Kønskvotering i DJ stemt ned

Forslaget om kønskvotering til hovedbestyrelsen i Dansk Journalistforbund blev forkastet på delegeretmødet i Nyborg.

Forslaget om kønskvotering til hovedbestyrelsen i Dansk Journalistforbund blev forkastet på delegeretmødet i Nyborg.

»En skævt sammensat hovedbestyrelse er tilsyneladende lig med midaldrende mænd, der taler og taler for at høre sig selv, selv om det, de siger, allerede er sagt. På det punkt har det vist allerede haft en positiv effekt med flere yngre kvinder, for det er vigtigt med mangfoldighed. Men det her forslag er den forkerte medicin,« sagde Torben Møller fra Kreds 5.

Det var tre grunde til afvise forslaget, mente Torben Møller.

»Det hurtige er: Kvinder, I må bare komme i gang! Det velkende er: Det er ikke fedt at sidde på køn frem for kvalitet. Men det virkelig vigtige handler om den rigtige medicin. Problemet er ikke, at kvinder ikke kan blive valgt. Problemet er, at der er for få kvinder, der vil vælges. Vi skal hjem og finde de stærke engagerede kvinder, der tør slå i bordet, og som tør bede os mænd om at holde vores kæft en gang imellem. Derfor er forslaget forkert. Vi kan ikke lovgive os ud af rekrutteringsproblem,« sagde Torben Møller.

Didde Elnif fra hovedbestyrelsen – hvoraf et flertal støttede forslaget – kvitterede ved at erklære Torben Møller sin kærlighed.

»Undskyld, men jeg elsker dig, Torben Møller. Hvis alle tænkte på den måde, så ville det ikke være en diskussion værd. Men det her er mit fjerde delegeretmøde, og problemet er, at vi ikke går ud og finder de yngre kvinder. Vi har et rekrutteringsproblem. Det sker jo ikke. I starten var jeg imod, men så tænkte jeg "nej kraftstejleme, nu snakker vi igen, og der sker ikke noget." Jeg kan godt tåle, at man siger, jeg blev valgt, fordi jeg er kvinde, for jeg er med til at give hovedbestyrelsen en mere demokratisk sammensætning,« sagde Didde Elnif som den første kvinde på talerstolen efter syv mænd.

Karen Hedegaard, formand for Visuelt Forum, afviste tanken om blive valgt på sit køn. Hun anbefalede, at hovedbestyrelsen i stedet holdt op med at holde møder over to dage inklusive lange middage og overnatning på hotel.

»Se på formen af hovedbestyrelsens arbejde. Jeg skal gøre opmærksom, at ligestillingen ikke er slået igennem i de små hjem. Ændr dog den arbejdsform, så flere får lyst,« sagde Karen Hedegaard.

Efter at Ekstra Bladets Rene Simmel havde tordnet mod forslaget og spurgt, hvorfor der ikke skulle være kønskvotering til formandskabet og tillidsposter, blev han modsagt af Ekstra Bladets nye kandidat til hovedbestyrelsen, Lars Werge.

»Jeg stemmer for det her feministiske bøsseævl. Der er en indarbejdet mandschauvinistisk kultur i DJ. Jeg synes, at det er godt forsøg på at ændre rekruttering. Det her skal nok betyde, at folk kommer hurtigere i gang med at finde kandidater næste gang,« sagde Lars Werge.

Læs også blogindlægget: UD! med ramsaltet.

1 Kommentar

Villy Dall
23. APRIL 2009
Re: Kønskvotering i DJ stemt ned

Men vi arbejder videre på det, som delegeretmødet var enig med os i, nemlig at rekrutteringen fra alle hjørner af forbundet skal sikres, herunder en bedre rekruttering af kvinder til det faglige arbejde.

Bl.a. har HB besluttet, at i fremtiden skal der være ligestillingsalternativer (to lige - eller næsten - lige gode forslag, men af hver sit køn), hver gang der laves indstillinger i eller fra DJ.

Men den arbejdsgruppe, der tidligere er besluttet nedsat for at se på hele rekrutteringsproblematikken, skal nu i arbejdstøjet, og det ser jeg meget frem til.

Dette - plus, at vi nu alle i HB, kredse, specialgrupper og medarbejderforeninger m.fl. - lægger os i selen for at opfordre kvinder til at engagere sig i det faglige arbejde, tror jeg på vil sikre, at vi til delegeretmødet 2011 vil se endnu flere kvindelige HB-kandidater.

Det var ikke mindst det, der var hensigten med det stillede forslag, som altså faldt. Men kønskvotering er jo ikke et mål i sig selv - det er det derimod at få flere kvindelige kandidater på banen.

Tillykke til de 14 øvrige medlemmer i den nye HB. Vi ses i arbejdstøjet.

Mange hilsener

VILLY