Konservative: »Venstres P4-planer slår pluralismen ihjel«

De konservative afviser Venstres forslag om at tvangsfjerne P4 fra DR. »Lægger man TV 2's regioner og DR's regionale radiostationer sammen, så slår man pluralismen ihjel,« siger Henriette Kjær til Journalisten.dk. Også Socialdemokraterne er imod. (opdateret 10:34)

Venstres frontalangreb på DR og partiets opsigtsvækkende tanker for helt nye mediekonstellationer i Danmark får næppe nogen gang på jord.

Efter at Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby, i dag i Berlingske Business har luftet tankerne om at tvangsfjerne landets mest lyttede radiokanal, P4, fra DR og tillige lægge DR's 11 regionale radiostationer sammen med de otte TV 2-regioner i et selvstændigt medieselskab, melder de konservatives medieordfører pas.

»Jeg er umiddelbart afvisende over for tanken. Hvis de Konservative skal være med i det næste medieforlig, så bliver det ikke det her,« siger Henriette Kjær til Journalisten.dk.

Hun roser dog Ellen Trane Nørby for at turde tænke højt og komme med nye idéer, men en sammenlægning af TV 2's regioner og DR's regionale radiostationer, mener hun, er helt forkert:

»Jeg er bange for, at vi får et monopol på den regionale side. For det er jo ikke nogen hemmelighed, at de regionale dagblade ikke længere står så stærkt, som de har gjort. Flere af dem er decideret lukningstruede. Og nogle af dem – eksempelvis Midtjyske Medier – leverer ikke længere nær så meget selvstændigt, men får deres stof fra Berlingske Media. Hvis man så tilmed lægger TV 2-regionerne og DR's regionale radiostationer sammen, så slår man pluralismen ihjel,« siger Henriette Kjær og tilføjer, at der mere end nogensinde er brug for at sikre pluralismen i samfundet.

»Hvis man gør, som Ellen Trane foreslår, så bliver det bare de samme vinkler, vi får i alle historier, og de samme personer, man interviewer. Derfor er jeg ikke varm på tanken,« siger Henriette Kjær og understreger, at mediepolitik i høj grad handler om at sikre pluralismen i samfundet.

»Da TV 2 kom til, fik vi jo netop nogle andre vinkler, end vi var vant til at høre. Og det synes jeg, vi skal blive ved med at have i Danmark.«

De Konservative vil derfor holde fast i den nuværende konstruktion:

»Vores modsvar er, at DR skal blive ved med at sørge for, at regionerne tilføres ordentlige ressourcer, så man kan blive ved med at have en ordentlig regional dækning. Og det skal de prioritere inden for det budget, de har,« siger hun.

Ifølge Henriette Kjær kommer de Konservative ikke med et tilsvarende udspil, før medieforhandlingerne for alvor går i gang næste år.

»Det gør vi ikke, når vi sidder med ministerposten. For Carina Christensen skal have handlefrihed til at kunne samle trådene, når vi kommer dertil.« 

»Men alle andre skal naturligvis have lov til at komme med deres idéer. Og de må også gerne være vilde. Men umiddelbart tror jeg ikke på, det er en særlig god idé, som Venstre nu er spillet ud med. Jeg mener, det vil monopolisere de regionale nyheder,« siger Henriette Kjær.

Også Socialdemokterne er afvisende:

»Jeg mener, det er et vanvittigt forslag. Og det er åbenbart et led i Venstres forsøg på at ødelægge DR. Først vil man nedlægge P2 og fjerne P2 fra DR's FM-dækning. Og nu vil man også tage P4 fra DR. Det tror jeg også, der er rigtigt mange danskere, som synes er en dårlig idé,« siger Mogens Jensen til Journalisten.dk. 

Han gør samtidig opmærksom på, at DR bør have en regional radiodækning, hvis DR skal leve op til kravet om at være en landsdækkende public service-station.

»Og tager man P4 fra DR, så indskrænker man netop DR til at koncentrere sig om hovedstadsområdet. Det er helt galt.«

Mogens Jensen er i øvrigt enig med Henriette Kjær i, pluralismen er i fare, hvis man slår TV 2-regionerne og DR's regionale radiostationer sammen 

»Det, det handler om for mig, er, at danskerne får et radioudbud, som danskerne er tilfredse med. Og jeg synes ikke, DR skal have kritik for, at de laver god radio, som danskerne også gerne vil lytte til,« siger han.

Mogens Jensen er enig i, at konkurrencen på radiområdet sagtens kunne være bedre.

»Jeg er enig i, at vi skal have gang i at få øget konkurrencen, men det får vi ved at styrke DAB med flere konkurrerende kommercielle radiostationer,« siger han og påpeger, at medieordførerne netop for nylig er blevet enige om at give nogle lempeligere betingelser – både på DAB og i forhold til udbuddet af de landsdækkende FM-stationer.  

»Set i det lys mener jeg ikke, Venstres forslag bidrager med noget godt. Tværtimod er ulemperne betragtelige.«  

Læs også: Venstre vil tage P4 fra DR

0 Kommentarer