er jeg fuldstændig ligeglad med, om de er mænd eller kvinder.
Kvindernes halten bagefter på lønnen er et problem. Men jeg har svært ved at se, hvordan ovenstående løsning skal hjælpe på det. Derimod er det interessant at finde ud af, hvorfor kvinderne halter bagefter.
mhv.
Rasmus Skat Andersen
TR metroXpress