
Journalist Jakob Marschner fra Bornholms Tidende opfordrer Folketingets politikere til at gøre noget ved situationen på Bornholm. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
TV 2 Bornholm dækker kun én kommune, men lagde sidste år 7.785 gratis nyheder ud på regionens hjemmeside. Dermed udkommer TV 2 Bornholm langt mere på nettet end de øvrige TV 2-regioner.
På samme tid får TV 2 Bornholm i gennemsnit 66,6 millioner kroner om året i statsstøtte, mens lokalavisen Bornholms Tidende får lidt over 3 millioner kroner. Det får både journalister og lokale røster på Bornholm til at råbe op i Journalisten. Journalist Jakob Marschner fra Bornholms Tidende mener, at avisen i sidste ende må lukke, hvis ikke medieordførerne på Christiansborg gør noget ved konkurrencevilkårene.
Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti melder sig begge klar til at tage konkurrencevilkårene op til debat i de kommende medieforhandlinger.
“Problemstillingen er en, jeg gerne vil have med til medieforhandlingerne, for at se, om vi kan ramme det her ind. Men hvordan man får det rammet ind uden at spænde for meget ben for hinanden, synes jeg er sværere,” siger medieordfører Dennis Flydtkjær fra Dansk Folkeparti.
Fyringsrunde på avisen
I september iværksatte Bornholms Tidende besparelser for 4,5 millioner kroner efter svigtende annoncesalg og tab af abonnenter. Avisens trykkeri er også lukket ned, og flere af redaktionens stillinger blev nedlagt for at ruste avisen til en digital omstilling.
I Dennis Flydtkjærs optik har TV 2 Bornholm en vigtig funktion i at levere public service, men det er vigtigt at balancere, så man ikke udøver ulige konkurrence med et medie som Bornholms Tidende, der ud over mediestøtten skal tjene pengene selv.
“Jeg har ikke lige løsningen foran mig, at man bare skal skrue her eller der for at løse det. Men problemstillingen er reel, og derfor vil jeg gerne være med til at tage den op,” siger han.
Ligeledes er De Konservatives medieordfører Birgitte Bergman klar til at kigge på vilkårene:
“Den problemstilling må vi se på. De private medier har en lige så stor og vigtig plads på markedet til også at kunne levere god public service,” siger hun.
Andre partier vil gå en anden vej
I Danske Medier, der repræsenterer de private medier i Danmark, efterlyser man også en decideret begrænsning af TV 2-regionernes muligheder for at producere tekstnyheder.
“Vi synes som udgangspunkt, at det skal begrænses til, at man kun må lave tekstbaserede nyheder, der knytter sig til TV 2-regionernes egne broadcast-nyheder eller uomgængelige public service-historier,” siger direktør Mads Brandstrup fra Danske Medier.
Medieordførerne hos Socialdemokratiet, Venstre og Enhedslisten er dog tilbageholdne i forhold til at lade det gå ud over TV 2 Bornholm eller de øvrige regioner. I stedet vil alle tre partier forsøge at finde yderligere midler til lokal- og regionalaviser ad andre veje i de kommende medieforhandlinger.
Socialdemokratiets medieordfører, Kasper Sand Kjær, mener, at de gratis artikler fra TV 2 Bornholm er med til at sikre, at journalistikken kommer bredt ud:
“Jeg har aldrig abonneret på det synspunkt, at der skulle være skæv konkurrence i det. Det er vigtigt, at der er nyheder til den del, der ikke selv tegner abonnement på en avis, og at de har adgang til nyheder og oplysning. Det at de laver artikler til nettet er med til at sikre det,” siger han.
Mere polstring i fremtiden
Han lægger i stedet op til en omfordeling af mediestøtten, så de lokale og regionale aviser kan få mere økonomisk polstring.
En lignende melding kommer fra Venstres landdistrikts- og øordfører, Peter Juel Jensen, som i øvrigt selv er fra Bornholm:
“Jeg er udmærket klar over, at Bornholms Tidende er presset, men jeg tror dælendulme ikke, at avisen får mere medvind, hvis man siger til TV 2 Bornholm, at de kun må lægge det halve op,” siger han.
I Enhedslisten anerkender medieordfører Søren Søndergaard, at lokale og regionale aviser som Bornholms Tidende er under pres.
“At TV 2-regionerne og for den sags skyld DR-distrikterne ikke burde lave noget på nettet er vi ikke enige i. Forudsætningen for fri konkurrence på Bornholm og et alsidigt udbud er, at der laves noget på nettet fra TV 2 Bornholm, og for den sags skyld også på DR, for ellers havde Bornholms Tidende jo et monopol,” siger han.
Men han vil ligesom Venstre og Socialdemokratiet gerne kigge på at finde flere midler til de lokale aviser:
“Konklusionen er, at vi i medieforliget skal kigge på de vanskelige konkurrencevilkår som lokal- og regionalaviser har. Men vi vil bare ikke være med til at kæde det sammen med et angreb på TV 2-regionerne eller DR-distrikterne.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.